Vágólapra másolva!
Nagy felháborodást váltott ki Angliában a hír, hogy néhány Premier League-klub tulajdonosa eltörölné a kiesést. Az angol elitfoci zárttá tételét azonban csak a bulvársajtó kapta fel, és még a külföldi klubtulajdonosok is meglepődtek rajta, pedig a hír szerint tőlük származik az ötlet.

Nem minden focidrukkernek tetszik Angliában, hogy egyre több egyesület kerül külföldi irányítás alá. A múlt héten felháborodást okozott, mikor több lap is arról cikkezett, hogy a külföldi tulajdonosok egy része azt szeretné, ha a Premier League-ben nem lenne kiesés és feljutás, helyette a profi amerikai bajnokságokhoz hasonlóan zártkörű lenne.

Aki csak megszólalt a témában, hangsúlyozta, hogy ez a felvetés ellenkezik az angol foci szellemével, és tönkretenné a bajnokságot. Meglepő módon a külföldi tulajdonosok is egyetértettek ezzel, mondván: bennük fel sem merült a kiesés eltörlése.

A feltételes módtól a bulvárlapokig

A lavinát a Ligaedzők Szövetségének (League Managers Association - LMA) vezetője, Richard Bevan indította el, aki kijelentette: akadnak olyan klubtulajdonosok, akik felvetették a kiesés és feljutás eltörlését. "Ha én amerikai vagy indiai tulajdonos lennék egy egyesületnél, akkor szívesen venném, ha nem lenne kiesés vagy feljutás, mert a befektetéseim így biztosabbak, a részvényeim értékesebbek lennének" - mondta Bevan. "Van néhány külföldi tulajdonban lévő egyesület, amely szóba hozta a dolgot. Ha még négy-öt ilyen klub lenne, akkor nagyobb lenne az esélye, hogy ezt bevezessék."

Bevan feltételes módban nyilatkozott, ám a brit bulvársajtó rögtön lecsapott a témára, és kész tényként közölte, hogy a Premier League a kiesés eltörlését tervezi.

A felháborodás hatalmas volt, a Wigan Athletic angol tulajdonosa, Dave Whelan például kijelentette: ha ez valóban megtörténik, visszalépteti a csapatát a Premier League-ből. "Ez a leghülyébb ötlet, amelyet valaha is hallottam" - tette hozzá. A Manchester United szakvezetője, Sir Alex Ferguson egyenesen öngyilkosságnak tartotta a kiesés eltörlését. "Legalább nyolc hatalmas tradícióval és csodálatos történelemmel rendelkező csapat van a The Championshipben. Akkor ezek már sohasem kerülhetnének vissza a legjobbak közé?" - értetlenkedett.

Nem osztogatnak, hanem fosztogatnak

Bevan néhány külföldi tulajdonban lévő klubra hivatkozott, több konkrétumot azonban nem mondott. Jelenleg a PL-ben kilenc egyesületnek nem angol a tulajdonosa, továbbá az Arsenal legfőbb részvényese is egy amerikai üzletember, Stan Kroenke.

Forrás: AFP/Chris Young
Scudamore: Még a felvetés is nevetséges

A liga jelenlegi szabályai szerint a kiírás megváltoztatásához legalább 14 klub beleegyezése szükséges, de az Angol Labdarúgó Szövetségnek (FA) vétójoga van, tehát nélküle semmilyen módosítást nem lehet bevezetni. A Premier League ügyvezető igazgatója, Richard Scudamore a BBC kérdésére kijelentette: már azt is nevetségesnek tartja, hogy a kiesés eltörlésének gondolata egyáltalán felmerült. "Egyetlen olyan klub sincs, amely érdekelt lenne a kiesés eltörlésében" - jelentette ki a liga vezetője.

Külföldi tulajdonban lévő Premier League-es csapatok

Aston VillaRandy Lerneramerikai
Blackburn RoversVenky's Groupindiai
ChelseaRoman Abramovicsorosz
FulhamMohamed al-Fayedegyiptomi
LiverpoolFenway Sports Groupamerikai
Manchester UnitedGlazer családamerikai
Manchester CityManszur bin Zayedarab
SunderlandEllis Shortamerikai
Queen's Park RangersTony Fernandesmalajziai


Maguk a külföldi tulajdonosok is hasonlóan nyilatkoztak. A leggyorsabban az Aston Villa reagált: "Bevan szavai nem egyértelműek, és arra utalnak, hogy az Aston Villa is tagja a kiesés eltörlését óhajtó csoportnak. Ha így gondolja, akkor tegye világossá a szándékát, és ne fogalmazzon kétértelműen" - szólt a vezetőség közleménye, melyben az állt még, hogy meglepődve és zavartan vették tudomásul Bevan kijelentését.

A Liverpoolt bő egy éve megvásárló amerikai Fenway Sports Group (amelynek tulajdonában van a Boston Red Sox baseballcsapat) egyik tulajdonosa, John W. Henry pedig az AP hírügynökséggel beszélve teljes képtelenségnek nevezte a kiesés eltörlését, és kijelentette, hogy a kérdés még csak szóba sem került.

www.global-soccer.eu