Vágólapra másolva!
Arsene Wenger döntéseit sokáig megkérdőjelezhetetlennek tartották az Arsenal drukkerei, de  mint hétvégén az Emirates Stadiumban kiderült, sokan úgy gondolják,  hogy az edző már nem tudja, mit csinál. A francia edző ragaszkodik a filozófiájához, ami azonban a jelek szerint manapság csak részsikerekre elég.

Arsene Wenger az elmúlt időszakban rengeteg kritikát kapott, hogy nem költ eleget ismert, rutinos játékosok szerződtetésére, inkább tehetséges, ám tapasztalatlan fiatalokkal próbálkozik. Ehhez képest a Manchester United elleni rangadón éppen azért szidták az Arsenal-szurkolók, mert lecserélte a mindössze 18 éves, a Premier League-ben először kezdő Alex Oxlade-Chamberlaint, hogy a helyére a rutinos orosz, Andrej Arsavint küldje be.

"Nem tudod, hogy mit csinálsz"

A csere a játék képe alapján valóban érthetetlen volt, hiszen az ifjú szélső remekül futballozott, gólpasszt is adott Robin van Persie-nek, míg Arsavin az elmúlt időszakban nem remekelt. A húzás nem is jött be, mert Arsavin semmit sem tudott hozzátenni a játékhoz, viszont a manchesteriek győztes gólját megelőző akciónál nem védekezett megfelelően Antonio Valenciával szemben.

http://player.vimeo.com/video/35577193?title=0&byline=0&portrait=0
Oxlade-Chamberlain jól játszott a MU ellen


Wenger ugyan a mérkőzést követő sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Oxlade-Chamberlain egész héten beteg volt, ráadásul a hajrában fáradtságra panaszkodott, és ezért hozta le, de maga is elismerte, hogy nem sült el jól a csere. "Az emberek fizettek a jegyért, így szabadon kifejezhetik a véleményüket. Nem mondhatjuk meg nekik, miként viselkedjenek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy igazuk is van" - nyilatkozta a tőle megszokott nyugodtsággal.

Oxlade-Chamberlain lecserélésekor ugyanis az Emirates Stadium közönségének nagy része füttyszóban tört ki, sokan pedig azt skandálták Wengernek: "You don't know what you're doing", vagyis "Nem tudod, hogy mit csinálsz". Mindez éles váltás ahhoz képest, hogy az Arsenal hívei között korábban az volt a jelszó: Arsene knows, vagyis Arsene tudja. Éveken keresztül nem kérdőjelezték meg a szakember döntéseit, amelyek általában be is jöttek, de a szurkolók lassan kezdik elveszíteni türelmüket, hiszen a csapat 2005 óta semmilyen trófeát nem szerzett.

A józan ész logikája

Wenger 1996 októbere óta irányítja az Arsenalt, és 15 év alatt három bajnokságot, valamint négy FA-kupát nyert, amivel a klub történetének legeredményesebb edzője. Vezérletével a csapat 1998 óta folyamatosan ott van a Bajnokok Ligájában, amit mellette csak a Manchester United és a Real Madrid mondhat el magáról. A francia ráadásul mindezt úgy érte el, hogy nem szállt be a multimilliárdos tulajdonosok által keltett költekezési versenybe, sőt, az Arsenal képes volt egy vadonatúj stadion felépítésére is, miközben végig ott volt a BL-ben.
Az Arsenal most is bejutott a legjobb 16 közé a sorozatban, azonban minden korábbi idénynél jobban fenyegeti a veszély, hogy a következő szezonban kimarad a BL-ből, ami Wenger szavaival élve katasztrófa lenne.

Forrás: AFP/Adrian Dennis

Ennek ellenére az edző most sem akar költeni, továbbra is rendkívül logikusan gondolkodik. "Európa csődben van, mégis mindenki költekezik. Az Arsenal nincs csődben, mert megfelelően gazdálkodunk" - jelentette ki. A kérdés már csak az, hogy ez a józan megközelítés a mai labdarúgásban mennyire vezethet eredményre - a jelek szerint egyre kevésbé.

Nem kell a látványfutball

Az Arsenalt szinte lehetetlen elképzelni Wenger nélkül, akinek megvolt a lehetősége arra, hogy távozzon. A Real Madrid többször is konkrét ajánlatot tett neki, legutóbb 2009-ben, amikor tárgyalt is Florentino Pérezzel. A madridiak hatmillió fontos fizetést kínáltak, és azt, hogy gyakorlatilag korlátlan összegből igazolhat. Wenger mégis nemet mondott, és meg is magyarázta, hogy miért. "Amit a Real akar, azt úgy nevezem, hogy látványfutball, egy látványos csapat. De én úgy hiszem, hogy ha csapatépítésről van szó, akkor létezik egy másik dimenzió is. Úgy akarok sikeres lenni, hogy egy stílusos csapatot építek egy olyan játékfelfogással, amely speciálisan illik egy klubhoz, a szurkolóihoz, és ezért döntöttem úgy, hogy maradok az Arsenalnál" - jelentette ki, mivel szerinte egy pénzért összevásárolt együttessel nem dicsőség nyerni.

Ezért utasította vissza tavaly nyáron a Paris-SG-t is, amelynek katari tulajdonosai sportigazgatónak szerződtették volna - helyette Leonardo került a pozícióba. Wenger legutóbb 2010 augusztusában hosszabbította meg szerződését, amely 2014-ig érvényes, és büszke arra, hogy eddig mindenhol kitöltötte az idejét. "Mindig tiszteletben tartottam a szerződéseim tartalmát és hosszát, három évem van még hátra a klubnál, amit végig is akarok csinálni" - mondta.

Ennek alapján Wenger még jó ideig marad az Arsenal kispadján, ám Hogy ez jó vagy rossz hír a drukkerek számára, azt jelenleg nehéz lenne eldönteni.