Vágólapra másolva!
A topligákban már csak egyetlen csapat veretlen, a Juventus 22 mérkőzésen nem talált legyőzőre. A védelem hozza a meccseket, a kreativitás hiánya azonban meglátszik a támadásokon, az olasz bajnokság élcsapati közül messze a Juve szerezte a legkevesebb gólt. Ugyanakkor a csapat edzője, Antonio Conte szerint a játékvezetők félnek büntetőt adni a javukra, a játékosokkal és a szurkolókkal együtt ezzel próbálják magyarázni a gyenge támadójátékot.

Az Olaszországban szokatlannak számító erős havazás miatt februárban a Juventusnak két bajnoki mérkőzése is elmaradt: a 21. fordulóban a Parma, a 23. fordulóban pedig a Bologna pályája volt játékra alkalmatlan. A Parma elleni találkozót a héten pótolták, és az összecsapás gól nélküli döntetlennel ért véget, ami azt jelenti, hogy a Juventusnak át kellett adnia az első helyet az AC Milannak, amely egy mérkőzéssel többet játszva, egy pont előnnyel vezeti a tabellát.

A torinóiak szerint a bírók ellenük fújnak

A Parma elleni meccs után a sajtótájékoztatón a torinóiak edzője, Antonio Conte valósággal kifakadt, mert véleménye szerint a játékvezető két jogos tizenegyest sem adott meg a javukra. Ráadásul továbbment, és kijelentette, hogy a bírók nem csak ezen a meccsen fújtak csapata ellen.

"Azt hiszem, a játékvezetők félnek büntetőt adni a javunkra, és nem csak erről a meccsről beszélek. Amit most láttunk, az már a korábbi mérkőzéseken is így volt. Manapság az az álláspont, hogy ha rosszul döntesz a Juventus kárára, akkor az nem hiba. Csak annyit akarok, hogy egyenlően kezeljenek minket" - dühöngött Conte.

Torinóban nincs egyedül a véleményével. A klub egykori játékosa, a jelenleg szakmai tanácsadóként dolgozó Pavel Nedved hasonlóan vélekedett: "Olyan események történtek a meccsen, amelyek döntően befolyásolták a végeredményt, és ezt nehéz megmagyarázni a játékosoknak. A bíróknak bátrabbaknak kellene lenniük" - jelentette ki az egykori cseh klasszis.

A Juventus hivatalos közleményt adott ki, amelyben megvédte a két szakembert, illetve az elmaradt büntető miatt szintén reklamáló Andrea Pirlót. Az egyesület honlapján az alábbit lehetett olvasni: "A Juventus FC Antonio Conte, Pavel Nedved és Andrea Pirlo minden, mérkőzés után tett kijelentését támogatja. A klub reméli, hogy az esélyegyenlőség minden esetben működni fog a labdarúgás szabályait és az egyéb jogokat illetően is".

Forrás: AFP

Az egyetlen tizenegyesük jogtalan volt

Utóbbi egyértelmű utalás a calcipoli-botrányra, amelynek során a Juventus kapta a legnagyobb büntetést, ám utólag kiderült, hogy az ügy korántsem olyan egyértelmű. A Juve közel 450 millió eurós kártérítést követel az Olasz Labdarúgó-szövetségtől, és be akarja perelni a szervezetet, amely alaposabb kivizsgálás nélkül a másodosztályba száműzte, miközben a szintén vétkesnek tartott Milantól éppen annyi pontot vontak le, hogy még elindulhatott a BL-ben, amelyet aztán meg is nyert. Ráadásul a torinóiak jó hírnevén is csorba esett, hiszen a közvélemény nagy részében csak annyi maradt meg, hogy a Juventus befolyásolta a bírókat.

Ami a jelenlegi szezont illeti, a Juventus mindössze egyetlen tizenegyest rúghatott, míg fő riválisa, az AC Milan már hatot. Mindez Conte szerint megmagyarázhatatlan. "A mérkőzéseink közel háromnegyedében az ellenfél térfelén pattog a labda, mégis mi kaptuk a legkevesebb büntetőt" - magyarázta a tréner. Szorgalmas Juventus-drukkerek össze is állítottak egy videót, amelyen sorra veszik a kárukra, illetve javukra történt bírói tévedéseket - ebből az is kiderül, hogy az egyetlen tizenegyes, amit a Juve rúghatott, nem tűnt jogosnak.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=uX8PbCVLltdXkbTF

Az összeállítás alapján hét elmaradt büntetőt reklamálnak, amelyek értékesítésével jelenleg négy ponttal lenne többjük - nem csak a Parma, hanem a Siena elleni 0-0-t is megnyerték volna. Márpedig ezzel a négy ponttal jelenleg hárompontos előnyük lenne a Milan előtt.

Sok lövés, kevés gól

Ha Conte szavaiban van is némi igazság, a játékvezetői hibák sem rejthetik el azt a tényt, hogy a Juventus elsősorban nem a támadójátéka miatt van versenyben a bajnoki címért. Huszonkét mérkőzésen mindössze 13 gólt kapott, ezzel övé a legjobb védelem a Serie A-ban, a gólok számát tekintve azonban már nem áll ilyen jól. A 22 összecsapáson szerzett 33 találat azt jelenti, hogy az első hét helyezett csapat közül mindegyik eredményesebb.

Conténak abban igaza van, hogy a csapat a találkozók nagy részében fölényben játszik, azonban ezt a fölényt nem tudja mindig helyzetekre és gólokra váltani, a jelenlegi Juve egy rendkívül hajtós csapat, amelyből azonban hiányzik a kreativitás.

Az egész mezőnyben a torinóiak próbálkoztak messze a legtöbbet kapura lövéssel, 22 meccsen 140-szer (ezen a listán második a Milan 124 lövéssel), viszont ezekből mindössze 33 gól született, ezzel a Serie A-ban a Juventus az arányosságot tekintve az ötödik legkevésbé hatékony együttes, csak a Chievo, a Novara, a Bologna és a Cesena rosszabb nála. A csapat veretlen, de már tíz döntetlenje van, és ha így folytatja, akkor könnyen úgy járhat, mint a Perugia az 1978-79-es idényben, amely a teljes szezont vereség nélkül játszotta végig, azonban csak második lett a Milan mögött, mivel 30 meccséből csak 11-et nyert meg.

www.global-soccer.eu