Vágólapra másolva!
Három csapat is a továbbjutás reményében lépett pályára a Bajnokok Ligája 4. fordulójának szerdai játéknapján, de közülük csak a Lyon otthonában 2-0-ra nyerő Real Madrid teljesítette a célját, amely már nyolcaddöntősnek mondhatja magát. A Realban Cristiano Ronaldo duplázott, és már száz gólnál tart a Real színeiben. Az A csoportban a triplázó Mario Gomez vezérletével a Bayern München 3-2-verte a Napolit, és ezzel nagyot lépett a továbbjutás felé, míg az olaszoknak a Manchester Cityvel kell küzdeniük a második helyért, az angol listavezető nagyon simán intézte el a Villarrealt. A Manchester United a román Otelul Galati, az Inter a francia Lille ellen gyűjtötte be a három pontot, míg a nap legfölényesebb sikerét a Dinamo Zagrebet 4-0-ra kitömő Ajax aratta.

Bajnokok Ligája, 4. forduló:
A csoport:
Bayern München (német) - Napoli (olasz) 3-2 (3-1)
München, Allianz Arena
v.: Kuipers (holland)
Bayern: Neuer - J. Boateng, Van Buyten, Badstuber Lahm - Ribéry (Alaba, 80.), Luiz Gustavo, Schweinsteiger (Timoscsuk, 53.), Kroos - T. Müller, Gomez.
Napoli: De Sanctis - Maggio, Campagnaro, F. Fernández, Aronica (Dossena, 42.) - Zuniga, Hamsik, Inler, Dzemaili (Pandev, 84.) - Cavani, Lavezzi.
gól: Gomez (17., 23., 42.), illetve F. Fernández (45., 79.)
piros lap: Zuniga (70., Napoli), Badstuber (77., Bayern)

Walter Mazzari, a három meccs után veretlen Napoli edzője a meccs előtt Barcelonát és a Bayern Münchent nevezte Európa két legjobb csapatának, és bár az olasz csapat bátran kezdett Münchenben, a bajorok a 17. percben igazolták, jogosan tartott tőlük a vendégek edzője: Gomez kapott remek labdát Schweinsteigertől, a 16-osnál egy csellel beforgatta Campagnarót, majd ballal a kapu közepébe lőtt.


Gomez első találata volt a Bayern 250. gólja a BL-ben, ami egyben a bajorok 700. gólja volt a nemzetközi porondon. Hat perccel a vezetés megszerzése után ismét Gomezt ünnepelhették a társak, Kroos passzát küldte lesgyanús helyzetből indulva a kapuba a levegőből, ezzel legutóbbi 10 BL-meccsén 12 gólt jegyzett.


Sőt, ezt a mutatót a szünet előtt sikerült még jobbá tennie, Kroos lövését De Sanctis ugyan bravúrral kitolta, de a kipattanót a szemfüles Gomez begurította, teljessé téve a mesterhármasát. A november a triplák hónapja a német válogatott csatár számára, aki szinte napra pontosan egy éve, tavaly november 3-án is három gólt szerzett, akkor a Kolozsvár ellen.


A Napoli a félidő végén tért magához, és Lavezzi szabadrúgása után Fernández fejelt az ötösről a kapu bal oldalába, kettőre csökkentve ezzel a hátrányt, majd Hamsik lövése kerülte el nem sokkal Neuer kapuját.


A második félidő sokkal csendesebb volt, bár a két kiállítás miatt nem lehet mondani, hogy eseménytelen lett volna, előbb Zuniga, majd Badstuber gyűjtötte be a második sárga lapját, így mindkét csapat tíz főre fogyatkozott. Inler szabadrúgása után Fernández egy szép fejessel visszahozta a nápolyi reményeket,


de hiába hajráztak az olaszok, nagyobb volt az esély a 4-2-re, mint a 3-3-ra. Gomez pedig kishíján négy góllal zárt, mert a saját térfeléről kapura gurította a labdát, az utolsó szöglethez felfutó De Sanctis azonban visszaért, és a gólvonalnál menteni tudott.

Villarreal (spanyol) - Manchester City (angol) 0-3 (0-2)
Villarreal, El Madrigal
v.: Proenca (portugál)
Villarreal: Diego López - Gonzalo Rodríguez, Musacchio, Marchena, Mario Gaspar - Catalá, De Guzmán (Ángel López, 76.), Pérez (Oriol, 84.), Mubarak (Bordás, 77.) - Borja Valero, Joselu.
Manchester City: Hart - Zabaleta, Kompany, Savia, Clichy - Milner, Nasri, N. De Jong, Y.Touré (Agüero, 74.) - Silva (A. Johnson, 65.), Balotelli (Kolarov, 82.).
gól: Y. Touré (30., 71.), Balotelli (45+3.)

