Vágólapra másolva!
Súlyos ellentét alakult ki a Vasas focicsapatának többségi tulajdonosa, a Híd Zrt. és a futballcsapatot működtető cégben egy százalékos tulajdonnal bíró Vasas SC között.

A Vasas SC csütörtökön egy közleményében nehezményezte, hogy a focicsapatban 99 százalékos üzletrésszel rendelkező Híd Zrt vezérigazgatója, Faragó Attila 200 millió forint értékű zálogjoggal terhelte üzletrészét előzetes tájékoztatás nélkül.

A sportklub még decemberben úgy döntött, hogy élve visszavásárlási jogával kivásárolja Faragótól a 99 százalékos üzletrészt. Ezt Markovits László elnök a közleményben úgy indokolta, hogy a gazdasági társaság "kiszámíthatatlan pénzügyi helyzete, és folyamatos szerződésszegő magatartása nem biztosítja a Vasas felnőtt csapatának stabil és hiteles működését".

A visszavásárlás azonban a Vasas SC szerint most a zálogosítás miatt lehetetlenné vált.

A klub elnöksége a fentiek miatt elhatárolódott a futballklubot működtető kft.-től, és döntését egészen addig fenntartja, amíg a Híd Zrt. az általa megszabott feltételeket nem teljesíti. Ezek közt ott van a zálogjog törlése, valamint a kft. szerződéseinek és könyvelésének átadása. Emellett követelik, hogy a kft. rendezze a Vasas SC felé fennálló közel 15 milliós tartozását, és azt, hogy a csütörtökön a zrt. által bejelentett, a futballklubban történő 100 milliós tőkeemelésről a kft. taggyűlése dönthessen.

A Vasas-Híd FC vezetősége pénteki közleményében reagált a klub álláspontjára, ebben leszögezik, hogy a zálogjog "a Vasas FC és a Vasas SC ügyvezetése által megkötött múltbéli szerződésből fakadó, ebben az évben jelentkező tetemes államháztartási befizetési kötelezettségnek a fedezetére, kifizetésére keletkezett".

Megfogalmazásuk szerint futballklub vezetősége "teljes megdöbbenéssel olvasta" a klub közleményét, amely több helyen valótlan állításokkal tűzdelt, az elnökség döntése pedig megalapozatlan. Ugyanakkor kijelentik, hogy a megkötött szponzori szerződések és a tulajdonosi tőkebevonás folytán hosszú távra stabilizálták a költségvetést.

A sportklub közleményét a Vasas-Híd jogi és közgazdasági nonszensznek minősíti, és kijelenti, hogy a két fél közötti jogi probléma nem tartozik sem a sportolókra, sem a közvéleményre. Továbbá kilátásba helyezik, ha bármelyik támogató visszalép a megkötött vagy megkötés előtt álló szponzori szerződéstől, szerződésektől a most kialakult vita miatt, kártérítési pert indítanak veszteségeik megtérítésére.

Az ügyben a Vasas korábbi focilegendái is hallatták a hangjukat. A többek között Berendy Pál, Komjáti András, Mészöly Kálmán, Szentmihályi Antal, Várady Béla, és Zombori Sándor által aláírt közleményben úgy fogalmaznak, értetlenül állnak Faragó Attila magatartása előtt. "Szerintünk jelen pillanatban nagyon egyszerű a kérdés, vagy képes a tulajdonos finanszírozni és hitelesen működtetni a százéves labdarúgó csapatot, vagy amennyiben ebben a nehéz gazdasági helyzetben nincs rá reális lehetősége, akkor kérjük, hogy korrekt módon - ahogyan ő is tartozásmentesen átvette a Vasas Sport Clubtól a csapatot - adja vissza a Vasas Futball Kft.-t és ezzel az irányítást a kisebbségi tulajdonosnak."

A legendák jelzik, hogy becsülik Faragó Attila szerepválallását a Vasasnál, de azt írják: "ha már a működtetéshez szükséges fedezet nem áll rendelkezésre, a tartozások mértéke egyre nő, jelzálogosítja üzletrészét, akkor mindezzel veszélyezteti az együttes fennmaradását."