Vágólapra másolva!
Kedd éjfélkor véget ár a téli átigazolási időszak, vagyis a kluboknak már nincsen sok idejük arra, hogy megerősítsék keretüket. A korábbi évekre jellemző módon eddig nem volt nagy mozgás a piacon, a csapatok igyekeznek spórolni, és ezért elsősorban kölcsönszerződésekben gondolkodnak - így egyelőre Dzsudzsák Balázs számít a legdrágább januári vételnek. Az utolsó napok azonban tavaly is nagyon mozgalmasak voltak.

Dzsudzsák már nyáron is megdöntötte a magyar átigazolási rekordot, amikor az Anzsi Mahacskala 14 millió eurót fizetett a PSV Eindhovennek, de a balszélső fél évvel később még feljebb srófolta ezt az összeget.

Forrás: MLSZ

Hivatalosan ugyan nem hozták nyilvánosságra, hogy a Dinamo Moszkva mennyit adott érte, de a legtöbb forrás 19 millió euróra taksálja a vételárat. Ennyit ír az átigazolásokkal foglalkozó honlap, a transfermarkt.de is - és ez alapján egyelőre Dzsudzsák a januári átigazolási időszak legdrágább játékosa.

Dzsudzsák BalázsAnzsi MahacskalaDinamo Moszkva19,0
Papiss Demba CisséFreiburgNewcastle United12,0
Moussa SowLilleFenerbahce10,0
Vágner LoveCSZKA MoszkvaFlamengo10,0
Ricardo RodríguezZürichWolfsburg8,5
Gary CahillBolton WanderersChelsea8,4
Nolan RouxStade BrestLille8,0
Alberto GilardinoFiorentinaGenoa8,0
Christian NoboaRubin KazanyDinamo Moszkva8,0
Bernd LenoStuttgartLeverkusen7,5


A táblázatban sorrendben a játékos neve, előző klubja, új klubja, majd a vételáró (millió euróban) szerepel.

Átigazolási őrület 2011. január 31-én

Az átigazolási időszakból azonban még hátra van néhány nap, hiszen az egyesületeknek január 31. éjfélig van lehetőségük arra, hogy hazájuk szövetségénél, illetve a FIFA-nál regisztrálják az átigazolásokat. Minden évben akad néhány átigazolás, amelyik az utolsó pillanatra marad, és az sem ritkaság, hogy kifejezetten drágák is akadnak köztük.

2009-ben például az Arsenal csak az utolsó utáni pillanatban szerezte meg Andrej Arsavint a Zenit Szankt-Petyerszburgtól (hivatalosan csak 24 órával a határidő után regisztrálták, amire azért volt lehetőség, mert az FA a rossz angliai időjárásra hivatkozva erre lehetőséget adott), akinek a vételára 16,5 millió euró volt.

Forrás: AFP
Torresért rengeteg pénzt fizetett a Chelsea, de az összes eddig nem térült meg

Tavaly pedig egészen elképesztő összegek mozogtak január 31-én, köszönhetően annak, hogy a Fernando Torresért a Liverpoolnak kifizetett 58,5 millió euró kisebbfajta őrületet váltott ki az átigazolási időszak utolsó napján Angliában. A Liverpoolnak nem maradt sok ideje arra, hogy elköltse ezt a pénzt, ugyanakkor a spanyol támadót pótolni kellett - ennek köszönhető a Newcastle United csatáráért, Andy Carrollért kiadott hihetetlen összeg, ami 41 millió euró.

Ráadásul nem ő volt az egyetlen érkező, hiszen a klub megvette az Ajax Amsterdam uruguayi csatárát, Luis Suárezt is - ő 26,5 millió euróba került. Minden idők 10 legdrágább téli átigazolása közül hatot is 2011-ben hajtottak végre.

