Vágólapra másolva!
A 2010-es BL-döntő két résztvevője, a Bayern München és az Internazionale is megkezdte nyolcaddöntős szereplését az idei sorozatban, a bajorok a svájci Basel, az olaszok a francia Marseille vendégei voltak, és mindkét csapat egygólos hátrányba került egy-egy hajrábeli gól miatt.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, első mérkőzés:
Basel (svájci) - Bayern München (német) 1-0 (0-0)
Bázel, St. Jakob-park, 36 ezer néző
v.: Rizzoli (olasz)
Basel: Sommer - Steinhöfer, Abraham, Dragovic, Park Dzso Ho - Huggel, Xhaka, Shaqiri (Zoua, 83.), F. Frei (Stocker, 66.) - Streller, A. Frei (Cabral, 90.).
Bayern: Neuer - Rafinha, J. Boateng, Lahm, Badstuber - Timoscsuk, Alaba - Ribéry (T. Müller, 71.), Robben, Kroos (Olic, 89.) - Gomez.
gól: Stocker (86.)

Nem mondhatni, hogy jó előjelekkel hangolt volna a két csapat, a Basel ugyan vezeti a svájci bajnokságot, de az idén még nem nyert bajnokit, míg a Bayern a hétvégén 0-0-ra végzett a sereghajtó Freiburg ellen a Bundesligában, és így csak a harmadik helyet foglalja el.

A nyolcaddöntő előtt a legtöbb szó a svájciak 20 éves játékosáról, Xherdan Shaqiriről esett, aki a nyártól a Bayern játékosa lesz, persze a meccset megelőző sajtótájékoztatón még fogadkozott, hogy egyelőre csak a Baselre koncentrál.

A Bayern már a 3. percben vezetést szerezhetett volna, Robben adott remek labdát a védők mögé bemozduló Ribérynek, aki egy lövőcsellel becsapott egy hátvédet, majd ballal lőtt, de Sommer óriásit védett. A 12. percben újabb párharcot nyert Ribéryvel szemben a svájciak kapusa, a francia ezúttal Lahm passza után került helyzetbe, célba vette a jobb alsót, de Sommer megint megmentette csapatát.

A másik oldalon Neuer a kapufát is segítségül hívta Dragovic fejesénél, amely a bal oldali lécet érintette, majd végigcsorgott a gólvonalon, mielőtt Badstuber kivágta volna. Két perccel később megint mázlija volt a Bayernnek, Park Dzso Ho passza után A. Frei lőtt, és a labda a felső kapufán csattant.

Forrás: AFP/Christof Stache
Alexander Freinek nem volt szerencséje, a lécet találta el

A 29. percben a bayernes Alaba lőtt 25 méterről, Sommer ismét nagyot védett, ezúttal a jobb felső elől halászta le a labdát. Az első fél óra pörgős játéka után egy kicsit lassítottak a csapatok, így 0-0-val zárult a játékrész.

A folytatás sem sikerült viharosra, a második félidő első negyed órájából egy-egy gyengécske lövést lehetett feljegyezni, valamint azt az esetet, amikor két hazai védő, Dragovic és Abraham összezárt Gomez előtt, aki nagyot esett a 16-oson belült, de a bíró nem sípolt.

A 68. percben Lahm unta meg a csatárok gyengélkedését, de 22 méteres lövését Sommer szép vetődés után kitolta. A 72. percben megint a kapus volt az egyik főszereplő, túljárt a ziccerbe kerülő Gomez eszén, majd a felpörgő labdára is odaért, amikor Müller letaglózta, ami után percekig kellett ápolni a mezőny legjobbját.

Úgy tűnt, 0-0-val mennek a csapatok Münchenbe, amikor a 86. percben két csereember összehozta a Basel gólját, Zoua remek passzal találta meg Stockert, aki Neuer lába között lőtte el a labdát (1-0).


