Vágólapra másolva!
Az Arsenal ebben a szezonban gyakorlatilag Robin van Persie-nek köszönhetően maradt versenyben a negyedik helyért a Premier League-ben. A holland támadó Lionel Messi és Cristiano Ronaldo tempójában ontja a gólokat, de a két klasszissal ellentétben egyedül viszi a hátán csapatát. Kedden a BL-ben is közel járt ahhoz, hogy hőssé váljon a négygólos hátrány ledolgozásával, emelését végül megfogta Abbiati, de legközelebb is ezt a megoldást választaná.

Az európai Aranycipőért folytatott küzdelemben jelenleg Cristiano Ronaldo és Lionel Messi áll az első két helyen 30 és 28 góllal, csak a 25 gólos Robin van Persie tudja tartani a lépést a két szupersztárral. Ám míg Messi és Ronaldo csapata egyaránt kiemelkedik a mezőnyből, ami jelentősen megkönnyíti a helyzetüket, addig Van Persie szinte egyedül viszi előre az Arsenalt.

Messi a Barca bajnoki góljainak 38 százalékát szerezte, míg Cristiano Ronaldo a Real találatainak 35 százalékáért felelős, Van Persie viszont az Arsenal góljainak 45 százalékát érte el. Ebben a szezonban már öt olyan bajnoki volt, amelyet a holland támadó nyert meg az Arsenalnak, a Sunderland, a Norwich City, az Everton, a Queens Park Rangers és a Liverpool ellen is csak ő volt eredményes.

A támadó kedden a BL-nyolcaddöntőben is hőssé válhatott volna. Előbb egy büntetőt értékesített, majd kis híján az összesítésben egyenlítést jelentő gólt is megszerezte, azonban Abbiati védte a ziccerét. "Ha megismétlődne a helyzet, akkor is ezt a megoldást választanám, Abbiati annyira közel volt hozzám, hogy nem lehetett mellette ellőni, csak emelni tudtam."

A mostani idény azért is különleges a holland támadó számára, mert a klubnál töltött időszak alatt először fordul elő vele, hogy az egész idényben sérülésmentes. A bajnokságban már 27 meccsen szerepelt, márpedig amióta Londonban focizik, csak egyetlen olyan szezon volt, amikor ennél is többet játszott. Ráadásul Van Persie-nek nem csak ebben az idényben megy ilyen jól, 2009 nyara óta a mérlege az Arsenalban 89 összecsapás, 69 gól és 25 gólpassz.

Fiatalon ő is megcsinálta Tévez hülyeségét

Van Persie tehetségét sohasem vonták kétségbe, nem véletlen, hogy már tizenévesen rendszeresen játszott a Feyenoordban, sőt, 2001-ben a Dortmund ellen megnyert UEFA-kupa-döntőn 18 évesen kezdőként szerepelt.

A gyorsan jött siker azonban a fejébe szállt, fiatalon magatartásbeli problémái voltak. A Fenerbahce elleni BL-selejtező visszavágóján Isztambulban Bert van Marwijk csak a kispadra ültette, és amikor be akarta őt cserélni, akkor nem megfelelően reagált. Van Marwijk nem is küldte be, sőt, a tartalékok közé száműzte, ami azt jelentette, így nem léphetett pályára három nappal később a Real Madrid elleni európai Szuperkupa-döntőn.

Az Arsenal játékosmegfigyelője ennek ellenére beajánlotta a holland tehetséget Arsene Wengernek, és a londoniak mindössze 4,5 millió euróért meg is szerezték 2004 nyarán. Fegyelmével azonban továbbra is akadtak gondok, első szezonjában Southamptonban buta módon kiállíttatta magát, emberhátrányban pedig az Arsenal csak egy 1-1-es döntetlent játszott.

Wenger az esetet követően nyilvánosan kritizálta, ugyanakkor négyszemközt is megbeszélte a dolgot Van Persie-vel, aki ezt követően már többnyire a játékra koncentrált. A Charlton Athletic ellen például olyan kapásgólt lőtt, amit Wenger szerint egy csatár csak egyszer szerez életében, de igazából csak Thierry Henry távozása után lett az Arsenal első számú támadója.


