Vágólapra másolva!
Hiába szerzett már huszonnégy másodperc után vezetést Benzema a Real Madridnak, a Barcelona lassanként összekapta magát, és megnyerte a spanyol csúcsrangadót. Sánchez szép góllal egyenlített, fordulás után Marcelo öngólt lőtt, majd Fabregas csukafejessel állította be az 1-3-as végeredményt.

Mourinho szerint a szerencsének köszönheti a Barca a győzelmet

"Decemberben nem születik meg a bajnok" - Guardiola szerint nem tört meg a Real Madrid

Primera División, 16. forduló:
Real Madrid - Barcelona 1-3 (1-1)
Santiago Bernabéu Stadion, 80 ezer néző, v: Fernandez Borbalan
gól: Benzema (1.), illetve Sánchez (30.), Marcelo (52., öngól), Fabregas (66.)
Real Madrid: Casillas - Sergio Ramos, Pepe, Coentrao, Marcelo - Xabi Alonso, Özil (Kaká, 58.), Diarra (Khedira, 62.) - Di María (Higuaín, 68.), Ronaldo, Benzema
Barcelona: Valdés - Puyol, Abidal, Dani Alves, Piqué - Fabregas (Keita, 78.), Iniesta (Pedro, 90.), Xavi, Busquets - Messi, A. Sánchez (David Villa, 84.)

Hiába volt csúcsformában, hiába állította be a klubrekordot zsinórban 15 győzelemmel a Real Madrid, a szombat esti spanyol csúcsrangadón kiderült: még nem tudja felvenni a versenyt a Barcelonával.

Pedig José Mourinho fiai a lehető legjobban kezdtek, egy letámadás után a megzavarodott Barca-kapus, Valdés Di Maríához passzolt, aki ugyan nem jól tett középre, de az akció végén Benzema bepréselte a labdát, már a 24. másodpercben. Uralta is a meccset egy darabig a Real, de a vendégek fokozatosan észhez tértek, Alexis Sánchez góljával egyenlítettek is, a félidő hajrájában pedig már idézték a jól megszokott játékukat.

A nagy csalódás fordulás után érhette a Real-híveket: kiegyenlített meccs helyett fokozódó katalán fölényt láthattak, majd a szerencse is a vendégek mellé állt: Xavi lövése megpattant Marcelón, majd a kapufáról becsorgott (1-2). Kevéssel később Fabregas csukafejessel mattolta Casillast, innentől kezdve pedig nem érződött a hit a Real játékosain, bár próbálkoztak a gólszerzéssel.

Cristiano Ronaldo mindkét félidőben kihagyott egy-egy ziccert (először a 15. percben, 1-0-nál), három szabadrúgásból kettőt a sorfalba lőtt. Ha a portugál formában van, talán játszhatott volna döntetlent a Real, de a második félidőt teljes egészében kézben tartották a vendégek, az utolsó bő tíz percben pedig még vissza is vettek, így a győzelmük jogossága megkérdőjelezhetetlen.

Ezúttal még Mourinho is visszafogottan vette tudomásul csapata vereségét, melynek hazai szempontból egyetlen pozitívuma, hogy a korábban nehéz helyzetben mészárlásba kezdő Real-védelem ezúttal a focira koncentrált. A Barcelona pontszámban beérte a Madridot, de egy meccsel többet játszott. Ez volt a két csapat 216. tétmeccse, az örökmérleg madridi szempontból: 86-45-85.

Élő

Ronaldo kapott még egy szabadrúgást, ezzel is a sorfalat kínálta meg, a szögletre pedig már nem jutott idő. A Barcelona nyílttá tette a bajnokságot.

Iniesta vs Casillas II. Megint a kapus nyer, a középpályást le is cseréli aztán Guardiola.

Kaká a rosszabbik lábávál lőtt közelről, Valdésben elakadt a labda, a másik oldalon Iniesta hagyja faképnél Khedirát, majd Casillasnak kell hidegvérrel védenie. Aztán viszont kiderül, milyen dühös a hazai kapus, átrúgja a pályán a labdát, Valdés kényelmesen felszedi.

Próbálkozik a Real, Benzema az ötös sarkáról alaposan mellé durrant.

Mourinho becserélte Higuaínt, az argentin csatár éppen a meccs napján 24 éves. Már nincs cseréje a Realnak, Guardiola viszont még egyet sem használt ki.

Bezzeg Fabregas! Kis túlzással először ért labdához a meccsen, Dani Alves beadását csukafejessel küldte a kapuba, 1-3.


