Vágólapra másolva!
Két hét múlva a Santiago Bernabéu stadionban rendezik a szezon első csúcsrangadóját, december 10-én az FC Barcelona látogat a Real Madridhoz. Josep Guardiola olyan helyzetben van a meccs előtt, amilyet korábban egyszer sem kellett átélnie: csapatának a Getafe elleni vereség után hat pont a hátránya, és ha kikap a Realtól, akkor lemaradása szinte behozhatatlan lesz. Amióta Guardiola a Barca edzője, egyszer sem volt igaz az az állítás, ami most egyértelműen megállja a helyét: a Real jobb formában van.

A decemberi klubvilágbajnokság miatt a Barcelona nem egy, hanem két bajnokit játszik az El Clásico előtt, a Rayo Vallecano elleni találkozót keddre hozták előre. Ha Lionel Messiék ezt a meccset, majd a hét végén a Levante elleni összecsapást is hozzák, akkor legrosszabb esetben is csak három pont lesz a hátrányuk, még ha egy meccsel többet játszottak is. Ennek pszichológiai szempontból lehet jelentősége: a Real a Sporting Gijón otthonában játszik a következő játéknapon, és ha hozza is a meccset, a katalánok az egymás elleni rangadón pontszámban elméletileg utolérhetik őket, ami extra motivációt adhat a Barcának.

Idegenben csak nyolc gól hat meccsen

A madridiak viszont évek óta először úgy fogadhatják majd Xaviékat, hogy előttük állnak a tabellán, és egy győzelemmel nem csak az előnyüket növelhetik, hanem saját magukban is lerombolhatják azt a mentális gátat, amit az elmúlt évek rangadói okoztak. Persze könnyen lehet, hogy ez már meg is történt, a Real ugyanis hétről hétre ellenállhatatlanul futballozik. És ami még fontosabb: a madridiak rendre könnyedén nyernek, míg a Barca egyre inkább szenved, főleg az idegenbeli találkozókon. Otthon a katalánok mérlege is fantasztikus: a bajnokságban a Camp Nouban hét összecsapáson 30-0 a gólkülönbségük. Idegenben viszont hat mérkőzésen ugyanez 8-7, és vendégként csak kétszer nyert a csapat - mindkétszer 1-0-ra.

Mourinho pihentetheti a sztárokat, Guardiola nem

Márpedig ebben a spanyol bajnokságban minden egyes pontvesztésnek fokozott a jelentősége. A Real az előző két idényben úgy szorult a második helyre a Barca mögött, hogy rekordszámú pontot szerzett: előbb 92, majd 96 is csak az ezüstéremhez volt elég. Messiék a legutóbbi szezonban mindössze 18 pontot veszítettek (ebből négyet akkor, amikor már bajnoknak mondhatták magukat), most viszont 13 összecsapás alatt 11-et szórtak el - a madridiak mindössze ötöt.

A Getafe elleni találkozót követően Guardiola részben azzal magyarázta a gyengébb szereplést, hogy a játékosok fáradtak voltak az AC Milan elleni BL-meccset követően. Ahhoz a találkozóhoz képest négy helyen változott a kezdőcsapat, de ebből kettő csere kényszerű volt, hiszen Carles Puyol, illetve Francesc Fabregas egészségesen alighanem játszott volna, a Getafe ellen a kispadon sem kaptak helyet. A Real is pályára lépett a hét közben a BL-ben: Mourinho a hétvégi, Atlético Madrid elleni derbire hat poszton küldött pályára más játékost, mint a Dinamo Zagreb ellen. Olyan alapemberek kaptak pihenőt, mint Iker Casillas, Pepe, Sami Khedira, Marcelo, Ángel di María és Cristiano Ronaldo.

Több labdabirtoklás kevésbé hatékonyan

Azt már a szezon előtt is tudni lehetett, hogy a Real bővebb játékoskerettel rendelkezik, de ez már az előző idényben is így volt, a Barca mégis mindent besöpört. Ezúttal viszont a Barcánál sokkal hamarabb jöttek a sérülések, és több is van belőlük, mint egy évvel korábban.

A statisztikák szerint a Barcelonánál a nyár óta 17 sérülés történt, többségük izomhúzódás. Egyes szakértők úgy vélik, hogy mindez a csapat játékstílusából is következik: a rengeteg rövid sprint, a sok mozgás jobban igénybe veszi az izmokat, és nehezebb a regeneráció, Guardiola azonban nem engedheti meg magának, hogy pihentesse legjobbjait. A kispadon ugyanis többnyire rendkívül tehetséges, ám rutintalan (és bizonyos szempontból nem elég jó) fiatalok ülnek, mint Isaac Cuenca, Andreu Fontás vagy Gerard Deulofeu. A Realnál az Alético ellen Gonzalo Higuaín, Fábio Coentrao, Raúl Albiol és Nuri Sahin várt bevetésre - mindannyian válogatottak.

Forrás: AFP/Miguel Riopa

Meddig bírják Messiék izmai?

A Barca játéka továbbra is a labdabirtokláson alapul, és ebből a szempontból a csapat még tovább fejlődött. Az előző szezonban a labdabirtoklás aránya mérkőzésenként átlagosan 69 százalék volt, a jelenlegiben 72,44, a játékosok átlagban 90 százalékos sikerességgel passzolnak. Az ellenfél kapujára azonban kevésbé veszélyesek, és ami fontosabb, kevésbé hatékonyak. A Getafe ellen összesen 21-szer próbálkoztak gólszerzéssel, ebből hét ment kapura, míg az ellenfél hét próbálkozásból csak egyszer találta el a kaput, amiből gól is lett.

A www.whoscored.com honlap statisztikái szerint a Barcelona gólszerzési kísérleteinek kétharmada középről történik, ami a második legmagasabb arány a spanyol élvonalban. A gólok közül mindössze négy született pontrúgásból, egy tizenegyesből, és csupán egy kontrából. A Real Madrid találataiból hat tizenegyesből, további hat valamilyen rögzített szituáció után született, és kilenc volt labdaszerzést követő ellentámadás eredménye.

www.global-soccer.eu