Társoldalunk:

Júliusra ígér döntést a FIFA a gólbíróról

2012.02.01. 13:49

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) azt ígéri, hogy a gólbíró esetleges bevezetéséről a sportág szabályalkotó testületének (IFAB) nyári ülésén, július 2-án hoz végleges döntést.

Az IFAB március 3-án Surrey-ben ülésezik majd, itt szintén napirenden lesznek az új technikai vívmányok - elsősorban az online technológia - esetleges bevezetései, amelyek szerepet játszhatnak a futball jövőjében.

Az angliai ülésen a tagok kézhez kapják annak a nyolc tesztelt rendszernek az eredményeit - köztük Maruzsi Lászlóét is -, amelyek abban segítenék a játékvezetőt, hogy jelzést kapjanak, ha a labda túlhaladt a gólvonalon. Vélhetően a vizsgált szisztémák tekintetében arról is döntenek, hogy melyeket tesztelik tovább márciustól a második körben.

A hírek szerint a testület arról is dönt majd, hogy bevezessék-e a negyedik csere lehetőségét, amelyhez a 2x 15 perces hosszabbításban folyamodhatnának a csapatok.

A végleges döntést az Európa-bajnoki döntő másnapján, a július 2-i rendkívüli ülésen hozhatja meg az IFAB.

Az 1886-ban alapított, nyolcfős IFAB tagságának felét - 1913 óta - a FIFA adja, a másik négy szakértő pedig Angliát, Skóciát, Észak-Írországot és Walest képviseli. A szabályok megváltoztatásához a voksok 75 százaléka szükséges. A "Grál-lovagoknak" is nevezett testület az elmúlt években mindig a technikai újítások bevezetése ellen voksolt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK