Vágólapra másolva!
Egervári Sándor szövetségi kapitány és másodedzője, Kenyeres Imre vasárnap a helyszínen nézte meg a NEC Nijmegen-Utrecht (3-1) mérkőzést, amelyen három magyar labdarúgó is játszott. Babos Gábor és Vadócz Krisztián kezdő volt a NEC-ben, az új szerzemény Szélesi Zoltán pedig a 63. percben állt be. A két magyar szakember utóbbi játékost nem láthatta élőben, mert a 60. percben elhagyták a stadiont, hogy odaérjenek az Anderlecht-Lierse (4-0) belga bajnokira.

"Sajnos nem volt elég időnk arra, hogy mindkét mérkőzést végignézzük. A NEC bajnokijának az első hatvan percét láttuk, majd autóba ültünk, és kétszáz kilométert utaztunk, hogy elérjük az Anderlecht mérkőzését, végül ez utóbbiról is késtünk tíz percet" - nyilatkozta a Magyar Labdarúgó Szövetség honlapjának Egervári Sándor szövetségi kapitány.

"Babos Gábor régi formáját idézte"

"Az első összecsapáson a NEC jól kezdte a meccset, hamar kétgólos vezetésre tett szert, és végig irányította a találkozót. Babos Gábor régi formáját idézte, remekül védett, volt egy nagy bravúrja is. Jó volt látni, hogy meghatározó tagja együttesének, nem véletlenül ő a csapatkapitány is. Vadócz Krisztián hasznosan játszott, ő a mezőnymunkájával tűnt ki együtteséből" - értékelte a látottakat Egervári, aki Szélesi Zoltánról épp lekésett, mert a jobb oldali védő a 63. percben, 2-0-s hazai vezetésnél állt be.

Szélesi - aki nem tagja a válogatott keretének - nyáron még a Volosz játékosa volt, ám a görög csapatot bundabotrány miatt megbüntették és alsóbb osztályba minősítették, így a magyar hátvéd szabadon igazolható lett. Ahhoz azonban, hogy az átigazolási időszakon kívül is csapatot válthasson, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség engedélyére is szükség volt, amelyet - az ügyeit képviselő menedzseriroda, a Careers Management Group közbenjárását követően - pénteken kapott meg a holland klub. A vasárnapi tehát Szélesi bemutatkozó mérkőzése volt Hollandiában. Egy negyedik magyar játékos is ott volt Nijmegenben, a 19 éves támadót, Eppel Mártont azonban a kispadról nem vetette be edzője.

Forrás: AFP/Ian Kington
Szélesi vs. Rooney a 2010-es angol-magyaron

Kétszáz kilométerrel odébb a válogatott alapemberének, Juhász Rolandnak is bizonyítania kellett, hogy helye van a válogatottban. "Az Anderlecht mérkőzésén Juhász Rolandék óriási fölényben játszottak, hamar lerendezték a mérkőzést" - mondta immáron az Anderlecht-Lierse (4-0) találkozóról Egervári Sándor. "Az elmúlt évben kétszer is láttam élőben az Anderlechtet, de azóta nagyot lépett előre a csapat, jelentősen erősödött a játékosállománya is. Roland kiváló játékkal járult hozzá a győzelemhez."

Tőzsér lehetőséget kap a válogatottban

Szombaton a szövetségi kapitány a belga Club Bruges-Racing Genk összecsapáson volt jelen. A vendégcsapatban Köteles László és a novemberi barátságos mérkőzésekre a keretbe meghívott Tőzsér Dániel is végigjátszotta a találkozót, amely fordulatos csatát, és 5-4-es vendégsikert hozott. "Jó meccset láttam, a végeredmény is mutatja, hogy fordulatos, izgalmas mérkőzés volt" - számolt be a belga bajnokiról Egervári.

"A második félidő elején a Bruges kétgólos előnyre tett szert, és úgy tűnt, megnyeri a mérkőzést, amikor a Genk egészen váratlanul meg tudta fordítani a meccset. A vendégek elsősorban a Chelsea által már megvásárolt De Bruyne remek játékának és három góljának köszönhették a sikert. Köteles László a négy hazai találat ellenére jól védett, a gólokról nem tehetett, volt viszont két nagy bravúrja, úgy érzem, ő hozta a tőle elvárt teljesítményt" - tette hozzá a szakember, aki elárulta: Tőzsér Dánielnek biztosan lehetőséget fog adni a válogatottban.

Forrás: AFP/Yorick Jansens
Tőzsér a kapitánytól is ajándékot kap: válogatott meghívót

"Tőzsér Dániel ma kevesebbet volt játékban, ezúttal már nem védőként, hanem eredeti posztján, belső középpályásként játszott, és elsősorban fegyelmezettségével tűnt ki a mezőnyből. A mérkőzés után személyesen is beszéltem Danival, néhány mondatban ismertettem a válogatott keret találkozójának részleteit, illetve azt is elmondtam, hogy a két novemberi mérkőzés közül legalább az egyiken szeretném, ha pályára lépne, és a válogatott egyhetes összetartása során kölcsönösen jobban megismernénk egymást" - fogalmazott a tréner.

Czvitkovicsnak a Kortrijk-kezdőben lenne a helye

Kenyeres Imre szombaton a Lokeren-Kortrijk belga bajnokin járt, amelyen Czvitkovics Péter nem lépett pályára. A szövetségi edző elmondta: meggyőződése, hogy a válogatott szélsőnek helye lenne a Kortrijk kezdőcsapatában.

"Czvitkovics Péter miatt eddig komoly hiányérzetünk volt, mert keveset játszott klubcsapatában, ezért is szerettük volna látni azt a gárdát bajnoki mérkőzésen, amelyben csak a cserék között kap helyet" - mondta az MLSZ.hu-nak Kenyeres Imre. "A Kortrijk magabiztos győzelmet aratott, de úgy érzem, Péterrel a soraiban erősebb lenne a csapat. Játéktudása alapján feltétlenül ott kellene lennie a kezdőben, véleményem szerint előbb-utóbb ki is fogja harcolni a helyét az együttesben. A lefújás után megvártam, és elmondtam neki is, hogy türelmesnek kell lennie, mert meggyőződésem szerint hamarosan eljön az ő ideje."

November 11-én, Székesfehérváron Liechtensteinnel, majd négy nappal később, Poznanban a 2012-es Európa-bajnokság társrendezőjével, Lengyelországgal csap össze a magyar válogatott.