Az angol bajnokság listavezetője, a félelmetes formában futballozó City edzője, Roberto Mancini azt a luxust is megengedhette magának, hogy Dzekót és Agüerót csak a kispadra jelölje, kollégája, Juan Carlos Garrido viszont nehéz helyzetben volt, sérülés miatt Canira, Rossira, Marcos Sennára, Camunasra és Nilmarra sem számíthatott.

Az elmúlt hat meccsén 24 gólt szerző City az első félidőben további kettővel toldotta meg a termést, előbb David Silva passza után Yaya Touré helyezett a bal alsó sarokba,


majd a háromperces hosszabbításban Balotelli harcolt ki egy büntetőt, amit aztán értékesített is.


A tartalékos Villarreal a második félidőben sem mutatott semmit, a City viszont meg-megrázta magát, és az egyik ilyen villanás gólt eredményezett: Yaya Touré egy remek ritmusváltással hozta magát helyzetbe két védő között, majd a balra mozduló kapust becsapva a jobb alsóba gurított.


A City az ötödik fordulóban Nápolyba látogat, azon a meccsen dőlhet el a továbbjutás kérdése.

Az A csoport állása:
1. Bayern München 10 pont, 2. Manchester City 7, 3. Napoli 5, 4. Villarreal 0

B csoport:
Trabzonspor (török) - CSZKA Moszkva (orosz) 0-0
Trabzon, Hüseyin Avni Aker-stadion
v.: Undiano Mallenco (spanyol)
Trabzonspor: Tolga Zengin - Cech, Glowacki, Giray Kacar, Celustka - Serkan Balci (Alanzinho, 61.), Zokora, Colman, Halil Altintop (Paulo Henrique, 61.) - Mierzejewski (Ayküt Akgün, 81.), Burak Yilmaz.
CSZKA: Gabulov - Ignasevics, A. Berezuckij, V. Berezuckij, Scsennyikov (Nababkin, 46.) - Dzagoev, Mamaev (Semberas, 79.), Tosic (Cauna, 69.), Aldonyin - Doumbia, Vágner Love.
piros lap: Doumbia (74., CSZKA)


Internazionale (olasz) - Lille (francia) 2-1 (1-0)
Milánó, San Siro
v.: Stark (német)
Inter: Castellazzi - J. Zanetti, Lúcio, Samuel, Chivu - Stankovic, Motta, Sneijder (R. Álvarez, 67.), Cambiasso - D. Milito, Zárate (Pazzini, 79.).
Lille: Landreau - Rozehnal, Béria, Debuchy, Chedjou - Pedretti, Hazard, Mavuba, J. Cole (Payet, 71.) - Sow (Obraniak, 60.), Jelen (De Melo, 46.).
gól: Samuel (18.), D. Milito (65.), illetve De Melo (83.)

Az olasz bajnokságban pocsékul szereplő Inter egy BL-rekordot már a meccs kezdetekor magáénak tudhatott: a Lille elleni kezdőcsapat átlagéletkora ugyanis 31 év és 317 nap volt, amivel Claudio Ranieri csapata megdöntötte a városi rivális Milan 2007-es, Celtic elleni csúcsát (31 év 125 nap). A 18. percben az idegenben is nyerő Inter a San Siróban is előnybe került, egy baloldali szöglet után Samuel túlugrotta emberét, és a bal sarokba fejelt.


A 2010-es BL-győztes a második félidőben is uralta a játékot, és Diego Milito előbb ugyan kihagyott egy ordító helyzetet, de Javier Zanetti pazar szólója és előkészítése után javított a 65. percben.


A Lille a csereként beállt De Melo révén a szépítésig eljutott, de pontot nem tudott szerezni.


A B csoport állása:
1. Internazionale 9 pont, 2. CSZKA Moszkva 5 (7-5), 3. Trabzonspor 5 (2-4), 4. Lille 2

C csoport:
Manchester United (angol) - Otelul Galati (román) 2-0 (1-0)
Manchester, Old Trafford
v.: Strahonja (horvát)
MU: De Gea - P. Jones, R. Ferdinand, J.Evans (Fryers, 89.), Fábio - Anderson (Park Dzsi Szung, 80.), Nani, Valencia - Owen (J. Hernández, 11.), Berbatov, Rooney.
Galati: Grahovac - Rapa, Costin, Sarghi, Salageanu - Neagu, Filip, Giurgiu (Paraschiv, 81.) - Antal (Iorga, 61.), Ilie (Frunza, 53.), Pena.
gól: Valencia (8.), Rooney (87.)

Nem kellett sokat várnia a MU-szurkolóknak az első gólra, a 8. percben Berbatov tette ki a labdát a jobb oldalon felzárkózó Jonesnak, akinek a beadást a rövid saroknál berobbanó Owen még elvétette (meg is sérült a mozdulatban, percekkel később le kellett cserélni), Valencia ellenben könnyedén az üres kapuba passzolt.