A Basel a győzelemmel csatlakozott a Barcelona, Milan, Deportivo, Real Madrid négyeshez, korábban ugyanis a felsorolt csapatok voltak képesek arra, hogy egy BL-idényen belül az MU-t és a Bayernt is elkapják.

Olympique Marseille (francia) - Internazionale (olasz) 1-0 (0-0)
Marseille, Stade Velodrome, 37 346 néző
v.: Cakir (török)
Marseille: Mandanda - Azpilicueta (Fanni, 80.), S. Diawara, N'Koulou, Morel - A. Diarra, Be. Cheyrou (Kaboré, 84.) - Amalfitano, Valbuena, A. Ayew - Brandao (J. Ayew, 73.).
Inter: Júlio César - Maicon (Nagatomo, 46.), Lúcio, Samuel, Chivu - J. Zanetti, Stankovic, Cambiasso - Sneijder - Forlán, Zárate (Obi, 64.).
gól: A. Ayew (93.)

Az Inter szörnyű formában érkezett Marseille-be, legutóbbi öt bajnokiján ugyanis mindössze egy pontot szerzett, és az acélosnak nem nevezhető Lecce, Novara, Bologna trió ellen úgy kapott ki, hogy gólt sem lőtt. Meglepetésként hatott, hogy Ranieri a padon hagyta azt a Diego Militót, aki a vesszőfutás során egyedül volt képes gólt szerezni, a Palermo elleni 4-4 alkalmával ő szállította az Inter összes gólját.

A két edző, Didier Deschamps és Claudio Ranieri egyszer már találkozott a nemzetközi porondon, és a 2004-es Monaco-Chelsea BL-elődöntőre a francia szakember gondolhat vissza jobb szájízzel, mivel a nagyhercegség csapata 5-3-as összesítéssel ejtette ki a londoniakat.

Az Inter előtt adódott a meccs első helyzete a 11. percben, egy bal oldali beadásra a lesgyanús helyzetből induló Forlán érkezett, az uruguayi csatár léc alá tartó lövését Mandanda hatalmas bravúrral tolta fölé. Pár perccel később az elnyűhetetlen Zanetti futott be egy elérhetetlennek tűnő labdát, be is adta, de Záratét megzavarta a kivetődő Mandanda, így odalett a lehetőség.

Forrás: AFP/Anne-Cristine Poujoulat
Andre Ayew (jobbra) nagyon aktív volt, és ezért gól lett a jutalma

A Marseille a 30. percben adott először életjelet magáról, Valbuena szabadrúgására N'Koulou robbant be, de a labdába Diawara is beleért, és az végül elkerülte a kaput. Az Inter nem nagyon akart kockáztatni, de így is veszélyesebben játszott, Sneijder passza után Cambiasso az alapvonaltól gurította vissza a labdát, de Zárate Mandandát találta el.

Az első félidő sem volt túl izgalmas, de a második még annál is laposabbra sikerült, Stankovic tehetett volna róla, hogy az Inter előnnyel utazzon a visszavágóra, de egy szabadrúgás után lecsorgó labdát gyengén talált el, így Mandanda védeni tudott.

A Marseille első igazi helyzetére a 78. percig kellett várni, amikor A. Ayew ugyan túlugrotta Nagatomót, de hat méterről a jobb alsó mellé fejelt. Ezt a figurát a hajrában még kétszer próbálta elsütni a Marseille, A. Ayew azonban egyik fejesből sem tudott gólt szerezni.

Legalábbis a rendes játékidőben, mert a hosszabbítás harmadik percében A. Ayew lövését Júlio César lövését szögletre ütötte, a sarokrúgás után pedig Chivu lemaradt, és a ghánai támadó fejese a bal alsóban kötött ki (1-0).


A Marseille így egygólos előnnyel várhatja a március 13-án esedékes visszavágót, az Internél pedig egyre forróbb a kispad Claudio Ranieri alatt.