Vágólapra másolva!
A játékosok és a szövetségi edző, Pisont István is hatalmas csalódásként élték meg, hogy a pályán elért csoportelsőség ellenére az U17-es labdarúgó-válogatott lemaradt a Eb-döntőről. Pisont nem érti, az UEFA miért nem pontlevonással büntette az oroszokat, akik így teljesen más mentalitással játszhattak volna a magyarok elleni utolsó meccsen, az MLSZ pedig fellebbez, mert a szövetség szerint a pályán elért eredmény egyeztethető össze a sport szellemiségével.

A pályán kivívta az Eb-részvételt az U17-es fociválogatott, amely mégsem lehet ott a szlovéniai nyolcas döntőben, miután Belgium egy játékos jogosulatlan szereplése miatt megóvta az oroszok elleni meccset, és az UEFA döntése értelmében 3-0-val kapta meg ezt a meccset, így jobb gólkülönbségével megelőzte a magyarokat.

"Nagy csalódottságot érzünk, megdolgoztunk azért, hogy kijussunk az Eb-re, és nagyon rosszul jött számunkra az UEFA döntése. Furcsának tartom, hogy az UEFA mindig a Fair Play fontosságáról beszél, ehhez képest most nem vette figyelembe a pályán történt dolgokat, szerintem ez egy rossz szabály, amit meg kéne változtatni. Azt sem értem, hogy ha már az oroszok hibáztak, őket miért csak pénzbüntetéssel sújtották, a belgák jól jártak a feljavított gólkülönbséggel, de az oroszok semmilyen hátrányát nem érezték a jogosulatlan szerepléssel, ellenünk is abban a szellemben léptek pályára, hogy még továbbjuthatnak. Ha levonnak tőlük pontokat, akkor teljesen más mentalitással játszottak volna ellenünk, így viszont 2-0 után sem törődtek bele a sorsukba, mentek a meccs után. Mi vagyunk a nagy vesztesei ennek a történetnek, egy örök élményt vettek el a gyerekektől" - nyilatkozta az [origo]-nak Pisont István, az U17-esek szövetségi edzője.

Pisont már vasárnap, a belga-orosz meccs után hallott arról, hogy a belgák óvni fognak, és nem érti, miért várt az UEFA a torna végéig a döntéssel. "Semmit nem tudtunk tenni, vártuk a döntést, az UEFA meg nagyokat hallgatott. Gondolom, nem szembesültek még hasonló problémával, de akkor is nonszensz, hogy nem közvetlenül a meccs után döntöttek, egy felnőtt Eb-n sem a döntő után szankcionálják a csoportkörben történteket. Az UEFA-nak is megvan a sara a történetben, mert nem értesítette a szövetségeket, hogy hány sárgával rendelkeznek a játékosok" - mondta Pisont.

Adódik a kérdés, hogy nem lett volna-e jobb az utolsó meccs előtt jelezni a csapatnak a belga óvást, de az edző szerint nem akarta ezzel megzavarni a játékosokat, inkább arra készítette fel a csapatot, hogy nyerjen. Ez végül össze is jött, hiszen bár az oroszok 0-2-ről felállva egyenlítettek, a hosszabbítás perceiben Asztalos beadása után Farkas az üres kapuba lőtt, így a 3-2-es eredmény a magyarok továbbjutását jelentett - egészen az óvás bejelentéséig.

Forrás: MTI/Beliczay László
Pisont (jobbra) a vb-bronzot nyerő U20-as csapat stábjában is helyet kapott

Ha a kákán is csomót akarunk keresni, felhozhatjuk a belgák elleni meccset, amelyen 2-1-re vezetett és emberhátrányban is volt a csapat, mégsem tudott nyerni. "16-17 éves gyerekről van szó, rossz döntés lenne, ha bármit is a fejükre olvasnánk. Nem elég érettek még, nem tudják még, hogy lehet eldugni a labdát, kívülről próbáltunk meccselni, de benne van a játékban, hogy ez nem sikerül. A belga meccset sajnálom, ha ott húsz százalékkal többet tudunk nyújtani, akkor meg lett volna a győzelem, de az volt a bemutatkozás, idegesnek, feszültnek éreztem a csapatot, a második félidőben pedig kicsit elveszítettük a fonalat" - magyarázta Pisont.

A három meccsen látott erőviszonyok alapján Pisont reálisnak tartotta, hogy a magyar és a belga válogatott között dőljön el az elsőség sorsa, az oroszok kicsit meglepték, nem voltak olyan jók, mint amilyenre számított. Ugyanez a társaság két év múlva hazai pályán játszhat az U19-es Eb nyolcas döntőjében, és Pisont úgy látja, hogy ezek a srácok jó úton járnak, hogy úgy emlegessék majd őket, majd a Németh Krisztián-, Koman-féle csapatot, amely vb-bronzig jutott.

"Sokat fejlődtek, megfelelő nemzetközi tapasztalattal is rendelkeznek, ami a magas mérkőzészámnak is köszönhető, olyan játékfilozófia és arculat jellemzi a csapatot, ami mutatja, hogy sokra hivatottak. Remélem, hogy az ebben a korban jelentkező kísértéseknek ellen tudnak állni, és továbbra is kitartóan és szorgalmasan dolgoznak majd. Az elmúlt két évben olyan élmények érték őket, ami miatt már a hivatásukként tekintenek a játékra, biztos vagyok benne, hogy mindent megtesznek azért, hogy ez így maradjon."

A Magyar Labdarúgó Szövetség Jogi- és Sajtóirodájának vezetője, Borbély Zoltán az [origo]-nak azt nyilatkozta, bár még nem kaptak kézhez a hivatalos értesítést az UEFA-tól, már elkészült a fellebbezés, és az MLSZ álláspontja az, hogy csak a pályán elért eredmény egyeztethető össze a sport szellemiségével. Borbély szerint a gyerekek érdekében született meg a fellebbezés, hogy ne azzal szembesüljenek, hogy a pályán elért eredmények ellenére a zöld asztalnál dőltek el a fontos dolgok.

Borbély azt mondta, ilyen esetekben az UEFA nem szokott a helyszínen dönteni, csak a torna után, és általában 3-0-val kapja meg a meccset a vétlen csapat. Bár volt már precedens ennek ellenkezőjére, a Debrecen például 15 ezer eurós pénzbüntetéssel megúszta, amikor a Liteksz Lovecs elleni EL-selejtező visszavágóján a sorozatba nem nevezett Máté Péter csereként két percet játszott.

Az [origo] az UEFA-nál érdeklődött a mostani döntéssel kapcsolatban, de a nemzetközi szövetség későbbre ígért választ.