Vágólapra másolva!
Bő egy éve háromszor lőtt öt vagy több gólt a Chelsea, minden alkalommal magyar kapusnak. Szerda este Köteles László a Genkkel kapott ki 5-0-ra, a játékos azonban úgy érzi, csapatának egyelőre ajándék a Bajnokok Ligája-szereplés. Fülöp Márton kétszer is hetet kapott a londoniaktól, ám erről szerinte elsősorban a védők tehetnek.

Kegyetlenül bánik az utóbbi időben a Chelsea a magyar kapusokkal. A londoni klub az elmúlt hatvankét tétmeccsén mindössze háromszor lőtt legalább öt gólt, mindháromszor magyar kapus hálójába. A legutóbbi áldozat Köteles László volt, aki szerda este a Bajnokok Ligájában 5-0-s verésbe szaladt bele a Genkkel.

A belga együttes erősen tartalékosan vágott neki a találkozónak: "A komplett belső védelmünk odavan, már meccsek óta. Danit (Tőzsér Dániel) Mario Been edző hátrahozta középső védőnek, így az előrejáték nemigen működött. A Lokeren elleni hétvégi bajnokin még nyolc emberünk hiányzott, de szerda este sem számíthattunk három védőnkre" - nyilatkozta az [origo]-nak Köteles. "A világ egyik legjobb csapatával játszottunk, az első félidőt nagyon megnyomták, rúgtak négy gólt, sokkal jobbak voltak nálunk. Fordulás után mi feljavultunk, ők visszavettek, ezért úsztuk meg a második félidőt egy kapott góllal."

"Szerdán a Chelsea játszotta a futballt, mi nem fogtunk ki jó napot és túlságosan tiszteltük őket" - tette hozzá a 27 éves kapus, aki szerint merő véletlen, hogy a londoniak újabban mindig a magyarokkal babrálnak ki: "Semmi különös oka nincs ennek. Nem magyar specialisták, ez csak egy véletlen egybeesés. Ha az elmúlt öt évet néznénk, azt látnánk, hogy több csapatnak is lőttek ötöt-hatot. Én már november elsején javíthatok, a Chelsea elleni hazai BL-meccsünkön, Marciék (Fülöp Márton) és Ádiék (Bogdán Ádám) pedig majd bajnokin javíthatnak a Chelsea-magyar kapus statisztikán."

Fülöp már kétszer is kapott hét gólt a Chelsea-től, tavaly januárban a Sunderland, idén januárban az Ispwich Town színeiben. Szerinte alapvetően a védelem határozza meg a kapusteljesítményt. "Amennyire jó egy védelem, annyira lehet jó a kapus is: szerdán Köteles Laciéknak sem volt nagyon izmos a védelmük, nekünk szintén sok sérültünk volt annak idején. Ha jó napot fog ki, akármelyik kapusnak akármennyit rúg a Chelsea, ezért nem hiszem, hogy a magyar kapusoknak Chelsea-fóbiájuk volna, ez csak különös egybeesés."

Köteles nem csalódott Torresben

Fernando Torres, a londoniak csatára számtalan kritikát kapott az elmúlt hónapokban, nagyon kevés gólt lőtt, a spanyol válogatottban is háttérbe szorult. A Genk ellen azonban kétszer is betalált a korábbi Atlético-játékos.

"Nem követem annyira az angol focit, persze Torres gyengélkedéséről hallottam. Egy világklasszisról beszélünk, aki olyan gólokat tudott rúgni, amilyenekre egy komolyabb angol csapat ellen nem lett volna sansza, mert ezeket a gólokat hibákból lőtte. Viszont a rossz formájából én semmit nem vettem észre. Nem csalódtam benne, berúgta a ziccereket" - emlékezett vissza Köteles, kérdésünkre pedig a hibákat is részletezte: "Torres első góljánál kirongyolt az argentin belső védőnk, Abel Masuero, mögé passzolták be a labdát, így került ziccerbe a spanyol, aztán pedig még a középpályán vesztettünk el bután egy labdát, abból indult az akciójuk. Azért történt így, mert nálunk hiányzik a nemzetközi rutin. Ha jövőre is kijutunk egy európai kupába, már nem követünk majd el ilyeneket."

"Torres egyértelműen világklasszis, inkább a tavaszi gyenge formája volt meglepetés, mikor tizennégy bajnokin egyetlen gólt lőtt. Az már most látszik, hogy idén jobban termel" - tette hozzá Fülöp.

