Vágólapra másolva!
Bár az első félidő közepén a Chelsea labdarúgócsapata szerzett vezetést, az angoloknak nem sok esélyük volt a végső győzelemre a Napoli elleni idegenbeli Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőn. A 3-1-es olasz sikerrel nehéz helyzetbe került a Chelsea, és az sem biztos, hogy a visszavágón André Villas-Boas lesz az edző.

A hajrában bukta el moszkvai győzelmét a Real

Eredmény, Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, 1. mérkőzések:
Napoli (olasz) - Chelsea (angol) 3-1 (2-1)
Nápoly
v.: Velasco Carballo (spanyol)
Napoli: De Sanctis - Campagnaro, P. Cannavaro, Aronica - Maggio, Gargano, Inler, Zuniga - Hamsík (Pandev, 82.), Lavezzi (Dzsemaili, 74.) - Cavani
Chelsea: Cech - Ivanovic, David Luiz, G. Cahill, Bosingwa (A. Cole, 12.) - Ramires, Raúl Meireles (Essien, 70.), Malouda (Lampard, 70.) - Sturridge, Drogba, Mata
gól: Lavezzi (38., 65.), Cavani (45+2), illetve Mata (27.)

A Napoli edzője, Walter Mazzarri négy helyen változatta meg kezdőcsapatát a Fiorentina elleni pénteki bajnokihoz képest: Morgan De Sanctis, Salvatore Aronica, Walter Gargano és Juan Zúniga került be, míg Antonio Rosati, Miguel Britos, Blerim Dzsemaili, illetve Andrea Dossena a kispadon kezdett.

A vendégeknél Ashley Cole vádlisérülése nem javult meg teljesen, John Terryre pedig térdműtét vár, így rájuk nem számíthatott Villas-Boas edző. Meglepetésre kispados lett Michael Essien, John Obi Mikel és Frank Lampard is, bekerült viszont a kezdőbe a hétvégén pihenő (ám ezúttal már a 12. percben megsérülő) José Bosingwa, Florent Malouda, valamint Didier Drogba.

A mérkőzést a nápolyiak kezdték jobban, mégis a Chelsea jutott vezetéshez Mata szemfüles góljával az első félidő derekán. A londoniak ennek ellenére hátrányban mehettek pihenni, ugyanis a hazaiak két sztárjátékosa, Lavezzi és Cavani is betalált a játékrész hajrájában.

A második félidőben a Chelsea mindent megtett az egyenlítésért, de Lavezzi révén az olaszok találtak újra kapuba, s végül megérdemelten győztek két góllal.

Forrás: AFP/Andreas Solaro

A vereséggel még nehezebb helyzetbe került André Villas-Boas, a portugál szakemberrel ugyanis elégedetlen Roman Abramovics klubtulajdonos. A Chelsea mindössze az ötödik helyen áll a bajnokságban, tehát jelen helyzetben a BL-ben sem indulhatna jövőre, az FA-kupában újrajátszásra kényszerült a gyengébb Birmingham City ellen, és a Bajnokok Ligájában sem neki áll a zászló.

A Daily Mail tudni véli, hogy menesztése esetén a Liverpool korábbi edzője, a legutóbb az Internél dolgozó Rafa Benítez lehet az utód, de a lap szerint Abramovics szívesen látná Unai Emeryt (Valencia) és Marcelo Bielsát (Athletic Bilbao) is a kispadon.

Élő közvetítés, első félidő:

A Napoli kezdte a mérkőzést, és öt percet kellett várni az első lehetőségre, akkor Lavezzi elől a kivetődő Cech mentett. A 10. percben Cavani került ziccerbe, de a jobb alsó sarokra küldött lövését Cech kézilabdakapusokat megszégyenítően, lábbal védte.

A 12. percben kényszerű cserét hajtott végre a Chelsea, Bosingwa meghúzódott, érkezett helyette az az Ashley Cole, aki éppen amiatt maradt ki a kezdőből, mert nem volt teljesen egészséges.

A 17. percben De Sanctis jött ki jól a kapujából, éppen annyira zavarta meg Maloudát, hogy nem lett az akcióból komoly helyzet. Két perc múlva Maggio húzta meg az akciót a jobb szélen, Cahill elkésett, az olasz éles szögből leadott lövését azonban Cech szögletre ütötte.

Hiába támadott és birtokolta többet a labdát a Napoli, mégis a Chelsea szerzett vezetést. A 27. percben Sturridge a 16-os jobb sarkától passzolt középre, Paolo Cannavaro elképesztő ügyetlenséggel nyúlt a labdába, ami rajta átpörögve Mata elé került, ő pedig kilőtte a jobb sarkot (0-1).

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=egg2OXsZEOXEquum


A 36. percben egy jobb oldali szöglet után De Sanctis rossz ütemben mozdult ki, de David Luiz 6 méterről a léc fölé fejelt. Két perc múlva egyenlített a Napoli: Lavezzi a kaputól 17 méterre megtolta a labdát, majd gyönyörűen csavart a bal sarokba, Cech ugyanujjheggyel hozzáért, de nem tudott hárítani (1-1).

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=ON442OtSYPQwWBOk


A 40. percben Ramires törhetett kapura, de nagy helyzetben elhibázta a lehetőséget. A félidő hosszabbításában megszerezte a vezetést a Napoli, egy előreívelésre Cavani rajtolt jól, Ivanovic és Cahill talán egymásra várt, a nápolyi csatár azonban vállal Cech szeme közé küldte a labdát (2-1).

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=byupVk8Chwt7SVDo


Második félidő:

Az 50. percben előbb David Luiz elől mentettek a védők, majd a másik oldalon Cavani lövését fogta Cech. Egy perc múlva Malouda távoli kísérletét tette ártalmatlanná De Sanctis kapus.

Az 55. percben Cavani ugratta ki Lavezzit, aki óriási helyzetben a bal kapufa mellé lőtt. Egy perc múlva Cavani is próbálkozott 20 méterről, de ő a jobb kapufa mellé durrantott. Az 58. percben Mata lövését védte De Sanctis.

Úgy tűnt, feltámad a Chelsea, amikor a 65. percben újabb gólt szerzett a Napoli. Campagnaro ívelt előre, Cavani levette a labdát David Luiz segítségével, Cech nem tudott közbeavatkozni (bár nem tudni, mit keresett egyáltalán a 16-os vonalánál), a csatár középre passzolt, az érkező Lavezzi pedig futtából, 15 méterről nem hibázott (3-1).

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=AG8m7OyEJxPfv6xS


A 70. percben érkezett Essien és Lampard a vendégeknél, tíz perccel később Maggio a meccs helyzetét hagyta ki. Hamsík kapott kiváló labdát, egy pimasz csellel elfektette a védőket és a kapust is, az ötös sarkáról még középre passzolt, Maggio lövését azonban Cole a gólvonalról vágta ki.

A 91. percben Drogba lábában volt a szépítés, de Ashley Cole beadását nem tudta a kapuba juttatni. Az utolsó kapura lövés Lampard nevéhez fűződött, De Sanctis védett.

3-1-es sikerével a Napoli a párharc esélyesévé lépett elő, a Chelsea-n pedig lehet, csak az edzőváltás segíthet - kérdés, Roman Abramovics klubtulajdonos meddig bízik még André Villas-Boasban.