Vágólapra másolva!
Az idei első Real Madrid-Barcelona rangadót, amelyre a Király-kupa negyeddöntőjében került sor, a katalánok nyerték, miután Carles Puyol és Eric Abidal, vagyis két védő góljaival fordítani tudtak a második félidőben. Cristiano Ronaldo így hiába próbálta bizonygatni gyors góljával, hogy nincs Barca-fóbiája, a visszavágót kényelmes helyzetből várhatja Pep Guardiola csapata.

spanyol Király-kupa, negyeddöntő, első mérkőzés:
Real Madrid - Barcelona 1-2 (1-0)
Madrid, Bernabéu-stadion
v.: Muniz Fernández
Real: Casillas - Hamit Altintop, Ricardo Carvalho, Sergio Ramos, Fábio Coentrao - L. Diarra (Özil, 66.), Pepe (Granero, 80.), Xabi Alonso - Higuaín (Callejón, 67.), Benzema, Cristiano Ronaldo.
Barcelona: Pinto - Daniel Alves, Puyol, Piqué, Abidal - Busquets, Xavi (Thiago Alcantara, 86.), Iniesta - Fabregas (Cuenca, 89.), Messi, A. Sánchez (Adriano, 82.).
gól: Cristiano Ronaldo (11.), illetve Puyol (49.), Abidal (77.)
sárga lap: Pepe (17.), Piqué (19.), Sergio Ramos (52.), Busquets (55.), Fábio Coentrao (59.), Callejón (68.), Ricardo Carvalho (87.)

Az első percekben a Real a tömörülést választotta a letámadás helyett, ami azt eredményezte, hogy szinte folyamatosan a Barca-játékosoknál volt a labda. A 7. percben viszont jelezte a hazai csapat, hogy gyorsan át tud váltani a másik stílusra, Cristiano Ronaldo támadta meg erőszakosan Piquét, sikerült is elvennie tőle a labdát, de hiába passzolt Híguainhoz, az argentin csatár már lesen állt.

A 11. percben Benzema indította a középkörből a bal oldalon meglóduló C. Ronaldót, Dani Alves sehol nem volt, így Piqué váltott ki a portugálra, aki nem tette át a labdát a jobb lábára, hanem ballal, éles szögből lőtt, és a Pinto lába között elsuhanó labda a hálóban kötött ki (1-0). Gyorsan jöhetett volna a Barca válasza, de Fabregas védők mögé belöbbölt labdáját Alexis Sánchez a lécre fejelte.

Ronaldo gólja:


Alig telt el az első negyedóra, amikor előbb Pepe gyűjtötte be a szokásosnak mondható sárgáját, miután három másodpercen belül két katalánt is megrúgott, majd Piqué könyöke találta el Pepe fejét egy felugrásnál, így Shakira férjjelöltje is sárgát kapott. A két csapat legutóbbi nyolc meccsén kilenc piros és ötvennyolc sárga lap került kiosztásra, úgyhogy ezúttal sem számíthattunk nagy barátkozásra.

A 25. percben Messi kapott remek labdát, betört vele a 16-oson belülre, majd a jobb alsót vette célba, de Casillas bravúrral kitolta a labdát. Belelendült a Barca, Xavi passzolt A. Sánchezhez, aki egyből továbbtette a labdát Iniestához, de a vb-döntő gólszerzője hosszan vette át a labdát, és ballal nem találta el a kaput ziccerben.

A Barca felpörgette a tempót a 30. perctől, egyértelműen fölényben játszott, de mindig volt egy Real-védő, aki odaért, Sánchezt pedig a bíró állította meg tévesen, amikor egyedül mehetett volna kapura, így az első félidő 1-0-s hazai előnnyel ért véget.

A szünet után aztán nem sokat kellett várni az egyenlítő gólra, a Barca hetedik szögleténél Puyol megelőzte Pepét, és szép csukafejessel 1-1-re alakította az állást.

Puyol egyenlít:


Öt perccel később pedig centiken múlt, hogy nem vezetett a 41. születésnapját ünneplő Pep Guardiola csapata, Iniesta lövésébe Sergio Ramos is beleért, Casillas már verve volt, de a kapufa kisegítette.

A túloldalon Pinto is jól imádkozott, Hamit Altintop jobboldali beadását a hosszú oldalon érkező Benzema fejelte a kapufára. A második félidő közepén Mourinho kettőt is cserélt, Özilt és Callejónt hozta be Diarra és Higuaín helyett. A 69. percben Pepe villantotta meg ellenszenves oldalát, amikor rálépett a földön fekvő Messi kezére, a bíró nem látta az esetet, így megúszta a Real verőembere.

Mint ahogy csapata is megúszta, amikor Busquets tiszta helyzetből fölé fejelt, de a 77. percben Messi a kaputól húsz méterre parádés emeléssel indította a balösszekötő helyén, a leshatáron megiramodó Abidalt, aki mellel levette a labdát, majd nyolc méterről, bal külsővel lőtt Casillas kapujába. Két védő góljával fordított a Barcelona (1-2).

Abidal eldönti:


Hét perccel a vége előtt Benzema próbálta a hős szerepét eljátszani, de gyengécske lövése másfél méterrel kerülte el Pinto kapuját. A vége 2-1-es Barca-győzelem, a visszavágóra január 25-én kerül sor a Nou Campban.

A három gól egyben és pár helyzet:


Előzmények

Tavaly április óta összesen hétszer találkozott a spanyol futball két gigásza, kétszer bajnokin, egyszer a Király-kupa tavaszi döntőjében, valamint kétszer-kétszer a BL-elődöntőben, illetve a spanyol Szuperkupa fináléjában.

A hét összecsapás közül a Real mindössze egyet nyert meg - a Barca hármat -, de az aranyat ért, ugyanis a Király-kupa előző kiírásának valenciai döntőjét Cristiano Ronaldo hosszabbításban szerzett fejesgóljával José Mourinho csapata nyerte meg. Ronaldo akkor még hős volt, azóta viszont többször is megtalálta őt a Real szurkolótábora, ami tény: a portugál eddig két gólt szerzett a Barca elleni meccseken, míg nagy riválisa, Lionel Messi imád a Real ellen játszani, mivel már tizenháromszor volt eredményes Casillasék ellen.

A meccs kérdése az volt, mivel fogják meglepni egymást a csapatok, Mourinho próbálkozott már sok mindennel, a Szuperkupa-döntőben Ricardo Carvalhót ráállította Messire, a kupadöntőben és a BL-ben a középpályára vezényelte az eszközökben legtöbbször nem válogató Pepét, a decemberi bajnokin pedig letámadással igyekezett megzavarni a Barca labdakihozatalait, ami félóráig működött, utána elfogyott a szufla.

Mourinho ezúttal a decemberi meccsel ellentétben kihagyta Marcelót és Özilt, Fábio Coentrao visszament eredeti helyére, a védelem bal oldalára, és Hamit Altintop lett a jobbhátvéd. A sérülése után még nem százszázalékos Di María a keretbe sem került, így Benzema és Ronaldo mellett Higuaín alkotta a Real támadósorát. A Barcánál csak egyetlen változás volt a madridi meccshez képest, amelyet 3-1-re nyertek Messiék, Valdés helyett Pinto kezdett a kapuban.

A másik szerdai kupameccsen:
Athletic Bilbao - Real Mallorca 2-0 (1-0)
gól:
F. Llorente (35.), Muniain (59.)