Chelsea-Genk 5-0:


Az UEFA adatlapja szerint a kaput eltaláló lövésekben 13-0-ra nyert a Chelsea, amely félidőben már 4-0-ra vezetett. A Genk Diósgyőrből igazolt kapusa elismeri, hogy súlyosabb vereséget is szenvedhettek volna, szépítő gólról pedig legfeljebb csak álmodhattak. "Támadást abszolút nem vezettünk, helyzetünk nem volt, az égvilágon egy sem. Ha holnapig játszunk, akkor sem rúgunk gólt. De a Chelsea-től nem szégyen még egy ilyen arányú vereség sem, másnak is rúgtak már ennyit, és fognak is."

Két hete Bogdán Ádámnak is éppen ötöt lőtt a Chelsea. A korábban a Ligakupában már csapatba kerülő kapus akkor váratlan lehetőséget kapott: bajnoki meccsen védhette a Bolton Wanderers kapuját Jussi Jääskeläinen sérülése miatt. A Chelsea azonban 5-1-es vereséget mért a csapatra.

"Nincs kétségem afelől, hogy Bogdán Ádám pazar karrier előtt áll, de a harmadik és a negyedik gólt megelőző lövést simán védenie kellett volna. Együttérzek a sráccal, de meg kell mutatnia, hogy van olyan erős, hogy túl tud lépni ezen az eseten" - nyilatkozta a meccset követően Owen Coyle, a Bolton menedzsere.

Bolton-Chelsea 1-5:


Fülöp Márton az idén januári FA-kupa-meccs után azt mondta, csapata gyorsan kapott két gólt, majd kinyílt, jelentősen megkönnyítve ezzel az életveszélyesen kontrázó Chelsea dolgát.

"Aki végignézte a meccset, láthatta, hogy milyen körülmények közt születtek a gólok, nem hiszem, hogy bármelyikért is hibáztatható lennék, sőt volt egy-két bravúrom is, melyek nélkül kétszámjegyű is lehetett volna a különbség - nagyon fölöttünk volt a Chelsea" - nyilatkozta a meccs másnapján az [origo]-nak az idő közben a West Bromwich Albionhoz szerződött kapus.

A 28 éves játékos a Chelsea-Genkről szólva a gyenge védelmeket nevezte közös problémának: "Ha kipasszolják a védelmet, a kapus már nem sokat tehet. Az Ispwichcsel kapott góljaink is nevetségesek voltak: ha összeadjuk, összesen negyven méterről született a hét gól, ehhez azért kell egy nem túl acélos védelem."

Chelsea-Ispwich 7-0:


Fülöpöt akkor sem, azóta sem foglalkoztatta, miért éppen a Chelsea-vel gyűlik meg a magyarok baja, az Arsenal elleni fellépéseit ugyanakkor szerencsésebbnek nevezte: "Az Arsenal ellen már háromszor védtem, összesen egy gólt kaptam, ez a csapat tehát szöges ellentéte a Chelsea-nek."

Azóta Fülöp már kapott újabb gólokat az Arsenaltól, a Chelsea-t viszont elkerülte. Köteles két hét múlva, a genki BL-csoportmeccsen ismét farkasszemet néz az angolokkal. Adódik a kérdés: mit változtat akkorra a belga együttes? "Igazából fogalmam nincs, az edző majd kitalálja. A BL teljesen más nívó, mint a belga bajnokság, és ezen a nemzetközi szinten most játssza az első meccseit a csapatunk. Nem csak az adott taktikán múlik, milyen eredmény születik, hanem azon is, milyen napot fogunk ki: bátran játszunk vagy összecsináljuk magunkat?" - magyarázta a kapus.

Chelsea-Sunderland 7-2:


Szerdán Tőzsér volt a Genk csapatkapitánya, szerinte Kötelesnek nem kell sokat foglalkoznia az 5-0-s vereséggel. A mezőnyjátékossal egyetért a kapus is: "Már ma is jobb kicsit, mint tegnap. Nem azt mondom, hogy el van felejtve, de ez a meccs más volt, ez egy ajándék nekünk, kilóg a bajnokság meccsei közül. Mi nem fogjuk megnyerni a BL-t, nincs esélyünk továbbjutni, ezt az egészet nekünk csak élveznünk kell. Olyan csapatokkal találkozunk, amilyenekkel sokan nem is játszhatnak (a Genk még a Valenciával és a Bayer Leverkusennel van egy csoportban), világszínvonalú stadionokban, rengeteg néző előtt, ez mind mind csak önbizalmat adhat."

Köteles 2009 decemberében védett először a Genkben, eddig még sosem kapott öt gólt, ez azonban nemigen vigasztalja: "Nem vagyok egy statisztikás, ha holnap kapok tizet, nem fog vigasztalni, hogy eddig még nem kaptam. Most sem kaptunk volna ennyit, ha rendesen fel tudunk állni, ha Dani előrébb játszott volna - így viszont nem egy játszós középpályával álltunk ki."