Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája legutóbbi fordulója ismét korunk két legjobb játékosáról, Lionel Messiről és Cristiano Ronaldóról szólt. A duplázó portugál századik, a mesterhármast elérő argentin kétszázadik gólját szerezte meg klubcsapatában. Korábban talán sohasem fordult elő, hogy két ilyen kiemelkedő egyéniség egyszerre legyen a csúcson, ráadásul két ősi rivális csapatban. Vajon mi lesz a végkimenetele a különleges párviadalnak?

Az elmúlt években Messi és Ronaldo minden létező egyéni trófeát elosztott egymás között: a legutóbbi három Aranylabda-szavazásból kettőt az argentin, egyet pedig a portugál nyert (2007-ben pedig ők végeztek a dobogón Kaká mögött); az európai Aranycipő tavaly Ronaldóé, egy évvel előtte pedig Messié lett. Természetesen idén is mindketten ott vannak a FIFA Aranylabda jelöltjei között, és nagy valószínűséggel a dobogón végeznek.

Rivalizálásuk akkor vált igazán komollyá, amikor Ronaldo 2009 nyarán a Real Madridba igazolt - gyakorlatilag azért szerződtették, hogy valamiként felvegyék a versenyt a Barcával. Messi azonban szintén ezután lendült csak bele, köszönhetően annak, hogy Josep Guardiola az addig többnyire a csatársor jobb oldalán futballozó klasszist középre irányította. Samuel Eto'o eladása után az argentin góljainak száma (ami pedig addig sem volt kevés) ugrásszerűen megnőtt, ekkor vált a világ legjobbjává. "Amikor átvettem a csapat irányítását, tudtam, hogy közelebb kell őt játszatnom a kapuhoz, és azt is tudtam, hogy középen" - magyarázta később Guardiola.

Forrás: AFP/Lluis Gene

Cristiano Ronaldo már kevésbé önző

Hiába igazolt a Barca később olyan gólvágót, mint David Villa, a spanyol válogatott támadója a csapat és Messi érdekében új szerepkört kapott, ahol valamivel kevesebb gólt szerez. Messi viszont elképesztő mennyiségben termeli a találatokat: a Barca színeiben 286 tétmérkőzésen elért 202 gól önmagában sem kevés, ám a legutóbbi másfél idény statisztikái egészen lenyűgözőek. 2009 nyara óta 125 meccsen 122 gólt szerzett, vagyis átlagban majdnem minden meccsen betalált. De ugyanezt Cristiano Ronaldo is elmondhatja magáról: a Lyon elleni szerdai BL-mérkőzés volt a 105. összecsapása a Realban - és ezen érte el 100. gólját. Mint a számok is mutatják, a portugál valamivel kevesebb mérkőzést játszott, mivel első madridi szezonjában volt egy sérülése, de tavaly nyár óta mind a ketten alig hagytak ki meccset.

Ráadásul nemcsak a gólszerzésben, hanem az előkészítésében is nagyon jók mindketten. Ez eddig inkább Messire volt igaz, aki rengeteg gólpasszt adott: az előző szezonban 21 gól született az átadásaiból. Ronaldót ellenben sokat vádolták azzal, hogy túlságosan önző, ám ezzel együtt is 14 gólpasszt adott a legutóbbi szezonban, a mostaniban pedig már most hétnél jár. A Real korábbi trénere, Bernd Schuster szerint a portugál előnyére változott: "Cristiano korábban túlságosan is önző volt, de kezdi megtanulni, hogy sehová sem jut, ha csak saját magáért játszik. Régebben mindig a leglátványosabb megoldást kereste, most viszont képes a társait kiszolgálni".

Forrás: AFP/DaniPozo

Gólok, gólok és gólok

Talán az egyetlen, amelyben a portugál jobbnak tűnik, az a fejjáték. Messi a maga 202 góljából mindössze hetet szerzett fejjel (igaz, ezek közül az egyiket a 2009-es BL-döntőn), míg Ronaldo a százból nyolcat. A portugálnak inkább a jobb, az argentinnak inkább a bal lába az erősebb (Messi góljainak 79 százaléka bal lábbal született, míg Ronaldo találatainak háromnegyedét érte el jobb lábbal), Messi pedig egyszer kézzel volt eredményes - 2007-ben az Espanyol ellen emlékezetes módon Maradonát idézte.


Igaz, korábban ugyanezt megtette úgy is, hogy a Getafe elleni kupameccsen a félpályától megindulva mindenkit kicselezett, mielőtt betalált volna.


Messi góljai közül csak négy született szabadrúgásból, Cristiano Ronaldo viszont tizenháromszor talált be ilyen módon


Az előző szezonban mindketten egyaránt 53-53 gólt értek el klubszínekben, és ha ebben a tempóban folytatják, akkor a mostani szezonban is hozhatják ezt a számot. És ha csak hasonlóan eredményesek lesznek a következő idényekben is, akkor egészen elképesztő eredményig juthatnak el. Messi szinte biztosan megdönti a klubrekordot, és az sincs kizárva, hogy már ebben a szezonban, hiszen César Rodríguez 1942 és 1955 között 235-ig jutott. Az argentin ugye 202-nél tart, és mivel még csak 24 éves, akár még hét-nyolc éven keresztül folytathatja: ha átlagban csak 35 gólos szezonokkal számolunk, akkor az 500-at is megközelítheti majd. Ronaldo két évvel idősebb Messinél, és számára a klubrekord jóval messzebb van: ezt Raúl tartja 323 góllal, amelyet 741 mérkőzésen ért el. Ennyit a portugál aligha játszik majd, de neki is lehet még legalább öt-hat jó szezonja, és elérheti a 300-as határt - a Real örökranglistáján Alfredo di Stéfano jelenleg 305 góllal második.

Cristiano Ronaldónak 105 mérkőzés kellett első 100 madridi góljához, míg Messi 286 találkozó alatt érte el a 200-as határt a Barcelonában. Kétségtelenül impozáns mérlegek, de a sportág történetének legnagyobbjai hasonló, esetenként jobb statisztikákkal rendelkeznek. Puskást például Ronaldónak nem sikerült felülmúlnia: a magyar klasszis már a 97. tétmérkőzésén megszerezte 100. gólját a Realban. A Bayern München legendás gólzsákja, Gerd Müller valamivel lassabb volt, neki 128 találkozó kellett a jubileumhoz. Pelé viszont első 84 tétmérkőzésén 107-ig jutott a Santosban - igaz, országos bajnokság akkor nem volt Brazíliában, így a találatok a paulista ligában, illetve a Rio-Sao Paulo Kupában születtek, nagy részük gyengébb ellenfelekkel szemben.