Vágólapra másolva!
Lesújtotta pálya- és kortársait Albert Flórián hétfői halálhíre; a legendás rádióriporter, Szepesi György szerint Albert hetvenedik születésnapján szeptemberben még teljesen jól volt. Döbbent első reakciók az egyetlen magyar aranylabdás halálhírére.

Hétfőre virradóra életének hetvenedik évében elhunyt Albert Flórián, az egyetlen magyar aranylabdás labdarúgó. A 75-szörös válogatott Albert Flórián csütörtökön kórházi beavatkozáson esett át: koszorúérműtétet végeztek el nála, amely a pénteki közlés szerint minden komplikációtól mentesen zajlott.

Szepesi György, a legendás sportriporter, aki Albert Flórián számos nagy mérkőzését, köztük az 1966-os világbajnokságon játszott magyar-brazilt (3-1) közvetítette, azt mondta, lesújtotta a hír. "Alig egy órája értesültem Flóri haláláról, azóta sem nagyon jutok szóhoz. Lesújtott a hír, képtelen vagyok magamhoz térni, annyira mellbe vágott - mondta Szepesi György az MTI-nek. - Ha valakiről, hát róla tudtam volna a leginkább elképzelni, hogy száz évig fog élni. Szeptemberben lett hetvenéves, és teljesen jól volt, én egészségesnek láttam, eszembe nem jutott volna, hogy rövidesen éppen ő fog elmenni közülünk. Felfoghatatlan, mert semmi előjele nem volt a tragédiának, és a múlt heti operáció után is úgy állt a helyzet, hogy jól van, sikeres műtéten jutott túl..."

Mészöly Kálmánt is letaglózta a hír. "A legjobb barátomat és a legnagyobb ellenfelemet veszítettem el. A Farkas Jancsival is hatalmas cimborák voltak, a lehető legnagyobb király volt - nyilatkozta az MTI-nek Mészöly, aki a nemzeti csapatban együtt játszott Alberttel két világbajnokságon is, ugyanakkor ádáz csatákat vívtak a Ferencváros-Vasas összecsapásokon. - Teljesen letaglózott a hír, még most sem hiszem el, a műtétje után még azt mondták, minden rendben van. Soha semmi baja nem volt, most meg ilyen hirtelen..."

Albert Flórián hétfői halálával Lipcsei Péter szerint a Ferencváros történetének legnagyobb alakja távozott. "A legnagyobb fradistát veszítettük el" - nyilatkozta az MTI-nek Lipcsei, aki összesen 648-szor lépett pályára zöld-fehér mezben, ezzel a klub örökranglistájának vezetője. Amikor tavaly május 18-án Lipcsei megdöntötte a legendás Sárosi György rekordját, éppen Albert köszöntötte őt a Pápa elleni bajnoki mérkőzés előtt. "Óriási fájdalmat érzek, 21 éve ismertem már Flóri bácsit, sajnos nem adatott meg nekem, hogy lássam őt játszani. Nap mint nap találkoztunk, bejártam az irodájába, nagyon közel állt hozzám."

Schmitt: "Soha nem rúgott meg senkit"

Schmitt Pál köztársasági elnök szerint Albert Flórián hétfői halálával az egyetemes labdarúgás veszítette el egyik hatalmas alakját.

"Nagyjából egyidősek vagyunk, így már fiatalon találkoztunk a tatai edzőtáborban. Tanított minket focizni - nyilatkozta az államfő, sportolóként olimpiai bajnok párbajtőröző az MR1 Kossuth Rádióban. - Mindennek örültem, ami vele kapcsolatban jó hír volt. Nagyon szép pillanat volt, amikor augusztus 20-án átadhattam neki egy magas kitüntetést. Nagyon szerettem Flórit, rendkívül szerény ember volt, igaz példakép azoknak, akik a futballt választják."

Schmitt Pál szerint fantasztikus dolog, hogy Albert egész pályafutása alatt csak egyetlen csapatban, a Ferencvárosban játszott: "Nagy dolog, hogy egy ilyen híres sportoló, akit több helyről csábítanak, ott fejezi be a pályafutását, ahol elkezdte. Később az, hogy a stadion felvette az ő nevét, szinte kötelezte arra, hogy mindig ott legyen."

Az államfő szerint Albert zsenialitását tükrözte, hogy ferencvárosi játékosként nyerte el 1967-ben az Aranylabdát: "Annak idején is sok jó futballista volt, mi is a világ élvonalába tartoztunk, de ő mégsem egy bajnokcsapatból került ki. Felfigyeltek rá, hogy van egy csodaember itt Magyarországon. Nem véletlenül lett Császár a beceneve, mint ahogyan a németeknél Beckenbauer kapta ezt meg, ennél nincs több vagy nagyobb." Albert nemcsak kiváló cseleiről, fantasztikus góljairól volt híres: "Soha nem rúgott meg senkit, nem volt durva. Az egyetemes labdarúgás veszített azzal, hogy elment" - tette hozzá Schmitt Pál.

Vitray: "Egyedi és egyszeri csoda volt"

Vitray Tamás, a legendás televíziós sportriporter, aki Albert Flórián több emlékezetes mérkőzését közvetítette, az MTI-nek azt mondta, "borzasztó és felfoghatatlan" a tragédia. "Egy sportkönyvet lektorálok, és valamit ellenőrizendő éppen ma, kora reggel kihalásztam kazettáim közül az angliai világbajnokság magyar-braziljának felvételét. Csak egy-két adatra volt szükségem, de ott felejtkeztem a komputer előtt, és ki tudja, hányadszor végignéztem. Farkasért, Benéért, és mindenek felett Albert Flóriért. Jobb játékot irányító középpályástól, mint amilyet ő azon a napon nyújtott, aligha láttam. Hozzá foghatót is keveset. Ritka gyönyörűség volt sokadszorra is. Amikor kivettem a lemezt, nyomában a képernyőn a sárga Hírkereső jelent meg. 'Meghalt Albert Flórián!' Nem is értettem azonnal, hogyan került ez a mondat ide. Borzasztó és felfoghatatlan. Amint ő maga pótolhatatlan. Egyedi és egyszeri csodája volt ennek a gyönyörűséges játéknak. Miért sietett?!"

Albert Flórián halála miatt hatalmas űrt érez magában Rákosi Gyula, a barát és csapattárs. "Csaknem hat évtizedet húztunk le együtt a Fradiban Flórival, büszke vagyok a vele való barátságra, mintha testvérek lettünk volna, úgy éltünk - mondta az FTC egykori sokszoros válogatott játékosa az MTI-nek. - Majdnem együtt kerültünk fel a nagycsapathoz, öröm volt vele együtt futballozni. Szombaton még benn voltam nála a kórházban, jól elbeszélgettünk, jókedvű volt, hétfőn készültem hozzá újra, nem tudom, mi történhetett, a fia reggel hívott a szörnyű hírrel. Mélyen elszomorított, kóválygok, nem vagyok magamnál, nem találom a helyemet."