Vágólapra másolva!
Lottónyereményként élték meg a Manchester City drukkerei, hogy egy dúsgazdag arab sejk megvásárolta a klubot három éve. A csapat szurkolói hűségesek, sosem keserednek el, és folyton viccelődnek, Mario Balotelli például éppen az őrültsége miatt passzol az egyesülethez szerintük. Carlos Tévezt lapátra tennék, a Manchester Uniteddel való ellentét éles, de nem vészes - Manchester City-szurkolókat keresett meg az [origo].

Anglián kívül csak 2008 után figyeltek fel a fociszurkolók a Manchester Cityre, amikor a klubot megvásárolta egy dúsgazdag arab sejk, Manszur bin Zajed al-Nahjan, aki nyomban elkezdett világsztárokat igazolni. Pedig a kék-fehér csapat már a foci hőskorában jelentős és hűséges szurkolótábort állított maga mellé, nem utolsósorban szokatlanul kiszámíthatatlan eredményeivel.

Kétszáz gólos szezon és Banán Imre

Az 1925-26-os FA-kupa-sorozatban öt forduló alatt 31 gólt lőve a City döntőbe jutott, ahol aztán simán kikapott 1-0-ra a Boltontól. A 38-39-es évadban bajnoki címvédőként kiesett a csapat, ilyesmire azóta sem volt képes senki Angliában. "Tipikus City" - kezdték mondogatni ekkoriban a helyi szurkolók a szélsőséges teljesítményre.

A klub pedig őrizte a tradíciót, amellyel kiérdemelte a "mindenki második kedvence" címkét: egyetlen szezonban jutott száz rúgott és kapott gólig 1957-58-ban (104-100-as gólkülönbséggel ötödik lett a csapat). 1970-ben megszerezte eddigi egyetlen nemzetközi trófeáját, a Kupagyőztesek Európa Kupáját, ami az újabb negatív csúcshoz kellett: 1998-ban a harmadik vonalba süllyedt az együttes, elsőként a korábban európai kupát nyert csapatok közül.

"A City-drukkerek fantasztikusak, semmi nem keseríti el őket. A humorérzék alapvető. Viccelődnek, dalolnak és nevetnek, ha rosszul mennek a dolgok, és pontosan ugyanezt teszik, mikor jól mennek" - mondta társairól Stuart Hall, aki közszereplőként ismert ManCity-drukkernek számít.

Olykor túl is lőnek a célon a citizennek, azaz polgároknak becézett City-drukkerek. A nyolcvanas évek végén a felfújható banán volt az aktuális őrület, egy West Brom elleni meccsen a magyar származású Imre Varadit a becserélése után átkeresztelték Imre Bananára. "Pedig nem is rímel a nevemre" - értetlenkedett később Varadi. Bár ez a poén nem mindenkinek tetszett, a banános szurkolást még mindig kedvelik a Manchester Citynél, nemrég Mario Balotelli csapott tarkón egy riporternőt a stilizált déligyümölccsel.

Forrás: AFP/Paul Ellis
A City-hívek ma is kedvelik a gumibanánt

Manszur sejk, a lottónyeremény

Egy 2005-ös felmérés szerint a Manchester Citynek 886 ezren szurkolnak Angliában, míg nagyjából kétmillióan világszerte. Még a harmadik vonalban töltött idényben is harmincezres átlagnézőszámmal büszkélkedhetett a csapat, miközben a divízó átlaga a nyolcezret sem érte el.

"Ha manchesteri vagy, a Citynek szurkolsz jellemző esetben" - jelentette ki egy másik törzsszurkoló, az ír Fergus McKenna az [origo]-nak. "A hagyományosan sikeres kluboknak, mint az Arsenal, a Liverpool és sajnos a United, inkább a városon kívüliek drukkolnak. Írországban a Liverpool és a United a legnépszerűbb, a srácok pedig az apjuk vagy a bátyjuk csapatához pártolnak. Én tehát kicsit kivétel vagyok a szabály alól."

