Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligájában való indulás az élcsapatok számára létfontosságú. Angliából és Spanyolországból négy csapat is BL-induló lehet, ezért a negyedik hely különösen értékes, ám Spanyolországban úgy tűnik, a legkevésbé rossz csapat ünnepelhet majd, miközben Angliában egymással babrálhat ki néhány együttes.

Az UEFA aktuális ranglistájának megfelelően a következő idényben három országból indulhat négy csapat a BL-ben: Németországból, Angliából és Spanyolországból. A Bundesliga esetében már most szinte biztosnak tűnik, hogy kik lesznek a résztvevők, hiszen a negyedik Borussia Mönchengladbach előnye az ötödik Werder Bremennel szemben nyolc pont. A Premier League-ben, illetve a Primera Divisiónban viszont rendkívül éles a küzdelem a negyedik helyért.

A top four már nem állandó

Angliában 24 forduló után a két manchesteri klub áll az élen, a City mindössze két ponttal előzi meg a Unitedet, mögöttük azonban már nagyobb a különbség: a harmadik Tottenham öt ponttal gyűjtött kevesebbet a MU-nál. Az első három automatikusan a BL-főtáblán találja magát, de még a negyedik is selejtezőt játszhat, így óriási a harc ezért a pozícióért.

Az első négy hely 2006 és 2009 közt négy csapat (Manchester United, Arsenal, Chelsea, Liverpool) kiváltsága volt. 2010-ben a Liverpool szorult ki, és a Tottenham furakodott be a top fourba, majd az előző idényben a Manchester City tört fel, de ebben a két szezonban közös volt, hogy gyakorlatilag öt csapat futott versenyt az első négy helyért. Ezúttal viszont más a helyzet, hiszen míg az érmek szinte biztosan elkeltek, addig a negyedik helyért még négyen küzdenek.

A negyedik hely sem biztos BL-indulás

A 24. forduló után a Chelsea a negyedik 43 ponttal, de szorosan a nyomában van a Newcastle United 42-vel, tőle az Arsenal csak újabb két ponttal van lemaradva, majd a Liverpool következik. A negyediket és a hetediket csak négy pont választja el egymástól, a bajnokságból pedig még 14 forduló hátra van. A tét nem kicsi, hiszen alaphelyzetben Angliában csak az ötödik hely ér Európa Liga-indulást, a hatodik helyezett már nem kvalifikál sehova. A szituációt árnyalja, hogy a Liverpool már bejutott a ligakupa döntőjébe, ahol a másodosztályú Cardiff City lesz az ellenfele.

Ha Steven Gerrardék megnyerik a trófeát, akkor biztosan ott lesznek az EL-ben, és ha ők végeznek az ötödik helyen, akkor a hatodik is elindulhat a második számú európai kupában. Cardiffban viszont annak örülnének a legjobban, ha a liverpooliak mégis csak megcsípnék a negyedik helyet, ez esetben ugyanis a Liverpool BL-induló lenne, és a cardiffiak a döntő végeredményétől függetlenül elindulhatnának az Európa Ligában.

Forrás: AFP/Andrew Yates
Tottenham vs Liverpool

De a történetben lehet még egy csavar: ha az Arsenal esetleg megnyerné a Bajnokok Ligáját (a legjobb nyolc közé kerülésért az AC Milannal találkozik), viszont a negyedik helyezésnél hátrébb végezne a bajnokságban, akkor gyakorlatilag kilökné a negyediket a BL-ből. Az UEFA szabályai értelmében ugyanis egy országból négynél több csapat nem indulhat a sorozatban, a címvédő ugyanakkor automatikusan ott van a főtáblán. Ezt a szabályozást 2005-ben hozták, mikor a Liverpool hasonlóan járt: csak ötödik lett a bajnokságban, de megnyerte a BL-t, és a precedens nélküli eset azt eredményezte, hogy öt angol csapat indult a Bajnokok Ligájában (a Liverpool pedig címvédőként a legelső selejtezőkörben is kénytelen volt pályára lépni).

Ki lesz a legkevésbé rossz?

Spanyolországban is érdekes a helyzet. A Real Madrid és a Barcelona kibérelte magának az első két helyet, biztosnak tűnik a Valencia harmadik helye is. Mögöttük viszont elképesztően szoros a verseny, azonban időnként úgy tűnik, mintha a résztvevők nem is akarnák elsőként átszakítani a célszalagot. Jelenleg a Levante áll a negyedik helyen 32 ponttal, és ugyanennyivel rendelkezik az Espanyol is. A hatodik Athletic Bilbaónak és a hetedik Atlético Madridnak kettővel van kevesebb, a nyolcadik Málaga és a kilencedik Osasuna újabb két ponttal követi őket, vagyis a kilencedik és a negyedik között mindössze négy pont a differencia. Még a tizedik Getafe, illetve a tizenegyedik Sevilla is lőtávolon belül van, elvégre az utóbbi lemaradása is csak hat pont a negyedik helytől, és a hátralévő 17 bajnokin ezt simán be lehet hozni.

Forrás: AFP/Dani Pozo
A Levante szeptemberben megverte a Realt, vasárnap ismét találkoznak majd

Minden jel arra mutat, hogy Spanyolországból még sohasem lehetett olyan gyenge teljesítménnyel bejutni a BL selejtezőjébe, mint idén. A negyedik Levante 21 mérkőzés alatt 31 pontot szerzett, ezzel egy évvel korábban csak a hetedik lehetett volna, 2010-ben nyolcadik, 2009-ben pedig csak kilencedik. A Levante úgy tartja magát a negyedik pozícióban immár 15 hete, hogy legutóbbi 12 mérkőzéséből csak kettőn tudott győzni, és hat összecsapás óta nyeretlen. Az Atlético Madrid viszont öt fordulóval ezelőtt csak a tizedik volt, és nyolc pontra állt a negyediktől, ám az edzőcsere óta, Diego Simeonéval öt meccse veretlen (gólt sem kapott), és immár hetedik, csupán két ponttal a negyedik mögött. Nagyon úgy tűnik, hogy nem az lesz ott a BL-ben, amely az élmezőny mögött a legjobb, hanem amelyik a legkevésbé rossz.

www.global-soccer.eu