Vágólapra másolva!
Bár az első félidőben három gólt szerzett az Arsenal a Milan ellen a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágóján, végül nem sikerült ledolgoznia az első meccsen összeszedett hátrányát, így az olaszok jutottak a nyolc közé. A másik keddi meccsen a Benfica mindkét félidő hosszabbításában szerzett egy-egy gólt a Zenit ellen, és így szintén ott lesz a negyeddöntőben. A szentpéterváriaknál Huszti Szabolcs kispados volt.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágó:
Arsenal (angol) - AC Milan (olasz) 3-0 (3-0)
London, Emirates-stadion, 59 973 néző
v.: Skomina (szlovén)
Arsenal: Szczesny - Sagna, Vermaelen, Koscielny, Gibbs - Oxlade-Chamberlain (Samak, 75.), Song, Rosicky - Walcott (Park Csu Jong, 84.), Van Persie, Gervinho.
Milan: Abbiati - Abate, Mexes, Thiago Silva, Mesbah (Bonera, 90.) - Nocerino, Van Bommel, Emanuelson - El-Shaarawy (Aquilani, 69.) - Robinho, Ibrahimovic.
gól: Koscielny (7.), Rosicky (26.), Van Persie (43., 11-esből)
továbbjutott: a Milan, 4-3-as összesítéssel

Összesen három csapat volt eddig képes arra a nemzetközi kupákban, hogy négygólos hátrányt dolgozzon le a visszavágón, de az Arsenal edzőjének és játékosainak nyilatkozatát olvasva az volt az érzésünk, a londoniak komolyan hisznek abban, hogy csatlakozni tudnak a hatalmas bravúrt eddig véghezvívő Leixoes, Partizan Beograd, Real Madrid trióhoz.

Ami tény, az Arsenal messze nem olyan rossz csapat, mint amit az első meccs eredménye mutatott, de a Milant magabiztossá tehették az elmúlt hét történései, hiszen Allegri fiai rangadót nyertek Udinében, hatvan percen át uralták a Juve elleni meccset (ki tudja, mi lett volna a vége, ha a bíró kiszúrja, hogy Muntari fejesét a gólvonal mögül húzta ki Buffon), és az eltiltását letöltő Ibrahimovic vezérletével komoly erődemonstrációt tartottak Palermóban.

Wenger meghúzta az egyetlen lehetséges megoldást a kezdőcsapat kijelölésénél, az összes támadó felfogású játékosát bezsúfolta, így Oxlade-Chamberlain, Rosicky, Walcott, Van Persie és Gervinho is pályára lépett. A másik oldalon az első meccsen hatalmas gólt szerző Boateng sérülés, Ambrosini eltiltás miatt hiányzott, Aquilani még csak most tért vissza, így Allegrinek nem sok választási lehetősége maradt, Emanuelsont visszavitte a két labdaszerző, Van Bommel és Nocerino mellé, elöl pedig Robinho és Ibrahimovic társa a BL-ben most debütáló El-Shaarawy lett.

Forrás: AFP/Adrian Dennis
Koscielny góljával indult a nagy Arsenal-roham


Borítékolni lehetett, hogy az Arsenal neki fog rontani a Milannak, és bár nem sorjáztak a viharos támadások, az első tíz percben sikerült is megszereznie a vezetést, Oxlade-Chamberlain jobboldali szögleténél senki nem ugrott fel Koscielnyvel - Van Bommelnek kellett volna -, aki az ötösről a jobb alsóba bólintott (1-0).


Nehéz volt eldönteni, hogy a Milan-játékosok bepánikoltak a góltól vagy túl kényelmelmesen vették tudomásul, hogy még mindig elég jelentős az előnyük, mindenesetre rengeteg hibával játszottak a vendégek, az Arsenal pedig érezte, hogy menni kell, Abbiati két Van Persie-lövésnél is fontos védést mutatott be.

Amikor úgy tűnt, a Milan rendezi a sorait, és a játékosok képesek voltak egymás után háromszor egymáshoz passzolni, jött egy hatalmas hiba a legmegbízhatóbb védőtől, Thiago Silvától, Rosicky pedig köszönte az ajándékot, és okosan a bal alsóba gurított (2-0).


Huszonhat perc elteltével tehát féltávnál járt az Arsenal, sőt, az első félidő végén már csak egy lépésre volt a csoda: Oxlade-Chamberlain esett el, amikor Mesbah és Nocerino összezárt, Skomina pedig pár másodpercnyi hezitálás után büntetőt ítélt, és Van Persie kegyetlenül bevágta a labdát a bal felsőbe (3-0).