Tipikus City, mondhatnánk McKenna és a klub egymásra találására: "Kisfiúként, 1991-ben az ír focicsapatommal brit túrára mentünk. Közben megnéztük a Manchester City-Nottingham Forrest meccset, a City 4-3-ra nyert, találkoztunk a játékosokkal, és elvittek minket egy stadiontúrára. A trófeás vitrin üresen állt, de még így is szuper atmoszférája volt a klubnak, azóta vagyok a szurkolójuk."

Forrás: AFP/Adrian Dennis

Húszéves szurkolói múltjával ő a kisebbséghez tartozik, egy 2007-es Premier League-kutatás szerint ugyanis a ManCity-drukkerek 55 százaléka már több mint 25 éve kitart csapata mellett, ennél csak az evertonosok százaléka magasabb.

Meglehet, azóta romlott az arány: 2008 augusztusában megvásárolta a klubot az Abu Dhabi United Group, a mögötte álló Manszur sejk pedig azonnal elkezdett méregdrága játékosokat igazolni, így a csapat iránti érdeklődés világszerte megnőtt.

"Az első pillanattól örültem nekik, mert az előző, thai tulajdonos nehezen finanszírozta a klubot. Persze volt némi félelem, hogy a klub csak eldobható játékszer lesz a sejknek, de minden, amit azóta láttam tőlük, osztályon felüli. Ezen kívül klassz dolog sokkal gazdagabbnak lenni a ManUnitednél" - lelkendezett McKenna. "Olyan, mint nyerni a lottón: sok-sok klubbal megtörténhetett volna, de a miénk lett a szerencsés kiválasztott. Egyszerűen csak élvezni kell, hogy minden a helyén van, a menedzser, a játékosok és a játékstílus is nagyszerű. Mert a gazdagság önmagában nem garantálná, hogy okosan is költi el a pénzét."

Forrás: AFP/Adrian Dennis

A City esetében viszont a befektetés lassan, de biztosan meghozta az eredményét: a csapat az előző idény végén kiharcolta a Bajnokok Ligája-indulást, és egy FA-kupa-győzelemmel lezárt harmincöt, trófea nélküli évet.

"Tévez csak vakargatta a mogyoróit"

Pillanatnyilag a ManCity öt ponttal vezeti a bajnokságot, hétvégén a második helyezett ősrivális, a ManUnited otthonában nyert 6-1-re. Bár a csapat már-már tökéletesnek tűnik, azért akadnak gyenge pontjai.

Az egyik Mario Balotelli lehet, a csatár, aki a pályán és azon kívül is időzített bomba. Állandóan történik vele valami, ahogy egy drukker fogalmazott: "Annyira hülye, hogy ha nem profi futballista lenne, napszemüveget árulna az olasz tengerparton, de én bírom." Balotellit a legtöbb drukker egyszerűen csak legendának nevezi, McKenna sincs vele másképp: "Számomra egy kultjátékos. Komplett bolond, de épp ezért illik a klubhoz, a hülyeségei segítenek neki a beilleszkedésben." (A támadó botrányairól itt olvashat bővebben.)

Balotelli song

Mario Balotellit éppen az őrültségeiért szeretik a City-drukkerek, a nevét még dalba is foglalták, sőt már frissítettek is a szövegen a csatár legújabb különc tette után. Az olasz nemrég egy kaszinóban nyert 25 ezer fontot, amiből ezret mindjárt oda is adott egy hajléktalannak hazafelé menet, erre utal a dal utolsó sora. A napokban a Twitteren kérdezték a szurkolók Balotellit, aki a róla írt dalt is véleményezte: "Remek."


Nyers fordításban:
"Óóóóó Balotelli,
Egy csatár, jó a dartsban,
a fűre allergiás, de ha játszik, b*ottul ott van,
Járja a mocskos utcákat egy tömött pénztárcával."


