Vágólapra másolva!
Terjedelmes anyagban méltatta hétfőn a Mainz labdarúgócsapatának magyar légiósát, a sérülése után visszatért Szalai Ádámot a dpa német hírügynökség, amely úgy fogalmaz: a múlt hétvégén kiderült, mennyire is hiányzott az együttesnek az egy évet kihagyó játékos.

A 24 éves csatár a Freiburg elleni, vasárnapi hazai Bundesliga-találkozón éppen 365 nap szünet után volt ismét a kezdőcsapat tagja, és a dpa szerint a 3-1-es siker alkalmával ő volt a támadószekció "világítótornya".

"Szuper volt végre újra kifutni a pályára ebben a stadionban, ráadásul éppen a térdsérülésem egyéves évfordulóján. Nagyon jólesett az, ahogy a szurkolók fogadtak, és természetesen örülök a megszerzett három pontnak is, amely nagyon fontos volt a számunkra" - mondta Szalai.

"Ez a fiú aranyat ér. Olyan típus, aki az igazi mainzi mentalitás hordozója. Róla átragad a lelkesedés a csapatra és a közönségre is" - áradozott a magyar futballistáról Christian Heidel, a Mainz menedzsere, hozzátéve: elképzelhető, hogy a kedden lejáró átigazolási határidőig mégsem igazolnak egy másik támadót, ahogy azt korábban tervezték.

A magyar válogatott Szalai tavaly január 29-én, a Kaiserslautern elleni bajnokin szenvedett térdszalag-szakadást, többször megműtötték, és bő egy hete, a Bayer Leverkusen elleni, idegenbeli bajnokin térhetett csak vissza (akkor csereként lépett pályára). Most vasárnap, a Freiburg ellen nagy szerepe volt a győzelem kiharcolásában, ugyanis a 6. percben az ellene elkövetett szabálytalanságból növelte előnyét a hazai alakulat, ráadásul Diagnét kiállította a játékvezető. Szalait a 65. percben cserélték le a mérkőzésen.

A szurkolók a nevét skandálták:


"Nem kevesen voltak, akik egy éve, a szörnyű sérülése után azt hitték, soha nem tér már vissza. Gyakorlatilag teljesen tönkrement a térde" - emlékezett vissza Heidel.

Ahogy a dpa fogalmaz: Szalainak nagy szerepe volt a Mainz tavalyi Bundesliga-ötödik helyében, annak ellenére is, hogy az idény második felében már nem játszhatott. Megmutatta, hogy küzdő típus, és nem adta fel azt az álmát, hogy nagy karriert fusson be.

Thomas Tuchel vezetőedző, aki annak idején a Stuttgartnál ismerte meg a fiatal támadót, majd 2010 januárjában elhozta őt a Real Madridtól, azért óvatosan beszélt Szalai teljesítményéről: "Az ilyenfajta produkció nem szokatlan egy visszatérőtől, bár az ereje még nem tart ki egy egész mérkőzésre. Ádámnak biztosan lesz még válságos időszaka is, türelmesnek kell lennünk vele" - mondta a 38 éves tréner.