Vágólapra másolva!
Életét féltette, amikor kényszervallatások közepette bevallotta "bűneit" a kínai bundabotrány egyik fővádlottja, Hszie Ja-lung, a Kínai Labdarúgó Szövetség volt vezetője - állítja a kedden bíróság elé állított egykori sportvezető ügyvédje és a férfi húga.

Hszie ellen korrupciós és bundaügyek miatt indítottak eljárást; a vád szerint 1,72 millió jüan (60,7 millió forint) kenőpénzt fogadott el, 120 ezer jüant például a Nike cég marketinggel foglalkozó illetékesétől, 210 ezer jüant pedig a kínai Impulse sportszergyártótól.

A 11 órán át tartó keddi tárgyalást követően az északkelet-kínai Liaoning tartomány Tantung (Dandong) városában Hszie ügyvédje közölte újságírókkal, hogy ügyfelét 2010 szeptembere - őrizetbe vétele - óta a rendőrségi kihallgatások során különféle kínzásoknak vetették alá, elektromos sokkot, alvásmegvonást alkalmaztak nála és pofozták.

Csin Hsziao-kuang a bíróság épületén kívül beszámolt arról: Hsziet többször véresre verték. A volt sportvezető állítólag azt mondta, csak az életét mentette, amikor elismerte az ellene felhozott vádakat, és arra várt, hogy a televízió kamerái elé állhasson, és elmondhassa az igazat.

A South China Morning Post című hongkongi lap összeállításában idézik Hszie húgát is, aki jelen volt a keddi bírósági tárgyaláson. Hszia Ja-mej szerint bátyja a vádban szereplő összegből több mint egymillió jüanért nem felelős. Azt is elmondta, hogy bátyjának szívpanaszai voltak, miután megverték és elektromos sokkolóval bántalmazták.

A Hszinhua hírügynökség szerdai összeállításában beszámol arról: Hszie Ja-lung ügyvédje kérelmezte, hogy ügyfele valamennyi vallomását tekintsék semmisnek, mivel azokat - állítása szerint - erőszakkal csikarták ki belőle.

Hszie ügye annak a kínai bundabotránynak a része, amelyben körülbelül ötven sportvezető, futballklub tulajdonos és bíró és volt játékos érintett. A szövetség volt helyettes vezetőjét februárban 10 és fél évi börtönre és pénzbüntetésre ítélték, mert bizonyítást nyert, hogy 1,25 millió jüant (44 millió forint) fogadott el mérkőzések eredményének bebiztosításáért.

Szerdán Hszie utódja, az 50 éves Nan Jung áll bíróság elé Liaoning egy másik városában, Tielingben, míg a nemzeti válogatott négy volt tagjának ügyét Senjang (Shenyang) városban tárgyalják. Ugyancsak vádat emeltek Li Tung-seng ellen, aki a futballszövetség játékvezetői bizottságának vezetője volt. Ő 790 ezer jüant (28 millió forint) fogadott el, és további 60 ezer jüant (2 millió forint) elsikkasztott.