Vágólapra másolva!
A spanyol kupa döntőjét idén az FC Barcelona és az Ahtletic Bilbao játssza, de ez az egyetlen dolog, amiben biztosak lehetünk. Azt ugyanis még nem tudni, hogy a fináléra mikor kerül sor, és az sem dőlt még el, hogy melyik stadionban lesz - az ideális helyszínnek számító Santiago Bernabéu házigazdája, a Real Madrid nem szeretné, ha a találkozót ott rendeznék.

A sorozat előző kiírásának döntőjében a Real Madrid és az FC Barcelona találkozott, a helyszín pedig ennek megfelelően adott volt: a meccset a valenciai Luis Casanova (Mestalla) stadionban játszották. Idén a Real és a Barca már a negyeddöntőben összekerült, a párviadalt a katalánok nyerték, majd beverekedték magukat a döntőbe, ahova a másik ágról az Athletic Bilbao jutott.

A spanyol szövetség szokásához híven csak akkor akarta meghatározni a döntő helyszínét, amikor már mindkét résztvevő ismert, elkerülve, hogy valamelyik együttes a hazai pálya előnyét élvezze. És itt kezdődtek a problémák.

Két évvel ezelőtt ugyanez a két együttes játszotta a döntőt, akkor Valenciában. Az ottani stadion azonban mindössze 52 ezer férőhelyes, ami azt jelentette, hogy a baszk és a katalán drukkerek is csak 20-20 ezer jegyet kaptak. Ennek ellenére Bilbaóból majd 35 ezren utaztak el Valenciába, és mintegy 15 ezren a stadionon kívül rekedtek.

Maga a meccs remek hangulatban telt, a két szurkolótábornak semmi baja nem volt egymással - annál inkább a spanyol himnusszal, amelyet a találkozó előtt hagyományosan eljátszottak, és mind a baszkok, mind a katalánok kifütyülték.


Barca-himnusz a Bernabéuban

Az idei döntőt tekintve mind a Barca, mind a Bilbao képviselői megegyeznek abban, hogy az ideális helyszín a madridi Santiago Bernabéu lenne. Körülbelül ugyanolyan távolságra van mindkét várostól, 85 ezer férőhelyes, vagyis mind a két klub körülbelül 15 ezerrel több jegyet kapna.

A létesítmény azonban a Real Madrid otthona, és a klubnál nem nagyon örülnének neki, ha a legnagyobb riválisuk éppen ott ünnepelne. Erre is volt már példa: 1997-ben a Barca a Betisszel játszotta a kupadöntőt a Bernabéuban, és hosszabbítás után megnyerte a trófeát, amelyet követően több tiszteletkört is futott a stadionban, miközben a hangszórókból a Barcelona klubhimnusza szólt - márpedig ezt nem szeretnék még egyszer átélni Madridban.


Nem csoda, hogy amikor eldőlt: a Real nem juthat be a fináléba, a Barca viszont igen, rögtön megkezdődtek a találgatások a döntő helyszínét illetően, és szinte mindenki megszólalt az ügyben. A Real Madrid egykori focistája, Guti például az interneten keresztül azt írta: "A kupadöntőt nem szabad a Bernabéuban játszani. Miért kellene mindig a Realnak engednie. Úriemberek vagyunk, de időnként magunkra is gondolnunk kell, márpedig a Bernabéu a miénk. Ráadásul mi sem játszhattunk a Camp Nouban a Zaragoza ellen."

Utóbbi kijelentés arra utal, hogy a pletykák szerint 2004-ban a Barcelona nem engedte, hogy a fenti két csapat a Camp Nouban játssza a kupadöntőt, így a finálét a szintén barcelonai Montjuic stadionban rendezték. Más kérdés, hogy a szövetség hivatalosan soha nem erősítette meg, hogy mindez az FC Barcelona miatt történt.

Mourinhót nem érdekli, Guardiola megértő

A Real korábbi elnöke, Ramón Calderón természetesen nem hagyta ki a lehetőséget, hogy beszóljon a klubot jelenleg irányító Florentino Péreznek. "Az a tény, hogy a Real nem akarja átengedni stadionját a kupadöntőre, kiscsapattá teszi a klubot. Mindez a királyi család semmibe vételét jelenti, és erről Pérez tehet, mert ő az, aki tiltakozik, Mourinhónak ehhez semmi köze" - jelentette ki Calderón, és szavait alátámasztja, hogy a portugál edző így nyilatkozott az ügyben: "Nem mi játsszuk a kupadöntőt, szóval nem érdekel, hogy itt rendezik-e, vagy Kínában."

Kollégája, a barcelonai Josep Guardiola is megértő volt. "A Bernabéu fantasztikus stadion, nagy a befogadóképessége, de megértem a Real ellenkezését, hogy itt játsszuk a kupadöntőt az Athletickel." A madridiak mindenesetre hivatalosan értesítették a spanyol szövetséget, hogy a bajnokság befejezése után (az utolsó fordulót május 13-án rendezik) felújítási munkálatok kezdődnek a Bernabéuban.

Ráadásul amennyiben a Real megnyerné a Bajnokok Ligáját (amelynek a döntőjét május 20-án játsszák), akkor a stadionban nagyszabású ünnepségre kerülne sor, ami szintén problémát jelenthet. A spanyol kupa döntőjét ugyanis szintén május 20-án játsszák, de csak akkor, ha a Barcelona nem jut be a BL-döntőbe - ez esetben ugyanis a hazai kupadöntőre május 25-én kerül sor.

A szövetségnek eredetileg február 16-án kellett volna döntenie a kupadöntő színhelyéről, azonban tíz nappal elhalasztotta a döntést, miközben elismerte, hogy nem kötelezheti a Realt arra, hogy átengedje a stadiont. A másik nagy madridi stadion, az Atlético otthona, a Vicente Calderón nem jöhet szóba, mert ott Coldplay-koncert lesz a kérdéses napon - állítólag még az a lehetőség is felmerült, hogy a meccset Franciaországba, a Stade France-ba vigyék.

www.global-soccer.eu