Fernando TorresLiverpoolChelsea201158,5
Andy CarrollNewcastleLiverpool201141,0
Edin DzsekoWolfsburgManchester City201137,0
José Antonio ReyesSevillaArsenal200435,0
David LuizBenficaChelsea201130,0
Klaas-Jan HuntelaarAjaxReal Madrid200927.0
Luis SuárezAjaxLiverpool201126,5
Nakata HidetosiPerugiaAS Roma200021,7
Darren BentSunderlandAston Villa201121,5
Pablo AimarRiver PlateValencia200121,2


A táblázatban a játékos neve, korábbi klubja, új klubja, átigazolásának éve, valamint a vételára (millió euróban) szerepel.

Tévez és Pato is maradt a helyén

A nagy kérdés tehát az, hogy a hátralévő pár napban lesz-e olyan átigazolás, amely letaszíthatja Dzsudzsákot a csúcsról. Sokáig úgy tűnt, hogy erre a legnagyobb esélye Carlos Téveznek van, akitől a Manchester City szeretne megszabadulni, és kérőben sincsen hiány, hiszen az AC Milan, az Internazionale és a Paris Saint-Germain is vinné.

Igaz ám, de a City nem akarja őt elkótyavetyélni, mégis csak 29 millióért vette 2009 nyarán. Így aztán a Milan 20 millió eurós ajánlatát élből elutasították, sőt, angol lapértesülések szerint az Inter 25 milliós ajánlatára is nemet mondtak. Később az AFP francia hírügynökség kész tényként közölte, hogy a PSG megegyezett az angolokkal, és 37 millió eurót fizet Tévezért - azonban a hír tévesnek bizonyult.

Forrás: AFP/Andrew Yates
Téveztől nem akar olcsón megválni a City

A Milan végül inkább a Catania támadóját, Maxi Lópezt szerezte meg, aki jóval olcsóbb, és még a BL-ben is játszhat, és állítólag a PSG is lemondott Tévezről, azonban február 1-ig még történhet váratlan fordulat. Már csak azért is, mert a katari tulajdonos a télen mindenképpen szeretne egy klasszis csatárt PSG-mezbe öltöztetni.

Legalábbis erre utal, hogy Tévez mellett a Milan brazil csillagáért, Patóért is bejelentkeztek. Az olaszok hajlandóak is lettek volna eladni őt (hiszen kellett nekik a pénz Tévezre), és január közepén el is fogadták a PSG 35 milliós ajánlatát - azonban az utolsó pillanatban az üzlet meghiúsult, mivel Pato kijelentette, hogy nem akarja elhagyni a Milant. A jól értesültek szerint, ehhez volt némi köze annak is, hogy a focista párja nem más, mint a klub tulajdonosának, Silvio Berlusconinak a lánya, Barbara.

Villas-Boas szerint elszálltak az árak

A PSG-nél tehát még mindig megvan az esélye, hogy nagy pénzért vesz valakit (állítólag a brazil Internacional csatára, Leandro Damiao a legújabb kiszemelt), a párizsiakon kívül azonban csak pár egyesület lehet képes arra, hogy többet fizessen, mint a Dinamo Dzsudzsákért. Az egyik ilyen az Internazionale, főleg ha a milánóiak eladják Thiago Mottát a párizsiaknak.

Az olasz válogatott középpályás biztos nem lesz drágább, mint Dzsudzsák, elvégre szerződése az idény végén lejár, de az érte kapott pénzt kiegészítve elég lehet például a portói Fredy Guarín megvételére - akinek egyébként a kivásárlási záradéka 30 millió euró. A gazdag klubok közül a jelek szerint a Manchester City januárban kivételesen nem akar költeni, és a Chelsea edzője, André Villas-Boas is arra utalt egy nyilatkozatában, hogy már senkit sem vesznek.

A londoniakkal egyébként a Sahtar Doneck brazil középpályását, Williant hozták kapcsolatba: az ukránok azonban nemet mondtak a Chelsea közel 20 millió eurós ajánlatára. Többet pedig a londoniak nem kínálnak: "Willian különösen értékes játékos, de nem hiszem, hogy továbbra is érdeklődnénk iránta. Januárban valószínűleg már nem igazolunk, az árak ugyanis nagyon elszálltak" - jelentette ki Villas Boas. Lehet, hogy tényleg Dzsudzsák lesz a legdrágább?

www.global-soccer.eu