Teljesen más a megítélése Carlos Téveznek. Az argentin a nyáron el akarta hagyni a klubot, a szerinte "drága és unalmas" Manchestert, szeptemberben pedig nem volt hajlandó csereként beállni a Bayern München elleni BL-meccsen.

"Ezek után mennie kell. Kint voltam azon a meccsen, Tévez még bemelegíteni sem ment el De Jonggal, csak ült, és vakargatta a mogyoróit. Nem érdekelte az egész, ezért pénzbüntetést kellene adni neki, aztán kirúgni innen" - visszhangozta a komplett City-tábor véleményét McKenna.

A kívánság első fele közben teljesült: az argentin súlyos, 600 ezer fontos büntetést kapott, amibe viszont nem nyugodott bele, pert fontolgatott az edző ellen. A bírságot azóta a profi focisták nyomására felére csökkentette a klub.

És azért a City sem tud leigazolni bárkit. A nyáron úgy tűnt, sikerül elhozni a United legnagyobb sztárját, Wayne Rooney-t, ám a terv nem valósult meg. Egy előre örülő drukker már "Rooney City legend" szöveget tetováltatott a hátára. "Őt nem ismerem, de nagyon hülye lehet" - kommentálta az ír drukker az [origo]-nak szurkolótársa tettét.

Nagyi, csináld a Poznant!

A fenti apróságokat leszámítva jó a hangulat a csapatnál, a drukkerek nem is álltak le a viccekkel. Egy éve, a Lech Poznan elleni Európa Liga-meccsen a lengyelek tábora a pályának háttal állva, egymást vállon fogva ugrált szinte egész meccsen. A citysek átvették a rituálét, melyet azóta gólörömnek alkalmaznak, máskor meg arra buzdítanak, "Csináld a Poznant!"

Forrás: AFP/Paul Ellis
The Poznan

Az idén februárban a West Bromwich elleni meccsen egy idős nőt mutattak a kivetítőn. Mivel a szurkolók éljeneztek, a kamera később többször is ráközelített az asszonyra. A rajongók még a meccs alatt elnevezték nagyinak, és azt énekelték hozzá: "Nagyi, csináld a Poznant!" - a néni pedig teljesítette a kérést.

A United hétvégi megalázása után Micah Richards, a Manchester City jobbhátvédje büszkén mondta: "Az emberek a zajos szomszédnak hívnak minket, nos, megjöttünk." McKenna elárulta, a kifejezés magától Alex Fergusontól, a Manchester United edzőjétől származik.

"Néhány éve, mikor elkezdtünk sokat költeni, de még nem jelentettünk közvetlen veszélyt a Unitedre, az elnökünk azt hangoztatta, hogy a világ legnagyobb klubja leszünk. Fergusont ezek a nyilatkozatok 'egy hangos szomszéd bosszantó zajára' emlékeztették. Szellemes megjegyzés volt, el kell ismerni, de az utóbbi években elkezdtük bizonyítani, hogy van benne valami" - mondta McKenna.

Forrás: AFP/Paul Ellis

A változást egyik jele, hogy a ManUnited az FA-kupa-döntő után kénytelen volt eltávolítani a City trófea nélküli éveit számláló molinót. A citizenek nem terveznek hasonló heccelést, ahogy Gordon Rogers mondta az [origo]-nak: "Amíg többet nem nyerünk náluk, mi nem teszünk ki bannert."

Bár Magyarországon is csaknem hetente hallani egy hírt arról, hogyan heccelik egymást Manchester topcsapatai, az ír drukker szerint ezzel együtt nincs különösebben mély ellentét a klubok közt: "Éles a rivalizálás, és ha lehet, egyre élesebb, de utálatot én még sosem tapasztaltam. A Liverpool-ManUnited szembenállás sokkal csúnyább a miénknél. Egyáltalán nem szeretem a Unitedet, de becsülöm, amit elértek az elmúlt húsz évben. Minden egyes City-drukkernek van unitedes családtagja, barátja vagy kollégája, nagyon kemény hely lenne ez, ha mindannyian utálnánk egymást."