Vágólapra másolva!
Bár a Manchester City hétfő esti 1-0-s sikerével egyre nagyobb az esélye annak, hogy idén a Manchester United trófea nélkül marad, a címvédő tulajdonosai elégedettek Sir Alex Fergusonnal, és hosszabbítani szeretnének vele. Vajon még mindig a 70 éves tréner a legalkalmasabb a United-kispadra?

Januárban éppen Alex Ferguson hetvenedik születésnapján kapott ki hazai pályán a Manchester United a tökutolsó Blackburntől a Premier League-ben. Korábban a városi rivális City páholta el 6-1-re az Old Traffordon, az akkori két vereség után több szurkoló a skót mester távozását pedzegette.

A hétfő esti újabb derbi a bajnoki cím szempontjából még nagyobb súllyal bírt: a MU éppen elvesztette hárompontos előnyét, és rosszabb gólkülönbsége miatt lecsúszott a tabella éléről, ahová a City nyomult fel.

Ferguson csapata tizenkilenc nap alatt pazarolta el nyolcpontos előnyét, előbb kikapott a Wigantől, majd hazai pályán ikszelt az Evertonnal. Ekkor következett a hétfői derbi, ahol Kompany fejesgóljával a City nyert 1-0-ra.

Az újabb botlás után megint aktuális a kérdés: még Ferguson-e a legalkalmasabb a MU menedzselésére?

Ferguson többször is komolyan fontolóra vette nyugdíjba vonulását, a 2001/02-es idényben nyilvánosan be is jelentette azt. Végül persze maradt, és kénytelen volt elismerni, hogy a bizonytalanság rossz hatással volt csapata teljesítményére. Legutóbb a 2008-as BL-győzelem után jelentette ki, hogy három éven belül távozik a kispadról, ennek értelmében tavaly nyáron kellett volna elhagynia a Unitedet.

A skót ismét maradt, a jelenlegi szezon pedig minimum felemás lett. A ManUnited a Benfica, Basel, Otelul Galati hármas mellől sem jutott tovább a BL-csoportkörből, majd az Európa Ligában az Ajax kiejtése után oda-vissza kikapott a Bilbaótól. Hazai földön sem ment sokkal jobban: a Ligakupából már novemberben kipottyantotta a Crystal Palace, az FA-kupából januárban a Liverpool.

Egy bajnoki cím persze még mindig megmentheti a szezont, a két manchesteri óriás ugyanannyi ponttal áll a táblázaton, a City mellett csak a jobb gólkülönbsége szól. Az utolsó két fordulóban Rooneyék fogadják a Swansea-t és mennek Sunderlandbe, tehát két papírforma-győzelemmel komoly nyomást gyakorolhatnak a Cityre.

Ezzel együtt is feltűnő azonban a csapat számos botlása, noha Paul Scholes visszatérésével sokkal stabilabb lett a játék. Ferguson jövőt illető szándékait egyelőre sűrű homály fedi, a legutóbbi pontvesztés után viszont az esetleges hibáiról is beszélt.

A MU 4-2-es vezetés után játszott 4-4-et az Evertonnal, mire az edző eltöprengett: "Talán be kellett volna hoznom pár védőt, hogy lezárjam a meccset. Hét perc volt hátra, és 4-2-re mentünk, a bús francba."

Az is kissé szokatlan a tapasztalt mestertől, hogy a bajnoki szereplést a sorsolás szeszélyével magyarázza, ha csak részben is: "Év elején az első négy fordulóban az Arsenallal, a Chelsea-vel és a Tottenhammel is játszottunk. Ez nagyon nehéz indulás volt, miközben a Citynek jött néhány jobb eredménye, amitől lendületet vett."

Mindez igaz is, de a Blackburn, a Wigan, az Everton elleni pontvesztéseket nem magyarázza, ahogy a City elleni hazai zakót sem. A ManUnited-tulajdonos Glazer család viszont elégedett Fergusonnal, és még hatvanszázalékos fizetésemelést is biztosítana számára az új szerződésében.