Vágólapra másolva!
Alessandro del Piero jövőre már nem kell a Juventusnak, a klub ikonjával sokak szerint méltatlanul bántak el. A támadó 17 év után válik meg a klubtól, kérdés, hogy 36 évesen bevállalja-e azt, amit Raúl vagy Roy Keane, aki új csapatnál próbálkozott. Raúl sikeresen, Keane nem.

A Juventus történetében Alessandro del Piero lépett a legtöbbször pályára, és ő lőtte a legtöbb gólt. Pedig a 36 éves támadó nem is saját nevelésű, 19 évesen igazolták le a Padovától, ám azóta csak a torinóiak mezét viselte. A jelenlegi idény végén viszont lejár a csatár szerződése, a Juve pedig nem hosszabbít vele.

Érzelemmentes multi módjára intézte el a Juve

A hírt az egyesület elnöke a részvényesek évi közgyűlésén jelentette be, sokak szerint méltatlan módon. "A régi és az új Juventus közötti kapocs nem más, mint a kapitányunk, Alessandro del Piero. Még egy évig maradni akart velünk, de ez lesz az utolsó idénye a fekete-fehér mezben" - jelentette ki Andrea Agnelli.

A szakértők úgy vélik, a bejelentés időpontja és módja jelezte, a Juventust immár úgy irányítják, mint bármelyik multinacionális vállalatot, ahol az érzelmeknek nincs helyük: ha már nincs szükség rád, akkor pakolj és menj!

A bánásmódot a Juve egykori sportigazgatója, a calciopoli-ügyben elítélt Luciano Moggi is kritizálta, de ennél jóval nagyobb visszhangot váltott ki a Juve korábbi klasszisa, a lengyel Zbigniew Boniek nyilatkozata. "Meglepett, hogy a hírt így hozták nyilvánosságra. Úgy vélem, az egyesület később sem akar munkát ajánlani Del Pierónak a szakmai stábban vagy a vezetőségben. Látok egyfajta irigységet vele szemben. Ő a Juventus jelképe, és a jelenléte zavarja az igazgatók egy részét" - mondta az 1982 és 1985 között a torinóiaknál játszó középpályás.

Raúl ugyanezt élte meg, neki bejött a váltás

Az egyik rivális gyorsan reagált, az AC Milan alelnöke, Adriano Galliani félig komolyan, félig tréfásan máris kijelentette, hogy ajtaja nyitva áll Del Piero előtt. "Elvégre több játékosunk is közel negyvenévesen vonult vissza, Filippo Inzaghi pedig 38 évesen is a keret tagja" - mondta Galliani.

Az ügyben szinte egyedül Del Piero nem szólalt meg, így aztán nem tudni, hogy mindez a karrierje végét jelenti-e, vagy más csapatban folytatja a pályafutását. Korábban kapcsolatba hozták az észak-amerikai profi bajnoksággal, az MLS-szel, de még tavaly áprilisban cáfolta a pletykákat.

Nehéz elképzelni Del Pierót, amint más csapat mezét viseli, de Raúl esete is mutatja, hogy nem lehetetlen. A spanyol játékos Del Pieróhoz hasonlóan klubrekorder mind a mérkőzések, mind a gólok tekintetében a Real Madridnál, és felnőttként csak a madridi egyesületben futballozott tavaly nyárig. Szerződése automatikusan meghosszabbodott volna, mivel harminc meccsen lépett pályára a szezonban, ő azonban nem akart harmadik-negyedik számú csatár lenni, így a távozás mellett döntött. "Nem végleges a búcsú, biztos vagyok benne, hogy egyszer visszatér a klubhoz" - nyilatkozta Florentino Pérez elnök a hivatalos búcsúztatáson, amelyre tízezrek látogattak ki.


Raúl némi meglepetésre nem a Közel-Keletre vagy az Egyesült Államokba szerződött levezetni, hanem a Schalkéhoz, ahol remekül érzi magát, és kiválóan futballozik.

Roy Keane-t kirúgták, ő nem tudott megújulni

Ez a Manchester United egykori csapatkapitányának, Roy Keane-nek nem jött össze. Miután a viselkedése miatt felbontották a szerződését, már nem tudott nagyot alkotni.

Forrás: AFP

Az ír középpályás mindig is híres volt arról, hogy nem titkolja a véleményét, a 2002-es vébé előtt például beszólt az ír szövetségi kapitánynak, Mick McCarthynak, amiért hazaküldték a válogatottól, és nem is játszott a tornán. Manchesterben a 2004-2005-ös idényben még alapember volt, de 2005 nyarán egyre nőtt a feszültség közte és a vezetőség, valamint Sir Alex Ferguson között.

Az utolsó csepp az volt a pohárban, amikor a Middlesbrough elleni 4-1-es vereséget követően a klub saját tévécsatornáján keményen kritizálta a többi játékost. Rio Ferdinandról például azt mondta: "Csak mert heti 120 ezer fontot keresel, és 20 percig jól játszol a Tottenham ellen, nem jelenti azt, hogy szupersztár lettél." Az egyesület vezetősége nem engedte a MU Tv-nek, hogy leadja az interjút, és két héten belül közös megegyezéssel felbontották a szerződését. Keane a skót Celtichez igazolt, ám ott csak fél évet töltött, majd bejelentette visszavonulását. A Manchester United ezzel együtt búcsúmérkőzést rendezett tiszteletére 2006 májusában, amelyen a Celtic volt az ellenfél, és a meccsre 69 591 néző ment ki.

www.global-soccer.eu