Vágólapra másolva!
Alan Shearer szerint óriási csapás, hogy Wayne Rooney nem léphet pályára a 2012-es foci-Eb csoportkörében. Fabio Capello szövetségi kapitány panaszkodik, mert meccs közben nem hatolhat be játékosa tudatába, Paul Gascoigne szerint viszont erre nincs is szükség és egyetlen angolnak sem kell aggódnia a csatár fölösleges szabálytalansága miatt. Jamie Redknapp pedig feltette a költői kérdést: "Mit lehet tenni? Adjunk neki különórákat?"

Bekövetkezett a legrosszabb, amitől az angol focidrukkerek tartottak: csütörtök este az UEFA fegyelmi bizottsága hárommeccses eltiltást rótt ki Wayne Rooney-ra, aki a Montenegró elleni Eb-selejtezőn hátulról megrúgta Miodrag Dzudovicot, és ezért piros lapot kapott. A döntés értelmében Rooney nem léphet pályára a 2012-es Eb csoportkörében.

"Nem vagyok boldog. Beszélek vele, de többet nem tehetek" - reagált a hírre Fabio Capello szövetségi kapitány. "Nem léphetek be Rooney fejébe, miközben játszik. Beszélhetek vele a meccs előtt, lecserélhetem, de nem érthetem meg, mit gondol a meccs közben."

A Manchester United csatárának eltiltásával lehetőséghez juthat Andy Carroll, Danny Welbeck, Darren Bent, Bobby Zamora, Jermain Defoe vagy akár Daniel Strurridge is.

"Találunk megoldást, hogyan játsszunk Rooney nélkül. A most következő barátságos meccseken kipróbálunk majd néhány variációt" - nyugtatgatta a közvéleményt az olasz szakvezető.

Alan Shearer szerint a hosszú eltiltás mindenkinek rossz: "Óriási csapás, és nem csak a csapatnak és a szurkolóknak, hanem magának Wayne-nek is, mert látnia kell, mennyire buta hibát követett el. Ezzel együtt úgy gondolom, bárki is helyettesíti majd, Anglia mindenképp továbbjut a csoportból."

Épp ellenkezőleg látja a helyzetet Paul Gascoigne, az egykori fenegyerek: "Mi rosszat tett Rooney? Oké, kapott egy pirosat, nem először és nem utoljára, nem hiszem, hogy bárkinek az országban aggódnia kellene ezért."

Gascoigne azt sem érti, miért kellene Capellónak Rooney fejébe látnia: "Egyszer Walter Smith a Rangersnél azt mondta nekem,beszélt egy pszichiáterrel, aki szerint velem nem lehet semmit csinálni, csak hagyni úgy, ahogy vagyok. És ez így igaz."

Jamie Redknapp, korábbi válogatott középpályás úgy véli, nem kérdés, hogy Rooney-nak ott a helye a lengyel/ukrán tornán: "Néhány ember azt mondta, nem is kell elvinni Rooney-t az Eb-re, de igenis, ott a helye a csapatban, mert világklasszis. Mit lehet tenni? Adjunk neki különórákat?"

"Rooney a mi katalizátorunk, talizmánunk, valaki, aki képes váratlan dolgokra. Számunkra egy katasztrófa, hogy egy ilyen játékost nélkülözni kell három meccsen át. De sajnos ilyen a futball: ha hibázol, vállalnod kell a következményeit" - tette hozzá Redknapp.

Rooney korábbi evertonos edzője, David Moyes elismeri az eltiltás jogosságát, de annak időtartamára azt mondja: "Egy vicc." A menedzser szerint ugyanakkor egyelőre mindenki csak beszél Rooney kiállításáról, ám mivel még hat hónap van az Eb-ig, még senki nem gondolhat semmilyen döntésre. "Sok mindent nem tudunk még: milyen lesz Wayne formája és milyen más játékosoké, még csoportbeosztás sincs, nem tudjuk, mennyire lesz nehéz a továbbjutás" - vázolt fel néhány szempontot Moyes.

Anglia három napon belül fellebbezhet a döntés ellen, de a Soccernet.com szerint a csatárnak semmi esélye nincsen arra, hogy az UEFA enyhítse a büntetést. Az Eb-csoportok sorsolása december 2-án lesz.