Vágólapra másolva!
Az Internazionale kispadján a 2010-es BL-győzelem óta már a negyedik edző ül, és valószínű, hogy a nyáron érkezik az ötödik is. Massimo Moratti klubelnök állítólag a Chelsea-től nemrég elküldött André Villas-Boast szemelte ki, aki pedig egy kísértetiesen hasonló feladattal éppen most vallott kudarcot.

Az Internazionale számára a keddi, Olympique Marseille elleni BL-visszavágón sokak szerint nemcsak a továbbjutás a tét, hanem Claudio Ranieri állása is. A La Gazzetta dello Sport néhány hete arról számolt be, hogy a klub tulajdonosa, Massimo Moratti a nyáron szinte biztosan elküldi az edzőt, aki csak abban az esetben őrizheti meg az állását, ha megnyeri a Bajnokok Ligáját. A lap azt is tudni véli, hogy Moratti a Chelsea-től nemrég elküldött André Villas-Boast szeretné szerződtetni, akinek ugyanaz lenne a feladata, ami Londonban nem sikerült neki: végrehajtani a generációváltást.

Kérdezzék az edzőt!

Kevesebb mint két évvel ezelőtt még az Inter számított a legjobb európai csapatnak, 2010 májusában a Bayern München elleni BL-döntőben 2-0-ra nyert. A madridi fináléban pályára lépett játékosok közül a hét végi, Chievo Verona elleni bajnokin nyolcan (Júlio César, Maicon, Lúcio, Walter Samuel, Javier Zanetti, Wesley Sneijder, Dejan Stankovic és Diego Milito) is ott voltak a kezdő tizenegyben, egy kilencedik (Estebán Cambiaso) pedig csereként állt be a hajrában. Nem túlzás tehát kijelenteni, hogy a José Mourinho által a csúcsra vitt gárda nem sokat változott az azóta eltelt időszakban, pedig Ranieri már a negyedik edző.

Hiába próbálkozott azonban Rafael Benítez, Leonardo, Gian Piero Gasperini és most Ranieri, a generációváltást egyikük sem tudta végrehajtani. Sőt bennfentes értesülések szerint a keret rutinosabb tagjai, az úgynevezett szenátorok tartják kezükben az irányítást.

A Catania ellen az Inter kétgólos hátrányból mentett pontot, és a meccs után az egyik veterán, Javier Zanetti elárulta: a szünetben Júlio César tartott beszédet, tüzelte fel a csapatot. Ugyanezen a találkozón Ranieri a második félidőben lecserélte Cambiassót, amit az argentin középpályás nehezen viselt, és a könnyeivel küszködve ült le a kispadra, miközben a drukkerek láthatóan elégedettek voltak a döntéssel. Zanetti ezt így kommentálta: "Az edzőt kell megkérdezni arról, hogy jó döntés-e lecserélni egy olyan játékost, aki ilyen sokat nyert. Ha Ranieri így döntött, biztos megvolt rá az oka". Ezt aztán mindenki úgy értheti, ahogyan akarja.

Villas-Boas a Chelsea-nél már könnyűnek találtatott

A Serie A-ban mindig is előnyben részesítették a rutinos játékosokat, és a mostani idényben nem is az Inter keretének a legmagasabb az átlagéletkora, az AC Milan és a Novara is megelőzi Zanettiéket. A városi riválisnál azonban az elmúlt években megindult az a folyamat, amelyet az Internél is végre kellene hajtani, a Milannal a húszas éveinek közepén járó Ignazio Abate, Antonio Nocerino és Kevin-Prince Boateng is beépült a csapatba, míg Pato még mindig csak 22 éves. Az Internél is leigazolták ugyan Ricardo Álvarezt, Andrea Ranocchiát és Nagatomo Jutót, de egyikük sem tudott megragadni a kezdő tizenegyben, talán csak Giampaolo Pazzini vált be. Mindeközben a klub tavaly novemberben új rekordot állított fel a Bajnokok Ligájában azzal, hogy a Lille elleni csoportmérkőzésen a kezdő tizenegy átlagéletkora 31,5 év volt - ilyen öreg csapat még sohasem lépett pályára a sorozat történetében. Nem volt ebben semmi meglepő, hiszen a keretben összesen 14 olyan futballista van, aki túljár a harmadik ikszen.

Forrás: AFP/Boris Horvat
Nem éri meg ujjat húzni Samuellel

Ebből a szempontból a Moratti által kiszemelt Villas-Boas nem biztos, hogy a legjobb választás. Ugyan az elnök egyelőre pletykának minősíti a portugál edző érkezéséről szóló híreket, de olasz lapértesülések szerint Moratti a múlt héten Londonban személyesen is találkozott vele, ráadásul már tavaly nyáron is szerette volna megszerezni, ám Villas-Boas akkor az angolokat választotta. Ezt azóta alighanem megbánta, hiszen a Stamford Bridge-en nem tudta beváltani a hozzá fűzött reményeket - kísértetiesen hasonló körülmények között, mint ami az Internél várna rá.

Roman Abramovics részben azzal a céllal szerződtette az új Mourinhónak is nevezett Villas-Boast, hogy levezényelje a generációváltást a Chelsea-nél. A londoni klubnál gyakorlatilag öt éve ugyanazok a futballisták alkotják a csapat magját, de nem sikerült őket lecserélni. A John Terry, Frank Lampard és Didier Drogba nevével fémjelzett generáció alighanem már túl van pályafutása zenitjén, mégis ők a kulcsemberek, és Angliában általános a vélekedés, hogy egyszerűen megették a fiatal trénert.

Villas-Boasra valami hasonló várhat az Internél is, és valószínűleg Moratti sem lenne türelmesebb Abramovicsnál.

www.global-soccer.eu