Vágólapra másolva!
Előzetes letartóztatásba helyezték H. Gábort, akit a nemzetközi fogadási csalásokkal kapcsolatos ügyben hétfő délelőtt állított elő a Központi Nyomozó Főügyészség és a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI).

A Fővárosi Bíróság sajtó- és nemzetközi kapcsolatok osztályának szerdai közleményében az áll, hogy a szerdán meghozott végzésben a Pesti Központi Kerületi Bíróság "a bűnszervezetben, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett különösen nagy kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmények miatt a Központi Nyomozó Főügyészségen folyamatban lévő büntetőügyben elrendelte H. Gábor gyanúsított előzetes letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, legfeljebb azonban 2011. december 16. napjáig".

A közlemény szerint a végzés nem jogerős, továbbá "a H. Gábor terhére rótt bűncselekmények tárgyi súlyára és szerteágazó szervezett jellegére tekintettel megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított jelenléte az eljárási cselekményeknél kizárólag a legszigorúbb kényszerintézkedés elrendelésével biztosítható. Továbbá megalapozottan feltehető az is, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén a büntetőeljárásban kihallgatandó vagy a már kihallgatott személyek befolyásolásával a bizonyítási eljárást megnehezítené."

H. Gábort hétfőn - nemzetközi fogadási csalásokkal kapcsolatos ügyben - S. Lászlóval, a Vasas-Híd futballistájával együtt vették őrizetbe, utóbbi A. Attilához, az NB II-es Kozármisleny szombaton őrizetbe vett labdarúgójához hasonlóan később beismerő vallomást tett, így az őrizetbevételt megszüntették, a játékosok szabadlábon védekezhetnek. Kedden egy FIFA-licences játékosügynököt, K. Zsoltot vették őrizetbe Szarvason, nála házkutatást is tartottak, ennek során lefoglalásra is sor került.

A bundaügy az MLSZ feljelentése nyomán indult. Az NNI 2009 decemberében vesztegetés miatt indított nyomozást, de a közélet tisztasága elleni bűncselekményekhez kapcsolódó hatásköri szabályok idén áprilisban történt módosítására és az ezzel összefüggő szervezeti változások miatt májusban a Legfőbb Ügyészség ügyészi hatáskörbe vonta az ügyet, és a további eljárás folytatására a Központi Nyomozó Főügyészséget jelölte ki, amely a nyomozást az NNI-vel szoros együttműködésben folytatja.

A főügyészség a rendőrséggel közösen június 28-án összehangolt, nagyszabású akciót hajtott végre. Egyidejűleg 12 helyszínen tartottak házkutatást, számos okiratot, adathordozót és mintegy 100 millió forint értékben készpénzt foglaltak le. Az akció során hét embert, három volt és jelenlegi futballistát és négy bírót vettek őrizetbe, akiket gyanúsítottként hallgattak ki többrendbeli bűnszervezetben, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és vesztegetés bűntette miatt. A játékosok közül H. Gábor, K. Zoltán és L. Mátyás a gyanúsított, a játékvezetők esetében pedig L. Kolos, S. Krisztián, Cs. János és M. Tamás.

A gyanú szerint K. Zoltán - akit a magyar sajtó Kenesei Zoltánként azonosított - tavaly olyan nemzetközi bűnszervezetnek lett tagja, egyben magyarországi vezetője, amelyet egy távol-keleti illetőségű személy irányított és amelyben a vezető alatt közvetlenül elhelyezkedő szinten K. Zoltán mellett még négy szervező állt. Február 9-én három magyar bíró, Lengyel Kolos, Selmeczi Krisztián és Csák János engedély nélkül működött közre az észt-bolgár felkészülési mérkőzésen, ügyükben a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség indított vizsgálatot, és mindhárom bírót örökre eltiltotta. A 2-2-re végződött meccs összes gólja 11-esből született.

Augusztusban a főügyészség P. Csabát, a Videoton Puskás Akadémia U19-es csapatának játékosát is meggyanúsította azzal, hogy a Ferencváros U19-es gárdájának kapusát a két együttes U19-es bajnoki mérkőzésének manipulálására próbálta rábírni.

Októberben a főügyészség gyanúsítottként hallgatta ki Sz. Györgyöt három rendbeli, gazdálkodó szervezet dolgozójának, tagjának kötelessége megszegésére irányuló vesztegetés bűntette megalapozott gyanúja miatt. A gyanú szerint Sz. György a 2010. május 5-én lejátszott Diósgyőr-Nyíregyháza (0-1) NB I-es mérkőzés előtt - a hazai találkozók manipulálásában szervezőként tevékenykedő K. Zoltán és L. Mátyás utasításainak megfelelően - H. Gábor segítségével felkereste a Diósgyőr három játékosát, akiknek 3-3 ezer eurót ígértek, majd adtak azért, hogy - a sporttörvényben és a munkaszerződéseikben írt kötelességeiket megszegve - az elkövetői kör fogadása szerinti eredmény elérése érdekében és kívánságának megfelelően befolyásolják a mérkőzés végeredményét. Mivel az elkövetői kör végül a mérkőzésre nem tette meg a fogadását, ezért a megkeresett játékosok a vesztegetési pénzt a mérkőzés után visszaadták.

Szintén októberben Törtei Tamást, a Pécs labdarúgóját a Siófok elleni Ligakupa-mérkőzés eredményének befolyásolására próbálták rávenni. A futballista az MLSZ szabályzatával, valamint a PMFC házirendjével és etikai szabályaival ellentétesen cselekedett, mert az esetet nem azonnal jelezte a klub vezetőségének, s mielőtt ezt megtette volna, egyik játékostársának is beszámolt a megkeresésről. Az MLSZ Törteit december 31-ig eltiltotta.