A román csapat vezetett ugyan pár formás támadást, De Geának azonban nem kellett igazán nagy bravúrt bemutatnia. A végeredményt az egész meccsen agilisan játszó Rooney állította be, akinek a lövése egy román játékoson megpattanva csapta be a kapust.


Benfica (portugál) - FC Basel (svájci) 1-1 (1-0)
Lisszabon, Benfica-stadion
v.: Velasco Carballo (spanyol)
Benfica: Artur - Maxi Pereira, Luisao, Garay, L. Martins (Miguel Vítor, 64.) - Bruno César, Aimar (Ó. Cardozo, 73.), Gaitán (Nolito, 82.), Matic, Witsel - Rodrigo.
Basel: Sommer - Park, Dragovic, Abraham, Steinhöfer - Huggel, Chipperfield (Kusunga, 89.), Shaqiri, F. Frei - G. Xhaka (Cabral, 81.), Zoua (Kvan Rjong Pak, 93.).
gól: Rodrigo (4.), illetve Huggel (64.)

Nagyon bekezdett a Benfica, amely egy győzelemmel bebiztosíthatta volna továbbjutását: a lisszaboni csapat már az első percben ziccert dolgozott ki, Rodrigo, aki a hétvégi bajnokin a 26. másodpercben gólt szerzett, a jobb sarkot célozta meg, de Sommer a kapufa segítségével hárított. A 4. percben aztán már a kapus sem mentette meg a svájciakat, egy nagy bedobás után nem tudott menteni a Basel védelme, Gaitán lefejelte a labdát Rodrigónak, aki ballal óriási gólt lőtt a bal felsőbe.


A Basel a második félidőben a baloldali beadásra jól érkező Huggel góljával kicsikarta a döntetlent, és ezzel elodázta a portugálok továbbjutását.


A C csoport állása:
1. Manchester United 8 pont (8-4), 2. Benfica 8 (5-2), 3. FC Basel 5, 4. Otelul Galati 0

D csoport:
Olympique Lyon (francia) - Real Madrid (spanyol) 0-2 (0-1)
Lyon, Stade Gerland
v.: Rizzoli (olasz)
Lyon: Lloris - Réveillere, Cris, Lovren (B. Koné, 38.), Dabo - Källström, Gonalons - Gourcuff, Ederson (Belfodil, 84.), Briand - Gomis (Lacazette, 75.).
Real: Casillas - L. Diarra, Sergio Ramos, Pepe,, Fábio Coentrao (Raúl Albiol, 64.) - Khedira, Xabi Alonso - Ronaldo, Özil, Di María (Callejón, 83.) - Benzema (Higuaín, 71.).
gól: Cristiano Ronaldo (24., 69., a másodikat 11-esből)

A három BL-meccsét egyaránt megnyerő, eddig gólt sem kapó Real Madrid felforgatott védelemmel kezdett a Lyon ellen, mivel az alapból védekező középpályás Lassana Diarra lett a jobbhátvéd, így Sergio Ramos húzódott eggyel beljebb. A Lyon nem nagyon tudta kihasználni, hogy a madridiak nem a megszokott hátvédsorral álltak fel, Mourinho csapata fölényben játszott, és a 24. percben az érdekes frizurával pályára lépő C. Ronaldo egy szabadrúgásból szerzett vezetést, megszerezve 99. gólját a Real mezében, ami a blancók 900. gólja volt a nemzetközi porondon.


Ronaldo a második félidőben egy büntetőből szerezte meg 100. madridi gólját (105. meccsén), a négyből négy győzelemmel a Real már ott van a 16 között.


Ajax Amsterdam (holland) - Dinamo Zagreb (horvát) 4-0 (2-0)
Amszterdam, Amsterdam ArenA
v: Atkinson (angol)
Ajax: Vermeer - Van der Wiel, Alderweireld, Vertonghen, Anita - Enoh, Janssen, Eriksen (Lodeiro, 80.) - S. De Jong, Sulejmani (Lukoki, 72.), Boerrigter (Ebbecilio, 77.).
Dinamo: Kelava - Vrsaljko, Vida, Simunic, Ibánez - Calello (Tomecak, 46.), Leko, Kovacic, Sammir (Situm, 72.), Badelj - Rukavina (Beqiraj, 56.).
gól: Van der Wiel (20.), Sulejmani (25.), S. De Jong (65.), Lodeiro (92.)

Az Ajax nagy zakóval küldte haza a Dinamót, és ezzel bejelentkezett a második helyre a D csoportban.


A D csoport állása:
1. (már továbbjutott) Real Madrid 12 pont, 2. Ajax Amsterdam 7, 3. Olympique Lyon 4, 4. Dinamo Zagreb 0