Vágólapra másolva!
Habár a jövő évi Európa-bajnokságot megint a magyarok nélkül rendezik, a 2016-os torna selejtezőinek már biztosan nagyobb eséllyel vág neki a válogatott, hiszen tizenhatról huszonnégyre emelik az Eb-mezőny létszámát. Ha pedig valóra válik Michel Platini UEFA-elnök reformtörekvése, és két fázisban rendezik meg a selejtezőket, az még jobb pozícióba hozhatja Dzsudzsákékat.

A jövő évi lesz az utolsó olyan Európa-bajnokság, amelyen 16 válogatott szerepel, a következőn már 24 csapatból áll majd a mezőny. Mivel az UEFA-nak jelenleg 53 tagja van, ez azt jelenti, hogy öt év múlva Franciaországban a tagállamok közel fele pályára léphet, ami a kvalifikációs sorozat megújítását teszi szükségessé, legalábbis a szervezet elnöke, Michel Platini szerint.

Az egykori kiváló francia futballista a neves olasz szaklap, a La Gazzetta dello Sport információi szerint az UEFA végrehajtó bizottságának szeptemberi, ciprusi ülésén állt elő azzal az ötletével, hogy a 2016-os Európa-bajnokságra változtatni kellene a selejtezők kiírásán.

A tévés jogok az UEFA-nál vannak

A menetrendet egy még 2008-ban kiadott hivatalos UEFA-közlemény tartalmazza. Eszerint az immár 24 résztvevős tornán sem változtatják meg a jól megszokott szisztémát, vagyis öt- vagy hatcsapatos csoportokat hoznak létre, ahonnan az első kettő jut ki az Eb-re, a harmadikok között pedig rájátszás dönt. Matematikailag ez úgy lehetséges, ha hét hatcsapatos és két ötcsapatos csoportot alakítanak ki, és még a legjobb harmadik is automatikus Eb-résztvevő, a többi harmadik pedig pótselejtezőt játszik.

Mindez viszont abból a szempontból nem túl szerencsés, hogy az erősebb válogatottak számára a kijutás még hamarabb eldőlne, az utolsó selejtezőknek már alig lenne tétjük. A németek, hollandok, spanyolok most is könnyedén jutottak ki, el lehet képzelni, hogy ha a második hely is biztos kvalifikációt jelentene, akkor milyen korán nyeregben éreznék magukat, hogy utána még több meccset kelljen muszájból letudniuk a kiscsapatok ellen.

Mivel az Eb-selejtezők tévéközvetítési jogát a 2016-as torna esetében már egységesen az UEFA értékesíti, így az európai szövetségnek érdeke, hogy izgalmas legyen a sorozat, Platini pedig valószínűleg úgy véli, hogy egy tét nélküli Olaszország-Észtország vagy Németország-Azerbajdzsán meccs közvetítéséért a tévétársaságok nem tülekednének.

Magyarország az első kalapban?

Noha a végrehajtó bizottság ülésén elhangzottakat nem hozták nyilvánosságra, a Gazzetta úgy tudja, hogy az elnök két fázisban szeretné lebonyolítani a kvalifikációs sorozatot. Az első körben 13 négycsapatos csoportot hoznának létre, amelyeknek küzdelmeit 2015 tavaszáig be is fejeznék, hiszen mindenkinek csak hat mérkőzést kellene játszani. A csoportelsők rögtön kijutnának, a többi 39 válogatottat pedig további tíz (kilenc négycsapatos és egy háromcsapatos) csoportba osztanák szét - ez lenne a második fázis, ahonnan szintén a csoportelsők mennének tovább.

Hogy az első körben kijutott 13 válogatott se maradjon mérkőzés nélkül 2015 tavaszától, ennek érdekében számukra barátságos tornát rendeznének - a France Football értesülései szerint erre 2015 nyarán kerülne sor Franciaországban, az Eb egyfajta főpróbájaként (mint a Konföderációs Kupára a vébé előtt). Mivel az első fázisban várhatóan a legerősebb európai csapatok jutnának ki az Eb-re, így ez a barátságos torna alighanem a tévétársaságok számára is vonzó lenne.

Mindez persze korántsem végleges, sőt még csak nem is hivatalos, de Platini korábban a Bajnokok Ligáját is megreformálta, ami jelzi, hogy nem szokott a levegőbe beszélni.

A magyar válogatott szempontjából érdemes megjegyezni, hogy az Európa-bajnokság selejtezőihez a kiemelést nem a FIFA-ranglista alapján készítik, mint a vb-selejtezőknél, hanem a legutóbbi három torna kvalifikációs sorozatának eredményeit veszik figyelembe. A 2010-es vb selejtezői adják a kiemelési pontszám 20 százalékát, a 2012-es Eb, illetve a 2014-es vébé kvalifikációs sorozata pedig 40-40 százaléknyit ad hozzá. Utóbbi még meg sem kezdődött, de mindenképpen figyelemre méltó, hogy a fenti módszer által összeállított ranglistán Magyarország jelenleg a 13. európai ország - ami azt jelenti, hogy ha most bonyolítanák a 2016-os Eb sorsolását a Platini által tervezett rendszerben, akkor a magyar csapat az első kalapban lenne, és egyetlen sztárválogatottat sem kaphatna ellenfélül.

www.global-soccer.eu