Sánchez közeli, éles szögből leadott lövését Casillas védi lábbal, majd Messi lő alig mellé szabadrúgásból. Közben Diarra és Pepe is kap egy-egy sárgát. Hosszú idő után egy Real-helyzet, nem is akármilyen: Ronaldo teljesen üresen fejelhetett az ötösről, mellé.

57. perc: Ronaldo passzolni próbált, most nem kellett volna, blokkoltak a védők. Özilt Kaká váltja bő fél órára.

Vezet a Barcelona: Xavi tűzi rá az elé pattanó labdát a 16-os vonaláról, Marcelón megpattan, Casillas már nem ér át, a kapufáról becsorog a labda, 1-2.


Előbb Ronaldo, majd Pepe ellen szabálytalankodik a vendégek védelme, mindkét szabadot Ronaldo lövi, az elsőt a sorfalba, a másodikat Valdés kezébe.

Csere nem volt, az eső csendesedett. Második félidő.

Labdabirtoklás az első félidőben: 43-57 százalék. Nincs a megszokott Barcelona-fölény e téren, ugyanakkor a játékrész második felében jelentősen feljavult a csapat. Többet lőttek kapura a hazaiak (9/4, illetve 4/3). A Real Madrid még nem rúgott szögletet, a Barca hármat is.

Kapkodós foci az első félidő végén: Messi lekésik egy labdáról, felvágja Xabi Alonsót, a közönség követeli a második sárgát, ami azért jócskán túlzás volna egy ilyenért. Aztán Sergio Ramos előzi meg Messit, gyors Real-kontra, de az utolsó passzba hiba csúszik. Borbalan sípol, a félidőben 1-1.

Birtokolja a labdát a Barcelona, megy a tiki-taka, de nagy helyzet nincs. Messi közben sárgát kap szövegelésért, eddig Xabi Alonsónak és Sáncheznek van lapja.

Egyenlít a Barcelona: egy szép akció végén Messi passzol Sánchezhez, aki két védő szorításában a jobb alsóban gurít, 1-1.


A feszültség magasabb a színvonalnál, jellemző módon a madridi védekező középpályás Diarra lő távolról bátran, de veszélytelenül.

A 25. percben a Real szinte sakk-mattra kijátszotta a Barca védelmét, de a mezőny egyik legnagyobb sztárja, Ronaldo nagy helyzetben roppant rosszul találta el a labdát.

Ronaldo lövését védi Valdés kapus. A túloldalon Xavi szabadrúgását Casillas öklözte ki szögletre.

Di María visszatért, a Barcában most Abidal próbálkozott szöktetéssel, a bedobás megcsúszik a vizes füvön, így Alexis Sánchez nem érheti el. Az újabb akciónál kezezés miatt állítják meg a chileit.

"Mou, a te ujjad mutatja az utat!" - üzentek a Real szurkolói az edzőnek. A pályán átveszi az irányítást a Barca, a Real ugyan vezet egyet kedvenc kontráiból, de Di María csúnyán elrontotta a végét. A 13. percben aztán folytatódik az argentin kálváriája: letámadott, Piqué cselére elmozdult, de leragadt a jobb lába, ápolni kellett.

A középpályán gyömöszölik egymást a gigászok, Fabregas mélységi passza túl mély, az első öt percben nincs Barca-helyzet. A hatodik végén igen: Messi nagy szólója után Casillas véd bravúrral.

Huszonnégy másodperc után vezetést szerzett a Real Madrid: letámadták a Barcelonát, Víctor Valdés eladta a labdát, amit Di María elsőre rosszul játszott meg, de a lepattanót Benzema közelről bekotorta, 1-0.


A spanyol bajnoki cím szempontjából is döntő lehet a Real Madrid-Barcelona csúcsrangadó. Amennyiben a hazaiak nyernek, hatpontos előnybe kerülnek úgy, hogy még egy elmaradt meccsük is van. Amennyiben viszont Messiék győznek, a Real előnye alaposan csökken, ráadásul lélektanilag jobb helyzetbe kerülnek a katalánok.

Amióta José Mourinho a Real Madrid edzője, hétből csak egyszer verték meg a Barcát: tavasszal a spanyol kupa döntőjében. További két döntetlen mellett négyszer is a Barcelona örülhetett.

A világon mintegy félmilliárdan követik majd élőben a rangadót, amire kétszáz médium képviseletében hatszáz újságíró kapott akkreditációt.

A 16. forduló eddigi mérkőzései:
Levante - Sevilla 1-0 (0-0)
Real Betis - Valencia 2-1 (0-0)

A bajnokság élcsoportja:
1. Barcelona 16 meccs, 37 pont (50-8)
2. Real Madrid 15 meccs, 37 pont (50-13)
3. Valencia 15 meccs, 30 pont (24-16)
4. Levante 15 meccs, 29 pont (24-17)