Vágólapra másolva!
Lionel Messi, Zlatan Ibrahimovic és Wayne Rooney is versenyben van a Puskás-díjért, azaz az ő egy-egy találatuk is szerepel azon a pénteken nyilvánosságra hozott tízes listán, melyen az elmúlt év legszebb góljai kaptak helyet az illetékes szakmai bizottság megítélése szerint.

Az idei tíz jelölt listája:
Benjamin De Ceulaer - szeptember 18., Lokeren-FC Bruges belga bajnoki mérkőzés - videó
Giovani dos Santos - június 25., Arany-kupa-döntő, Mexikó-Egyesült Államok - videó
Julio Gómez - július 7., U17-es világbajnokság, Németország-Mexikó - videó
Zlatan Ibrahimovic - január 16., Lecce-Milan olasz bajnoki mérkőzés - videó
Lisandro López - szeptember 25., Olimpo-Arsenal - videó
Lionel Messi - március 8., Barcelona-Arsenal Bajnokok Ligája-mérkőzés - videó
Neymar - július 27., Santos-Flamengo brazil bajnoki mérkőzés - videó
Heather O'Reilly - július 28., női vb, Egyesült Államok-Kolumbia - videó
Wayne Rooney - február 12., Manchester United-Manchester City angol bajnoki mérkőzés - videó
Dejan Stankovic - április 5., Inter-Schalke Bajnokok Ligája-mérkőzés - videó

Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnöke 2009. október 20-án, a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémián jelentette be, hogy a FIFA Puskás-díjat alapít, mellyel az év legszebb gólját, annak szerzőjét jutalmazza. A díjnyertes gólról internetes szavazás dönt, a győztes minden évben a FIFA "Év játékosa" gálán veheti át a díjat.

Elsőként Cristiano Ronaldo kapta meg a trófeát 2009-ben, a Manchester United színeiben szerzett egyik találatáért. A portugál klasszis Puskás Ferenc özvegyétől, Erzsébet asszonytól vehette át a legszebb gólért járó díjat. Tavaly Hamit Altintop győzött, aki a török válogatottban hatalmas gólt lőtt a Kazahsztán elleni Eb-selejtezőn.

2011 tíz legszebb gólját idén egy szakértőkből álló bizottság választotta ki, amely a Futball-bizottság, a Szakmai és Fejlesztési Bizottság, valamint a FIFA Task Force Football 2014 elnevezésű projekt tagjaiból állt.

A FIFA.com és a Francefootball.fr olvasói december 5-ig szavazhatnak arról, melyik gólt ítélik a legszebbnek, ekkor egy párizsi sajtókonferencián jelentik be, melyik három gól kapta a legtöbb szavazatot. Rögtön ezután újabb szavazás következik, ekkor már csak a fennmaradó három találat közül lehet választani. A szavazást 2012. január 9-én zárják le, a FIFA Aranylabda-díjátadó gáláján, Zürichben derül fény a győztes kilétére.

A Magyar Labdarúgó Szövetség és a Puskás család képviselői is részt vesznek a díjátadón, melyre Orbán Viktor miniszterelnök, a Puskás Akadémia alapítója is meghívást kapott a FIFA-tól.