Vágólapra másolva!
Az FC Barcelona és a spanyol válogatott játéka a rengeteg rövid, lapos passzon alapul, amiben kulcsszerep jut az irányító Xavinak, aki posztján a világ legjobbjának számít. A mostani szezonban azonban akad egy játékos a topligákban, aki még nála is pontosabban passzol. A Swansea City középpályásának, Leon Brittonnak ez az első éve az élvonalban, de ezalatt volt olyan meccse is, ahol valamennyi átadása célba talált.

A Premier League újoncai közül jelenleg a Norwich City szerepel a legjobban, 23 forduló után a 11., de a másik két, tavaly nyáron feljutott csapat sem áll kieső helyen: a QPR a 16., a Swansea City pedig a 14. Utóbbit ráadásul rengeteg dicséret éri játékstílusa miatt, a walesiek ugyanis nem a klasszikus brit futballt játsszák, hanem amolyan mini-Barcelonaként igyekeznek minél többet birtokolni a labdát. Középpályásuk, Leon Britton pedig a passzok pontosságát tekintve még Xavit is megelőzi.

A brit közvélemény a január 15-i, Arsenal elleni bajnokin figyelt fel igazán a Swansea-re, illetve Brittonra. Egyfelől 3-2-re megverték a Wenger-csapatot, de az igazán meglepő nem is a győzelem, hanem a mutatott játék volt. A Swansea ugyanis a saját fegyverével győzte leaz Arsenalt, amelyet a legpontosabban passzoló, leglabdabiztosabb angol csapatnak tartják, Brittonék azonban kipasszolták a londoniakat. A találkozón a vendégek 428 sikeres átadást hajtottak végre, míg a Swansea-nél ugyanez a szám 532 volt, és a statisztikusok arra is felhívták a figyelmet, hogy a Premier League-ben az első 21 forduló alatt csak két csapat passzolt többet, mint a Swansea: az Arsenal és a Manchester City. Sőt, az öt legrangosabb európai bajnokságot nézve a passzok pontossága alapján a walesi együttes a hatodik, megelőzve többek között az AC Milant, a Juventust vagy a Manchester Unitedet.

Az egyéni teljesítmények közül az Opta statisztikusai Leon Brittonra hívták fel a figyelmet. A 29 éves középpályás az Arsenal ellen 90,6 százalékos pontossággal passzolt, 75 átadásából csak hét ment az ellenfélhez. Ráadásul ezzel az aránnyal Britton még rontott is az átlagán, hiszen az összes mérkőzést figyelembe véve átadásainak 93,3 százaléka jó - aminél pontosabban senki sem passzolt ebben az idényben a legrangosabb európai bajnokságokban.

A passzkirálynak tartott Xavinak ugyan kevesebb mérkőzésen sokkal több átadása volt, azonban a pontossági arányt tekintve egy kicsit elmarad Brittontól. Sokat mond a Swansea játékstílusáról az is, hogy a legalább 1000 átadást végrehajtó labdarúgók közül a tíz legpontosabb közé a klub még egy játékosa, Joe Allen is befért a hetedik helyen.

A tíz legpontosabb passzoló játékos a topligákban

névcsapatpasszok számapontosság
Leon BrittonSwansea City112793,3%
XaviFC Barcelona183093,0%
John TerryChelsea120991,6%
Sergio BusquetsFC Barcelona108691,3%
Thiago SilvaAC Milan106891,1%
Philipp LahmBayern München132691,0%
Joe AllenSwansea City107590,3%
Mikel ArtetaArsenal131890,3%
Yaya TouréManchester City155290,0%
Scott ParkerTottenham Hotspur103589,8%

2012. január 17-ei adatok alapján


Britton játéka nem annyira Xaviéhoz, mint inkább Sergio Busquetséhoz hasonlít, hiszen ő is közvetlenül a védelem előtt helyezkedik, fő feladata gyakorlatilag az, hogy mindig megjátszható legyen. Xavi sokkal előrébb futballozik, ennek is köszönhető, hogy rengeteg gólpasszt ad, ami Brittonak ez ebben az idényben még nem jött össze, igaz, nem is ez az elsődleges dolga. De azt sem lehet mondani, hogy állandóan csak hátrafelé figyelne: az Arsenal ellen például átadásai közel egyenlő arányban mentek visszafelé, oldalra, illetve előre. Októberben a Bolton Wanderers ellen pedig tökéletes mérkőzést produkált: minden passza embert talált, 100 százalékos pontossággal futballozott. Ez egyébként a Premier League-ben az előző hat idényben (amióta az Opta készíti a statisztikákat) rajta kívül csupán nyolc focistának sikerült, de mindegyikük hátvéd volt.

Mindezek alapján az angol sajtó egy része rögtön a válogatottba követeli a középpályást, aki ezt megelőzően sohasem játszott az élvonalban. Pedig Britton fiatalon nagy tehetségnek számított, kilencévesen már az Arsenalban pallérozódott, majd megfordult az angol szövetség lilleshalli edzőközpontjában is, ahová a legtehetségesebb ifjakat szokták kiemelni. Tizenhat éves volt, amikor a West Ham United 400 ezer fontot fizetett érte - ezzel akkor ő volt a legdrágább brit tinifutballista.

Forrás: AFP

A West Ham szintén híres az utánpótlásáról, azonban Britton egyetlen meccsen sem szerepelt a felnőttek között. Fő erénye már akkor sem a fizikuma vagy a gyorsasága volt, és a szakmai stáb alighanem úgy vélte, hogy a Premier League hatalmas iramában egyszerűen elnyomnák.

2002 decemberében kölcsönadták a negyedosztályú Swansea-nak, amely akkor a profi státuszért küzdött, hiszen a negyedik vonal alatt már amatőr gárdák játszanak. A walesiek végül Britton vezetésével (akit a szezon legjobb játékosának választottak) bennmaradtak a negyedosztályban, és a klub ezt követően végleg szerződtette.

A középpályás azóta csak egy rövid ideig hagyta ott az egyesületet: a 2010-2011-es szezonban a Sheffield Unitedben szerepelt, de a váltás nem jött be, és tavaly januárban visszatért a Swansea-hez.

Britton elmondhatja magáról, hogy kilenc év alatt a negyedosztályból a Premier League-ig jutott a walesiekkel, és immár a válogatottság sem elképzelhetetlen a számára. Az Arsenal elleni bajnokin a lelátón ott volt Fabio Capello is, aki aligha miatta ment ki a meccsre, de állítólag felfigyelt a Xavinál is pontosabban passzoló focistára.