Vágólapra másolva!
David Villának nincs ínyére, hogy a Barcelona játéka ennyire Lionel Messi köré épül, és emiatt nincs jó viszonyban az argentin aranylabdással - állítja a spanyol  Superdeporte című újság. A vezéregyéniségek csapaton belüli rivalizálása máshol is keltett már feszültséget az Aranycsapattól az AS Romáig.

Október végén a valenciai sportnapilap, a Superdeporte hasábjain arról lehetett olvasni, hogy a Barcelona két klasszis támadója, David Villa és Lionel Messi között nem ideális a viszony. Az újság elsősorban Villa szempontjából vizsgálta a helyzetet: a csatár Valenciából igazolt a katalánokhoz tavaly nyáron, és a lap a játékosokhoz közel álló forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Villa nem maradéktalanul elégedett helyzetével. A Superdeporte azzal érvelt, hogy míg korábbi klubjánál Villa volt az első számú sztár, addig a Barcánál nem ő van a középpontban, ráadásul nem játszhat kedvenc posztján, középcsatárként.

Az újság a Viktoria Plzen elleni hazai BL-meccsen történtekkel is próbálta alátámasztani az információt. A meccsen Messi többször is egyedül próbálta megoldani a szituációkat passzolás helyett, és Villa góljánál nem csatlakozott a társak gólöröméhez, hanem fejét csóválva bandukolt visszafelé - a helyzet úgy alakult ki, hogy a védők szerelték, és így pattant a labda Villa elé.

A lap érvelésben ugyanakkor nem nehéz gyenge pontokat találni, például azt, hogy Villa a válogatottban is rendre balról indul, mégsem merült fel soha, hogy haragudna emiatt Fernando Torresre. Ráadásul a Barcában még így is kifejezetten eredményes, az előző idényben 18 gólt szerzett a bajnokságban. Josep Guardiola ugyancsak tagadta a két játékosa közötti ellentétről szóló híreket. "Villával lehetetlen haragban lenni, ő túlságosan is rendes ember" - mondta a vezetőedző.

Forrás: AFP/Miguel Riopa

Magyar zsenik sem mindig fértek meg egymás mellett

Persze semmi szokatlan nincsen abban, hogy ahol sok kiváló képességű futballista szerepel egy csapatban, ráadásul hasonló poszton, akkor előbb-utóbb felmerül a rivalizálás kérdése. Nem volt ez másként jó ötven évvel ezelőtt sem, hiszen már az Aranycsapatnál is előkerült ez a probléma. A vezéregyéniségnek a pályán és azon kívül is egyértelműen Puskás Ferenc számított, a közvélemény szemében ő volt a legnagyobb sztár, ami Kocsis Sándornak, illetve Czibor Zoltánnak sem mindig tetszett, ebből azonban a pályán semmi sem látszott. A Kocsis és Czibor című könyvben Bocsák Miklós felidéz egy történetet, ami állítólag végképp megmérgezte a hangulatot a csapattagok között. Az anekdota szerint 1954 májusában az angolok elleni hazai barátságos mérkőzésre (amelynek végeredménye 7-1 lett) készülő együttes tagjai között pénzzel teli borítékokat osztottak szét, ám míg Kocsis, Czibor és Budai csak tízezer forintot kaptak, addig Puskásnak 200 ezer jutott, ami természetese kiderült. Kocsis felesége Bocsák könyvében azt nyilatkozta: innentől kezdve már más volt a hangulat a csapatban.

Hasonló konfliktus volt az 1960-as években Albert Flórián és Varga Zoltán között is - igaz, más végkifejlettel. Amikor a fiatal Varga berobbant a Fradiba, akkor egyértelműen Albert volt az első számú sztár, az új csillag azonban szintén hatalmas zsenije volt a futballnak, és nem nagyon tudta elviselni a másodhegedűsi szerepkört. A pályán ebből szintén semmit sem lehetett érzékelni, azonban később Varga nem titkolta: 1968-as külföldre távozásában nagy szerepet játszott az Albert körüli sztárkultusz.

Montella és Batistuta alig passzolt egymásnak

Ilyen csapaton belüli rivalizálás volt az AS Románál is a 2000-2001-es szezonban. A rómaiak akkor vásárolták meg a Fiorentina argentin középcsatárát, Gabriel Batistutát, aki így az egy évvel korábban szerződtetett Vincenzo Montella első számú vetélytársa lett a kezdő tizenegybe kerülésért. Fabio Capello ugyanis úgy vélte, hogy a két hasonló típusú focistából csak egy játszhat, és ez, főleg az idény elején, Batistuta volt. Konfliktusuk akkor kezdődött, amikor Montella nem engedte át a 9-es számú mezt az új igazolásnak, Batistuta így a 18-asban ontotta a gólokat, csatártársa pedig általában Marco Delvecchio volt. A szezon második felében aztán Capello néhányszor már együtt szerepeltette Montellát és Batistutát, de csak nagyon ritkán fordult elő, hogy passzoltak volna egymásnak. Mindez azonban nem annyira viselte meg a xcsapatot, hiszen a Roma bajnoki címet nyert.