Vágólapra másolva!

Patkányok között ült Peruban a bundaügy magyar pénzfutára

A Pesti Központi Kerületi Bíróság előzetes letartóztatásba helyezte S. Lászlót, akit szombaton vettek őrizetbe a Liszt Ferenc Repülőtéren. A bundázással gyanúsított volt futballista barátja, Borgulya István szerint a Peruban elfogott S. László egy román rabtársának köszönheti az életét.

A gyanúsítottat a Központi Nyomozó Főügyészség már tavaly megpróbálta őrizetbe venni, ám a New Yorkban tartózkodó S. László július 7-én nem szállt fel a Budapestre tartó járatra, így az elfogása meghiúsult. Ezután nemzetközi és európai elfogatóparancsot adtak ki ellene, és tavaly július 28-án Limában el is fogta a perui hatóság. Magyarország és Peru között nincs kiadatási egyezmény érvényben, azonban S. László maga kérte kiadatását, amelyhez a perui hatóságok hozzájárultak.

S. László Peruban mintegy hét hónapig kiadatási letartóztatásban volt. "Iszonyatos hónapokat töltött a limai börtönben" - nyilatkozta a perui körülményekről S. László régi barátja, a részleteket jól ismerő Borgulya István a Nemzeti Sportnak.

A volt Honvéd-játékos elmondása szerint S. László kekszen, rizsen és vízen élt a perui börtönben, és egy román rabtársa vette védelmébe, Borgulya szerint barátja neki köszönheti, hogy életben maradt. A szűk börtöncellában szalmazsákok között rohangáló patkányok mellett várt S. László a kiadatására, a volt futballista - a lehetséges fertőzések miatt - a száját és az orrát is eltakaró maszkban jelent meg az Arad utcai bíróságon.

Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője vasárnap az [origo]-nak elmondta, hogy amikor nincs két ország között kiadatási egyezmény, ilyen esetekben másfél évig is el szokott húzódni a kiadatás, így a mintegy hét hónapos intézkedés példátlanul gyorsnak számít.

Hétfőn a Pesti Központi Kerületi Bíróság arról döntött, hogy egy hónapig előzetes letartóztatásba kerül, ezután döntenek újra a sorsáról.

S. László ügyvédje, Oláh István a Blikknek azt mondta, hogy fellebbeznek a döntés ellen. "Védencem nem bujdosott el, szembetegsége miatt Amerikában járt kezelésen, onnan repült Panamába, és Perun keresztül akart hazajönni."

A megalapozott gyanú szerint S. László tavaly egy olyan nemzetközi bűnszervezetnek lett a tagja, amelyben a vezető alatt közvetlenül elhelyezkedő szinten öt főszervező állt, közöttük az S. Lászlóhoz kapcsolódó K. Zoltán. A Központi Nyomozó Főügyészség közleménye szerint a bűnszervezet célja az volt, hogy a külföldi fogadóirodák kínálatában is szereplő futballmérkőzések végeredményét befolyásolja játékvezetők és játékosok segítségével.

S. Lászlónak a bűnszervezet egyik pénzfutáraként az volt a feladata, hogy a kiválasztott mérkőzéssel kapcsolatban megszervezze a játékosok és/vagy a bírók megvesztegetését. Ennek megtörténte után a bűnszervezet vezetője az illegális fogadóirodákban beépített emberei segítségével a befolyásolt mérkőzésre több százezer eurós fogadásokat kötött. A mérkőzésekkel kapcsolatban felmerült összes költséget, benne a fogadásokra szánt összegeket a bűnszervezet vezetője bocsátotta az egyes szervezők és a fogadóirodák rendelkezésére.

Vasárnap S. Lászlóval szemben ötrendbeli, bűnszervezetben, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett, jelentős kárt okozó csalás kísérlete és nyolcrendbeli, gazdálkodó szervezet dolgozójának kötelessége megszegésére irányuló, folytatólagosan elkövetett vesztegetés megalapozott gyanúját közölték. Az ügyészek jelenleg a vallomására várnak, S. László azonban egyelőre hallgat.