Vágólapra másolva!
A Európa-bajnoki pótselejtezők és dél-amerikai vb-selejtezők mellett barátságos mérkőzéseket is rendeznek kedden, melyek közül kiemelkedik a Németország-Hollandia összecsapás. A két válogatott között óriási a rivalizálás, jelenleg egymás mellett állnak a világranglistán, a múltban pedig több durva jelenet is lejátszódott közöttük. 

Mivel Brazília rendezőként nem selejtez a vébére, így Dél-Amerikában minden fordulóban van egy szabadnapos csapat. Ezúttal Uruguay lesz az, a Copa América győztese így Olaszországgal játszik barátságos mérkőzést.

Nem ez lesz az egyetlen olyan meccs, amelyen az aktuális FIFA-világranglista első tíz helyezettje közül csap össze kettő. A második németek és a harmadik hollandok is barátságos mérkőzést játszanak egymás ellen, már ha a két ország közötti összecsapásokat annak lehet nevezni.

Mark van Bommel szerint például ez lehetetlen. "A barátságos mérkőzések ma már nem léteznek, főleg nem Németország ellen. Ez különleges találkozó lesz, rengeteg érzelemmel" - jelentette ki. A németek mestere, Joachim Löw ugyanakkor visszafogottabban fogalmazott. "A Hollandia elleni mérkőzések különlegesek, de mégis csak barátságos 90 percről van szó, és nem számítok arra, hogy feszült lesz a hangulat. Korábban ezeken a meccseken gyakran voltak konfliktusok, de ma már más a helyzet, nem várok külünösebb agresszivitást".

Mind a két csapat döntetlennel készült a nagy összecsapásra: a hollandok 0-0-t játszottak Svájccal, a németek pedig 3-3-at Ukrajnával. Utóbbi mérkőzést Löw kisérletezére használta fel, a három hátvédes felállást próbálta ki - az eredmény és a három kapott gól alapján sikertelenül. A hollandok ellen megint új szisztéma következik: a szakvezető ezúttal azt szeretné megtudni, hogy működik-e a Miroslav Klose, Mario Gomez duó. A hollandoknál Robin van Persie helyett Klaas-Jan Huntelaar lesz a középcsatár, mivel Bert van Marwijk megegyezett az Arsenal edzőjével, Arsene Wengerrel, hogy pihenteti a támadót. Huntelaarnak néhány hete eltört az orrcsontja, ezért speciális maszkban játszik, de elmondása szerint ez egyáltalán nem zavarja. "Már egészen jól kapok levegőt" - jelentette ki, ami azért nem túl biztató.

Európa-bajnoki pótselejtezők, visszavágók:

Horvátország - Törökország, Zágráb 20.05 (az első meccsen: 0-3)
Montenegró - Csehország, Podgorica 20.15 (az első meccsen: 0-2)
Írország - Észtország, Dublin 20.45 (az első meccsen: 4-0)
Portugália - Bosznia-Hercegovina, Lisszabon 22 (az első meccsen: 0-0)


Minden vereségek anyja


A holland-német mérkőzések az 1974-es vb-döntő óta számítanak különösen pikánsnak. Az már a 20. találkozó volt a két ország között, de a tét értelemszerűen hatalmas, ráadásul a holland Wim van Hanegen a meccs előtt kijelentette: "Nem érdekel az eredmény, a lényeg, hogy megalázzuk őket. Gyűlölöm a németeket, megölték a családomat". A középpályás apja és három testvére a második világháborúban halt meg, amikor Németország lerohanta Hollandiát, és Van Hanegen megnyilvánulása sok holland érzéseit adta vissza, még ha a focisták többsége nem volt is rossz viszonyban egymással. Az 1974-es döntő elvesztése nagy traumát jelentett a hollandoknak, a meccset csak úgy emlegetik, mint "De moeder aller nederlagen", vagyis minden vereségek anyja.

A következő években a két válogatott több tétmeccset is játszott egymással, mindannyiszor kifejezetten feszült hangulatban. Az 1978-as vébén 2-2-es döntetlen lett az eredmény, az 1980-as Eb-n Huub Stevens és Toni Schumacher összeverekedett (a meccset a németek nyerték 3-2-re). A hollandok számára a reváns 1988-ban jött el, amikor az Európa-bajnokságot az NSZK-ban rendezték, és az elődöntőben Marco van Basten duplájával 2-1-re nyerni tudtak. A lefújást követően Ronald Koeman Olaf Thonnal cserélt mezt, majd úgy tett, mint kitörölné vele a hátsóját. Ilyen előzmények után nem meglepő, hogy az 1990-es vébén sem ért véget incidens nélkül az összecsapásuk: Frank Rijkaard kétszer is leköpte Rudi Völlert - hogy a német miért kapott piros lapot, az azóta is rejtély.