Vágólapra másolva!
A Bolton Wanderers labdarúgócsapatának orvosa, Jonathan Tobin azt mondta, a szombati, Tottenham elleni FA-kupa-mérkőzésen összeesett játékos, Fabrice Muamba gyakorlatilag 78 percig halott volt.

Mégsem volt halott a halottnak kikiáltott focista

Tobin a BBC Sportnak elmondta, a csapat fizioterapeutája, Andy Mitchell ért oda először a mozdulatlanul fekvő játékoshoz, és azonnal üvölteni kezdett, hogy menjünk azonnal. A játékost a pályán kétszer próbálták defibrillátorral visszahozni az életbe, majd a kórházba vezető úton még tizenháromszor ütötték ki, sikertelenül.

"Összeesésétől a kórházig 48 perc telt el, majd ott még 30 percen keresztül sikertelenül küzdöttek érte. Gyakorlatilag 78 percig halott volt" - mondta Tobin, aki bevallotta, a London Chest Hospitalban már átadta a helyet az ottani orvosoknak, ő csak állt egy sarokban és zokogott.

A pályán óriási segítséget kaptak a kórház kardiológusától, Dr. Andrew Deanertől, aki a lelátóról rohant be a pályára, hogy segítsen.

"Amikor két órával később visszanyerte az eszméletét, odahajoltam hozzá és azt súgtam a fülébe: 'Mi a neved?' Válaszként a nevét mondta. "Hallom, nagyon jó futballista vagy" -súgtam ismét. "Próbálok az lenni" - válaszolta. Könnyes lett a szemem" - emlékezett vissza Deaner.