Vágólapra másolva!
A francia válogatott a dél-afrikai világbajnokság égése után ismét remekül szerepel, 17 mérkőzés óta veretlen, és az Európa-bajnokságra is simán kijutott. Ennek ellenére a szövetségi kapitány, Laurent Blanc az Eb után alighanem távozik, elsősorban a szövetség elnöke miatt.

Fabio Capello lemondása után az angol szurkolók jelenleg azt sem tudják, hogy ki irányítja majd a válogatottat a nyári Európa-bajnokságon. Az angolok első mérkőzésüket Franciaországgal játsszák, és a szövetségi kapitány helyzete a franciáknál sem túl stabil. Laurent Blanc kinevezése óta ugyan mindössze kétszer kapott ki a csapat, de a szövetség elnöke, Noel le Graet ennek ellenére sem akar vele szerződést hosszabbítani az Eb előtt, ami alapján szinte biztos, hogy Blanc a nyáron távozik.

Veretlenség 17 mérkőzés óta

A dél-afrikai világbajnokság után a válogatott minden szempontból szétesett. A csapat már a csoportkört sem élte túl, de ami még nagyobb gond volt, a játékosok a torna alatt fellázadtak a szövetségi kapitány, Raymond Domenech ellen, amivel maguk ellen fordították a közvéleményt. A sportminisztérium vizsgálatot indított, és végül a szövetség elnöke, Jean-Pierre Escalattes is lemondott a posztjáról. Utódja ideiglenes jelleggel Fernand Duchaussoy lett, aki közel egy évig töltötte be a pozíciót: az új választást 2011. június 18-án tartották, ekkor a liga korábbi vezetője, Noel le Graet lett a Francia Labdarúgó-szövetség (FFF) elnöke.

Persze a válogatott körül eközben sem állt meg az élet, a vébé után távozott Domenech utódját még az előző elnökség választotta ki. Blanc-t hivatalosan ugyan csak 2010 júliusában nevezték ki, de gyakorlatilag májustól köztudott volt, hogy ő lesz az új kapitány, és ennek érdekében az FFF másfélmillió eurós kompenzációt fizetett érte a klubjának, a Girondins Bordeaux-nak. Blanc első lépése az volt, hogy a 23-as vb-keret egyetlen tagját sem hívta meg az első meccsére, ki is kapott a csapat Norvégiától.

A keret tagjai lassan visszaszivárogtak, azonban Blanc jelentős vérátömlesztést hajtott végre, több fiatal játékosnak is lehetőséget adott, csapata immár 17 mérkőzés óta veretlen. Franciaország utoljára 2010. szeptember 3-án szenvedett vereséget, magabiztosan jutott ki az Európa-bajnokságra, ráadásul barátságos találkozón legyőzte a világ élvonalába tartozó Angliát és Brazíliát is.

Forrás: AFP/Franck Fife
Forrás: AFP/Franck Fife

Problémák az időzítéssel

A pályán tehát minden rendben, azonban az elmúlt időszakban a háttérben egyre feszültebb a viszony a szövetség és a kapitány között. Blanc-nal tavaly nyáron kétéves szerződést kötöttek, ő pedig azt szerette volna, ha a folytatásról már idén márciusban döntenek. Szívesen maradna a válogatott élén, és hosszú távra tervez, azonban úgy véli, hogy a szövetségnek márciusig jeleznie kellene, hogy vele képzeli-e el a jövőt vagy sem. Asszisztense, Alain Boghossian érvelése szerint erre azért van szükség, hogy a szövetség nemleges válasza esetén Blanc-éknak maradjon idejük és lehetőségük más munka keresésére.

A szövetség tavaly nyáron kinevezett elnöke, Le Graet azonban kerek perec kijelentette, hogy csak az Európa-bajnokság után dönt.

A La Depeche di Midi című lapnak nyilatkozva a szövetség vezetője elmondta: "Semmi problémánk nincs Blanc-nal, csak az időzítésben nem egyezik a véleményünk. Ha az Eb-n jó eredményt érünk el, akkor a maradása mellett vagyok".

Ennek azonban némileg ellentmond, hogy a L'Équipe-nek adott interjúban Le Graet arról beszélt, hogy számára Arsene Wenger az ideális szövetségi kapitány.

Leszámolás egy generációval

A francia lapok szerint a háttérben az áll, hogy Le Graet jó barátja Domenech-nek, ugyanakkor nem kedveli Blanc-t, aki viszont Franciaországban nagyon népszerű. A már játékoskorában is csak Le Presidentnek, azaz Elnöknek becézett futballista a világbajnok válogatott csapatkapitánya volt, és szakmai stábjában abból az együttesből Boghossian mellett a kapus Fabian Barthez is ott van. Ez állítólag szintén nem tetszik Le Graet-nak, aki a bennfentesek szerint nem kedveli a francia labdarúgás aranygenerációját, az RMC nevű rádióadó értesülései szerint egyik kollégájának az alábbi szövegű sms-t küldte. "Le kell számolnunk az 1998-as generációval".

Forrás: AFP/Bertrand Guay
Forrás: AFP/Bertrand Guay

A kapitány és az elnök

Blanc-nak ugyanakkor rengeteg támogatója van a médiában, elvégre a 98-as társaság több tagja is szakkommentátorként dolgozik, Bixente Lizarazu, Emmanuel Petit, Christian Karembeu és Christophe Dugarry is rendszeresen megjelenik a televíziókban, és közülük főleg utóbbi szokta vehemensen védeni egykori csapattársát, illetve támadni a szövetséget. Az viszont kissé Blanc ellen hangolja a közvéleményt, hogy ugyanaz a menedzsere (Jean-Pierre Bernes), mint a jelenlegi válogatott tagjai közül több futballistának, így Samir Nasrinak vagy Franck Ribérynek. A francia futball egyes szereplői szerint a menedzsernek befolyása van a szövetségi kapitány válogatási elveire is, és az ügyben nemrégiben a sportminisztérium vizsgálatot is indított.

Mindez nem tesz jót a válogatottnak, aligha véletlen, hogy a France Football februárban címlapon foglalkozott a témával, és a cikkben időzített bombának nevezte a szituációt. Érdekes módon a lap internetes oldalán tartott szavazáson a voksolók 72 százaléka a szövetségnek adott igazat, és egyre valószínűbbnek tűnik, hogy ilyen előzmények után Blanc akkot sem maradna, ha esetleg Eb-t nyer.

Olasz lapértesülések szerint a tréner a következő szezonban az Internazionale kispadján köthet ki, a Le Journal de Dimanche pedig az alábbi címet adta a témával foglalkozó cikkének: "A válás biztos".

www.global-soccer.eu