Vágólapra másolva!
A River Plate és a mexikói bajnok UNAM helyett a két latin-amerikai klub utánpótláscsapata volt a Vasas és a Ferencváros ellenfele az Egyesült Államokban, Dallasba pedig már hiába utazott el a két magyar csapat, tornájukat az utolsó pillanatban törölték. Az amerikai túrát egy FIFA-licences nigériai menedzser szervezte, aki korábban már két nagy tornával is csődöt mondott.

Miközben a magyar élvonalbeli csapatok többsége Törökországban edzőtáborozik, addig a Ferencváros és a Vasas az Egyesült Államokba utazott. A klubok két meghívásos torna kedvéért választották a tengerentúli túrát, az események azonban nem éppen úgy alakultak, ahogyan azt előre beharangozták. Az egyik tornát meg sem tartották, a másikon pedig az ellenfelek nem azok voltak, akikre eredetileg számítottak.

Bajnok helyett ifisták

A magyarok egy helyi rendezvényszervező és menedzser, a nigériai Pius Oleh meghívására keltek át az óceánon, azzal az ígérettel, hogy előbb Detroitban, majd Dallasban vehetnek részt egy négyes tornán, ahol az ellenfelek az argentin River Plate, illetve a mexikói UNAM lesznek. Mindez csábítónak tűnt, hiszen két nívós ellenfélről van szó: a Pumas megnyerte a 2011-es clausurát Mexikóban, és bár a River jelenleg csak másodosztályú, még mindig elég jól cseng a neve.

Detroitba érkezve aztán jöttek a meglepetések. A River Plate-től ugyanis az utánpótláscsapat érkezett, míg a negyedik résztvevő valóban a mexikói Pumas volt, de nem az élvonalbeli, tavaly bajnokságot nyert UNAM, hanem a Pumas Morelos, amely az UNAM fiókcsapata, gyakorlatilag a klub U23-as játékosaiból áll. Az persze hamar kiderült, hogy még a két korosztályos csapat is túl erős a magyarok számára, hiszen a River ifistái a Ferencvárost, a mexikóiak pedig a Vasast győzték le (a fináléjában egyébként a Pumas Morelos 2-1-re az argentinokat is megverte).

A fenti mérkőzéseket a Silverdome-stadionban játszották, amely Detroit külvárosában, Pontiacban található (korábban Pontiac Silverdome-nak hívták), és nem akármilyen létesítmény. 1982-ben Superbowlt rendeztek benne, 1987-ben itt volt minden idők egyik legnagyobb pankrációs gálája, a Wrestlemania III, az 1994-es világbajnokságon pedig négy találkozót is itt rendeztek meg. Az arénát 2006 és 2010 között felújították, befogadóképessége pedig az újranyitás után 80 311 fő lett - el lehet képzelni, hogy a Ferencváros-Vasas találkozón mennyire üresnek hatott. Ezen a meccsen 1500 fizető nézőt regisztráltak, miközben a szervezők 40 ezer drukkerre számítottak.

Forrás: AFP/Robert Sullivan
Itt játszottak a magyarok

Pius Oleh január 31-én tartott sajtótájékoztatót, amelyen így fogalmazott: "A csapatokban ugyan nem játszik olyan sztár, mint Messi, de népszerű klubokról van szó, Magyarország két legnagyobb gárdájáról. Sok emberre számítunk, gazdaságilag hatalmas esemény lesz".

A detroiti tornára meghívták a helyi középiskolák csapatait, és a mérkőzések közötti szünetekben 16 helyi ificsapat is pályára lépett, tízperces találkozókat játszva. Nem csoda, hogy a tornát szervező cég, az AmeriSoccer USA elsősorban erre alapozott, hiszen korábban szinte csak helyi gyerektornákat szervezett. Ezekre sokan ki is mentek, a két ismeretlen magyar együttes, illetve két utánpótlás-csapat játékára azonban már nem sokan voltak kíváncsiak.