A Milan még a szünet előtt gyorsan lehűthette volna a kedélyeket az első helyzetéből, de a megilletődötten játszó El-Shaarawy egy méterrel lőtt a bal alsó mellé. A második félidő kicsit lassabban az indult, az Arsenal mintha megtorpant volna a nagy lehetőség kapujában, de az Ibrahimovic pöckölésébe belevetődő Szczesny tett róla, hogy további három helyett csak egy gólra legyen csapata a továbbjutástól.

A másik oldalon Abbiati hősködött, amikor Gervinho megpattanó lövését védte nagy reflexszel, majd majd zseniálisan olvasta, hogy Van Persie a kipattanót kissé flegmán akarta beemelni fölötte. Hogy Allegri fenékbe billentette-e játékosait egyesével az öltözőben, nem tudni, de a Milané volt a második félidő közepe, Ibrahimovic azonban nem használta ki, hogy Szczesny hibája után üresen tátongott a kapu, Nocerino pedig Van Persie-t másolva három lépésről rontotta el a kihagyhatatlant.

Forrás: AFP/Adrian Dennis
Nocerino meglőhette volna a Milant megnyugtató gólt, de ziccerben rontott

Wengernek le kellett vinnie a kifulladó, a meccs előtti napon betegséggel küzdő Oxlade-Chamberlaint, de ezzel nem változott a hazai támadók száma, mert Samak érkezett, aki behúzódott Van Persie mellé. A Milan azonban összeszedte a védekezését, Mexes többször is nagyot mentett, Mesbah első félidőben látott lámpaláza is elmúlt, az Arsenal középpályásai pedig felőrlődtek a nagy gürizésben, így a hajrában már nem sikerült helyzetbe kerülni Wenger tanítványainak.

Az Arsenal óriásit küzdött, minden dicséretet megérdemel, de kénytelen megbarátkozni a gondolattal, hogy az elbaltázott első meccs a továbbjutásába került. A Milan 2007 után jutott újra a nyolc közé, egyben megtörte az angolok elleni negatív sorozatát, az elmúlt három szereplése alkalmával ugyanis Premier League-csapat gáncsolta el a nyolcaddöntőben.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágó:
Benfica (portugál) - Zenit (orosz) 2-0 (1-0)
Lisszabon, Luz-stadion
v.: Webb (angol)
Benfica: Artur - Emerson, Luisao, Maxi Pereira, Jardel, Javi García, Bruno César, Gaitán (Matic, 72.), Witsel, Óscar Cardozo (Nélson Oliveira, 80.), Rodrigo (Nolito, 62.).
Zenit: Malafejev - Anjukov (Bruno Alves, 53.), Criscito, Lombaerts, Hubocan, Sirokov, Zirjanov (Fajzulin, 70.), Szemak, Gyeniszov, Bisztrov (Lazovic, 46.), Kerzsakov.
gól: Maxi Pereira (45+1.), Nélson Oliveira (92.)
továbbjutott: a Benfica, 4-3-as összesítéssel

Luciano Spalletti, a Zenit edzője az orosz klub történetének legfontosabb meccsének nevezte a Benfica elleni visszavágót, amelynek egygólos előnyből futott neki a Huszti Szabolcsot a kispadosok közé jelölő vendégcsapat. Ahogy azt várni lehetett, a portugálok nekirontottak a Zenitnek, Witsel 16 méteres lövését hősiesen blokkolta egy vendégvédő, majd Malafejev védett nagyot Bruno César próbálkozása után.

Aztán ismét Malafejev volt a főszereplő, ezúttal Maxi Pereira lövésére ért oda. Nagy fölényben játszott a Benfica, és az első félidő hosszabbításában megszerezte azt a gólt, amellyel már jobban állt az összesítésben, Witsel lövését kiütötte Malafejev, de a belga a kipattanót továbbsarkalta, Maxi Pereira pedig az üres kapuba lőtt (1-0).


A Benfica nagyon hajtott, hogy egy második góllal eldöntse a dolgokat, Cardozo elintézhette volna, hogy a nézők megnyugodjanak, de óriási ziccerben elgurította a labdát a jobb alsó mellett. A folyamatos egykapuzásnak a 92. percben lett meg az eredménye, a csereként beállt Nélson Oliveira kapott jó labdát, és úgy lőtt gólt, hogy a lövése Hubocanon megpattant (2-0).


A Benfica a visszavágó alapján teljesen megérdemelten jutott a nyolc közé.