Vágólapra másolva!
Ryan Giggs egy 91. percben szerzett győztes góllal koronázta meg 900. tétmérkőzését a Manchester Unitedben vasárnap. Kiválasztottunk a walesi klasszis tíz legemlékezetesebb csatáját a monumentális pályafutásból.

Az első mérkőzés: 1991. március 2., Manchester United-Everton 0-2

A MU jelenlegi keretéből Phil Jones még meg sem született, amikor Giggs már az első mérkőzését játszotta. A klub az idő tájt korántsem számított élcsapatnak, az előző két idényben nem tudott az első tízben végezni a bajnokságban, amelyet még nem is Premier League-nek hívtak. A 18 éves walesi szélső Dennis Irwin helyére állt be, de ő sem tudott segíteni csapatán.

Az első duplázás: 1993. február 20., Manchester United-Southampton 2-1

A manchesteriek akkor már versenyben voltak a bajnoki címért, de a Szentek ellen elúszni látszottak az aranyérmes álmok, mert a vendégek bő negyedórával a lefújás előtt megszerezték a vezetést. Ekkor azonban jött Giggs, és karrierje első manchesteri duplájával megfordította a találkozót, a MU pedig az idény végén megszerezte at aranyérmet, 1967 után először. Giggs a csapat legfiatalabb tagja volt.


Az első dupla a BL-ben: 1994. szeptember 14., Manchester United-IFK Göteborg 4-2

Az 1990-es évek első felében még nem volt magától értetődő a Manchester United számára, hogy ott van a Bajnokok Ligájában, így a sorozat legtöbb meccsén sem számított egyértelmű esélyesnek. Az IFK Göteborg elleni hazai csoportmeccs sem volt olyan sima, mint azt az eredmény mutatja, hiszen a svédek sokáig remekül tartották magukat, de Giggsszel nem tudtak mit kezdeni.

http://www.youtube.com/embed/i5bJtXysjf8


Győztes gól a derbin: 1996. április 6., Manchester City-Manchester United 2-3

A City elleni városi rangadók mindig is nagyon fontosak voltak a klubnak, még akkor is, amikor a rivális nem számított élcsapatnak. Az 1996-os összecsapáson, amelyet még a Maine Roadon rendeztek, a győzelem létfontosságú lett volna a MU számára, és végül 13 perccel a lefújás előtt Giggs biztosította be, amikor Eric Cantona passzából kilőtte a rövid felső sarkot (1:54-től).

http://www.youtube.com/embed/nEAouJwTYlU


A legszebb gól: 1999. április 14., Manchester United-Arsenal 2-1

Valószínűleg karrierje legszebb, de mindenképpen a leghíresebb találatát szerezte az FA-kupa-elődöntőn, ahol pedig csak csereként lépett pályára. A hosszabbításban saját térfeléről indulva a teljes pályán végigszlalomozott, minden elébe kerülő védőt kicselezett, és végül David Seaman felett a hálóba emelte a labdát. Giggs nem egy őrjöngő típus, de amikor látta, hogy a labda áthalad a gólvonalon, mezét fejére húzva a kispad felé rohant, majd ott az egész csapat a nyakába borult.

A másnapi angol lapok nem győztek áradozni a találatról, a Mirror például címlapján a következőt írta: "A legnagyobb gól, amit valaha is szereztek".

Még az ellenfél is elismerte, hogy egészen kivételes teljesítménynek voltak szemtanúi, az Arsenal csapatkapitánya, Tony Adams a meccs után átment a MU öltözőjébe, és gratulált Giggsnek a gólhoz.


A Világkupa legjobbja: 1999. november 30., Manchester United-Palmeiras 1-0

Az emlékezetes, Bayern München elleni Bajnokok Ligája-döntő megnyerése feljogosította a manchesterieket arra, hogy Európát képviseljék a Libertadores-kupa győztese, a brazil Palmeiras ellen. A Világkupa-döntőt Tokióban rendezték, és a meccset egyetlen gól döntötte el, amit Roy Keane szerzett Giggs átadásából. A walesit választották a mérkőzés legjobbjának, és ezért a kitüntető címért egy Toyotát is kapott a kupa fő főtámogatójától.

http://www.youtube.com/embed/ryMqC824HUU


A 100. gól: 2002. augusztus 23., Chelsea-Manchester United 2-2

Giggs ugyan sohasem számított kifejezetten gólerős futballistának, karrierje nagy részében balszélsőként az előkészítés legalább olyan fontos feladat volt a számára, mint a befejezés, de azért minden szezonban betalált legalább egyszer. A 100. góljára egészen a 488. manchesteri tétmeccséig kellett várni, és ez egy kifejezetten értékes találat volt, hiszen a MU ezzel szerzett pontot a Chelsea otthonában.

A 700. mérkőzés: 2007. március 3., Liverpool-Manchester United 1-0

A legtöbb sztárklubnál közel 700 mérkőzés elég ahhoz, hogy valaki csúcstartó legyen. A Juventusnál jelenleg Alessandro del Pierónak van a legtöbb tétmeccse, ő 691-nél jár, a Barcelonánál Xavi javítja meg hétről hétre a rekordot, neki 620 mérkőzése van. Az Arsenalnál David O'Leary 722-vel, a Real Madridnál Raúl 741-gyel áll az élen, Giggs viszont már öt éve lejátszotta 700. tétmeccsét a MU színeiben. Ez a találkozó ráadásul kifejezetten emlékezetesre sikerült, hiszen a csapat az utolsó percben szerzett John O'Shea-góllal nyert 1-0-ra az Anfielden a Liverpool ellen.

http://www.youtube.com/embed/rKNByqLL6UA


A 100. mérkőzés a BL-ben: 2008. február 20., Lyon-Manchester United 1-1

Azt sem sok játékos mondhatja el magáról, hogy legalább 100 alkalommal pályára lépett a Bajnokok Ligájában, Giggs azonban az elsők között volt, aki elérte ezt a bűvös határt. A BL-ben több mint négy évvel ezelőtt játszotta le centenáriumi meccsét. Jelenleg a második helyen áll az örökranglistán Raúl mögött, de csak öt találkozó hiányzik neki, hogy utolérje a spanyol klasszist.

Csúcsdöntés a BL-döntőn: 2008. május 21., Chelsea-Manchester United 1-1, 11-esekkel 6-5

A Manchester United klubrekordját Giggs előtt Sir Bobby Charlton tartotta 758 mérkőzéssel, és a walesi ennek megdöntésére szebb alkalmat nem is találhatott volna, mint a Bajnokok Ligája döntőjét. A 2008-as moszkvai fináléban Giggs csereként állt be a másik veterán, Paul Scholes helyére, és a tizenegyespárbajban ő értékesítette a mindent eldöntő, utolsó büntetőt.

http://www.youtube.com/embed/kZ_fJjI9G2I


www.global-soccer.eu