Egy válogatottság, két diploma

A detroiti tornát viszont legalább promotálták valamennyire, ám a dallasit azonban semmiféle hírverés nem előzte meg, így aztán a csütörtöki nyitómeccsre mindössze 119 jegyet adtak el. A torna végül elmaradt, és a négy egyesület közösen adott ki egy közleményt, amelyben felháborodásukat fejezték ki a szervezéssel kapcsolatban. Mint kiderült, a szervezők nem tudták kifizetni a stadion, a dallasi Cotton Bowl (92 100 férőhelyes) bérleti költségét, és a spanyol nyelvű ESPN értesülései szerint a River Plate az előre lefixált 60 ezer dollárból mindössze 25 ezret kapott meg. Kész szerencse, hogy a szervezők előre kifizették mind a négy csapat utazását és szállásköltségét, így a Ferencváros és a Vasas legalább anyagilag nem bukott az amerikai túrán.

Forrás: AFP/Getty Images/Ronald Martinez
Itt nem játszottak a magyarok

De ki is ez a bizonyos Pius Oleh, aki megpróbálta összehozni ezt a tornát? A nigériai születésű menedzser egykoron maga is futballozott, egy alkalommal pályára lépett Nigéria válogatottjában is: 1989. január 17-én a Gabon elleni, 1-0-ra megnyert vb-selejtezőn állt be az utolsó negyed órára. Akkor mindössze 18 éves volt, és később a futball helyett inkább a tanulmányaira koncentrált, két diplomát is szerzett az Egyesült Államokban: az alabamai A&M Universityn üzleti adminisztrációból, az University of Detroit Mercyn pedig informatikából. Ez után alapította meg a Tech2Sports Talent Management nevű céget, amely tanácsadással foglalkozik labdarúgóedzők és -menedzserek számára. A cég honlapja szerint lefedi a topligákat, valamint az orosz, a portugál, a brazil és az argentin bajnokságot is - de egyetlen edző nevét sem találhatjuk, akit a Tech2Sports segített volna munkához.

A hazáját is csőbe húzta

A Ferencvárost és a Vasast aligha vigasztalja, hogy nem ők az elsők, akiket Oleh felültetett, hiszen tavaly és tavalyelőtt is megpróbált nagy nemzetközi tornát szervezni, mégpedig válogatottak részvételével. A Green Soccer Bowl elnevezésű viadalt először 2010-ben próbálta tető alá hozni. A tornán öt válogatott vett volna részt: Malajzia, Kenya, Puerto Rico, Ghána és Nigéria. Az elképzelések szerint a meccseket a Silverdome-ban rendezték volna 2010. május 20. és 23. között, ami már önmagában is furcsa volt, elvégre Ghána és Nigéria akkor már javában a dél-afrikai világbajnokságra való felkészüléssel volt elfoglalva. A viadalt végül hivatalosan május 15-én mondták le, még az előtt, hogy bármelyik résztvevő elutazott volna rá, egy évvel később a nigériaiak azonban már nem voltak ilyen szerencsések.

A Green Soccer Bowl 2011-es kiírása februárban lett volna Detroitban és Dallasban, de már a meghívottak névsorával is akadtak problémák. Az esemény hivatalos honlapja Mexikó és Libanon részvételéről írt Nigéria és Panama mellett, a nigériai lapok viszont az afrikai ország szövetségére hivatkozva Malajziát és Bahreint említették a lehetséges ellenfelek között. Az Egyesült Államok labdarúgó-szövetsége végül február 18-án valóban akkreditálta a tornát, Panama, Costa Rica, a mexikói U23-as válogatott és Nigéria részvételével. Az első meccset február 26-án kellett volna lejátszani, és az elsősorban a hazai bajnokságban futballozó játékosokból álló nigériai válogatott február 24-én meg is érkezett az USA-ba, ahol megtudta, a torna rendezési okok miatt elmarad. Oleh akkor is jegyeladási problémákra hivatkozott, ám azt állította, hogy a tornát, ha kéthetes csúszással is, de megtartják. A nigériaiak ebből nem kértek, két nappal később hazautaztak, és azzal fenyegetőztek, hogy a FIFA elé viszik az ügyet. Később azonban semmi nem történt, Oleh neve mind a mai napig szerepel a nemzetközi szövetség honlapján, mint a FIFA által elismert menedzserek egyike.

www.global-soccer.eu