Wenger: Emberként is hatalmasat fejlődött

Amikor játszott, akkor nem is lehetett rá panasz, azonban túlságosan is sokat volt sérült ahhoz, hogy a legnagyobb klasszisok között emlegessék. A 2007-2008-as idényben térdsérülése miatt hagyott ki sok mérkőzést, a 2009-2010-esben a bokája miatt nem tudott játszani majd öt hónapig, az előző szezonban pedig egy bokasérülés akadályozta. Pedig lassan a Premier League egyik legjobb csatára lett, és a nemzetközi porondon is kitett magáért. Elmondása szerint karrierje egyik legszebb pillanata az volt, amikor a BL-ben győztes gólt szerzett hazai pályán az FC Barcelona ellen. Más kérdés, hogy a visszavágón kiállították labdaelrúgásért, bár szerinte csak a hangzavar miat nem hallotta a sípszót.


A fentiek ellenére sokkal felelősségteljesebb lett, úgy is mondhatnák, hogy végleg felnőtt a pályán. Francesc Fabregas távozása óta övé a csapatkapitányi karszalag, ráadásul a bennfentesek szerint nem csak a pályán, hanem azon kívül is igyekszik fenntartani a csapategységet. Rendszeresen összetartásokat szervez a keretnek, míg felesége, Busra a focisták feleségeinek és barátnőinek a társadalmi megjelentését intézi. Van Persie ilyen jellegű fejlődésén Wenger is meglepődött. "Robin remek vezető, de ha hét vagy nyolc évvel ezelőtt megkérdeztek volna, sohasem jósoltam volna, hogy egyszer az Arsenal csapatkapitánya lesz. Nem csak játékosként, hanem emberként is hatalmasat fejlődött".

Heti 130 ezer fonttal marasztalnák

A kérdés már csak az, hogy karrierje hátralévő részében Van Persie hol futballozik. Szerződése ugyanis 2013-ig érvényes, vagyis a következő idény végén lejár, így október óta rendszeresek a pletykák, hogy éppen melyik sztárklub érdeklődik iránta. Kapcsolatba hozták a Manchester Cityvel, a Real Madriddal, a Barcelonával és az AC Milannal is, egyelőre azonban csak annyi bizonyos, hogy nyárig nem tárgyal a hosszabbításról. "Ebben nincsen semmi hátsó szándék, jelenleg csak a játékra akarok koncentrálni".

A goal.com internetes portál belső információkra hivatkozva azt állította, hogy a klub vezetője, Ivan Gazidis kerek-perec kijelentette, Van Persie nem megy sehová, akkor sem, ha nem ír alá új szerződést. Ez esetben végigjátssza a következő idényt, majd ingyen távozik. Ez persze aligha valószínű, de a klub taktikája érthető, Van Persie 2013 nyarán már harmincéves lesz, és ennyi idősen a sztárklubok már ritkán vesznek klasszisokat. Más kérdés, hogy Henry is harminc volt, amikor a Barcelonába szerződött.

Forrás: AFP/Giuseppe Cacace
Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Más lapértesülések szerint a londoniak hajlandóak lennének a csatár kedvéért felborítani fizetési struktúrájukat. Jelenleg Van Persie rendelkezik a legnagyobb fizetéssel, heti 90 ezret kap, amit 130 ezer fontra emelnének.

Többször is hangsúlyozta, hogy ő és családja imádják Londont, a kislánya szinte angolnak tekinti magát, és az Arsenal is a szívéhez nőtt. Ez optimizmussal töltheti el a drukkereket, azonban akad egy tényező, ami miatt aggódva várják a holtszezont. Van Persie tanácsadója ugyanis nem más, mint a klub egykori elnökének, David Deinnek a fia, Darren. A csatár ugyan a Sports Entertainment Group nevű holland menedzseriroda kliense, de Angliában ifjabb Dein intézi az ügyeit, aki édesapja révén került a klub belső köreibe, és olyan jó barátságban van a focistákkal, hogy Henrynak például ő volt a tanúja a 2003-as esküvőjén. Ez még nem lenne olyan nagy gond, ám alaposan benne volt Henry, Emmanuel Adebayor, Gael Clichy és Francesc Fabregas távozásában is.


www.global-soccer.eu