Vágólapra másolva!
Egy év alatt alig változott a keret az NB II-t végigverve visszajutó és egy perc híján Magyar Kupát nyerő MTK-nál, a játék annál inkább. Garami Józsefnek egyetlen, játékoskiárusítástól mentes év elég volt ahhoz, hogy újra ütőképes csapatot formáljon az agárdi akadémia tehetségeiből. Tavaly nem érezte a korábbi szeretetet, idén helyreállt a rend körülötte, és lehet, hogy épp emiatt fogja befejezni.

Tavaly májusban Honma mesterhármasával a Siófok 3-2-re győzött Kecskeméten, így az MTK hiába nyert 2-0-ra Pápán, és története során harmadszor (1981 és 1994 után) elbúcsúzott az NB I-től. A csapatnál 2003 óta dolgozó Garami József mélyütésnek nevezte együttese szereplését, és abban sem volt biztos, hogy a klubnál marad. Az akkori állapotok alapján korántsem volt világos, hogy ilyen idény vár az MTK-ra, amely a másodosztály nyugati felét megsorozva nagy fölénnyel jutott vissza az élvonalba, a Magyar Kupában pedig ezüstérmes lett.

Agárdon valami megváltozott

A feltámadás felé az első lépést Garami József tette meg, amikor egy hónappal a kiesés után elfogadta a klub ajánlatát, így a legfontosabb láncszem a Hungária körúton maradt. Ez önmagában azonban kevés lett volna. "Tavaly nyáron nagyon rossz hangulatban kezdődött a felkészülésünk, rengeteget jelentett, hogy el tudtunk menni Agárdra két hétre edzőtáborozni" - mesélte az [origo]-nak Garami József. "Mindenki egy kicsit hazatért az akadémiára, és ez jót tett a csapatnak. Összekovácsolódott a társaság, bár nem nagyon változott a keret, mégis új közösség alakult ki."

Augusztusban azonban kevésbé jó hírt kaptak az MTK szurkolói, a négy bajnoki címet hozó 16 év után Várszegi Gábor kiszállt a focicsapatból. A többségi tulajdonos az egyesület lett, és bár az elnöke, Deutsch Tamás biztos anyagi feltételekről beszélt, az előző évek alapján kérdéses volt, mennyire tud együtt maradni az NB II-be visszacsúszott csapat. Az MTK ugyanis nem arról volt híres, hogy évről évre állandó kerettel dolgozik, a kiesést hozó idény előtt például egy csapatra való focista távozott, köztük a teljes védelem. Garami József a kiesés okait elemezve az [origo]-nak kiemelte, hogy pótlásukat nem sikerült megoldani, és Domonyai László klubigazgató is beismerte, hogy túl sok kulcsjátékost engedtek el.

Fordulat a játékospolitikában

"Ha megtarthattuk volna az elmúlt években az összes játékosunkat, nagyon komoly szinten lehetne a csapat. De tudomásul kell venni, hogy az MTK valójában egy nevelőegyesület, akik elérnek egy bizonyos szintet, elkerülnek tőlünk, ebből él a klub. Ám ezúttal a feljutás mindenek fölötti cél volt" - utalt Garami a játékospolitika módosítására. Hrepka Ádám, Eppel Márton, Sütő László és a télen Pátkai Máté így is távozott, de erősítést jelentett a saját nevelésű Vass Patrik beépítése, és februárban a DVSC-től kölcsönbe érkező Balajti Ádám.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Garami szerint az agárdi edzőtáborozás hozta a fordulatot

A Budaörs elleni győztes rajt után az MTK 18 tétmeccséből 16-ot megnyert, egyértelművé téve riválisainak, hogy nem sok esélyük lesz megelőzni az NB II Nyugati csoportjában, a Magyar Kupában pedig nyolcaddöntőbe jutott a REAC és a Balmazújváros kiejtésével. Az őszi kilencpontos előny tavasszal tovább növekedett a bajnokságban, így már négy körrel a vége előtt meglett a feljutás. A kupában sem fogyott el a lendület, ez a Fradit kiverő Békéscsaba mellett két élvonalbeli csapat vesztét okozta, a Pécset és a Videotont is hazai vereség után, idegenbeli sikerrel ejtette ki az MTK, amely közben a Ligakupában is eljutott a legjobb nyolcig.

"Azért tudni kell, hogy belülről nem volt ilyen egyszerű a történet, rengeteg éles meccsünk volt, amit egyetlen góllal tudtunk megnyerni." A Garami által tavaly a kiesésnél emlegetett mentális gondok helyett most ugyanilyen erények jelentkeztek, ehhez elég volt egy olyan év, amikor nem kellett új csapatot építenie. "Sokat számított, hogy a srácok egy évvel idősebbek lettek. A Magyar Kupában például nagyon nehéz utunk volt a tíz meccs során, és amúgy is teljes mértékben a bajnokságra helyeztük a hangsúlyt. A játékosok azonban itt is rendkívüli módon akarták a sikert, ezért tudtunk eljutni a fináléig."

Csak a Videoton kiejtése után kaptak észbe

A döntőben az NB I-ben még veretlen DVSC legyőzéséhez egyetlen perc hiányzott az MTK-nak. "Az első félidőben a megilletődött foci és a ránk nem jellemző rossz passzok ránk hozták a Debrecent, aztán megnyugodtunk, és nagyon közel voltunk a győzelemhez. Végül aztán kijött az, hogy a fiatalabbak még nem mindig tudják, hogy az ilyen kiélezett helyzetekben mit kell csinálni." A vége ezüstérem lett, de a Loki várható bajnoki címe miatt valószínűleg ez is nemzetközi kupaszereplést ér. "Eredeti célunk az volt, hogy a kisebb csapatokat verve minél messzebbre jussunk, az európai szereplés már csak a Vidi kiejtése után jutott eszünkbe, de természetesen örömmel állunk elébe."

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Könyves gólja után és a legvégén is az MTK vezetett, mégsem lett kupagyőztes

Ha a csapat egyben marad, az MTK ősszel akár az NB I erőviszonyait is megbolygathatja, de Garami nem helyezésekben gondolkodik. "Maradjunk annyiban, hogy egy-két játékossal kiegészülve a mostani csapat az MTK hagyományainak megfelelő eredményekre lesz képes." Annyit elárult, hogy ez a 2003-es érkezése utáni szereplést jelentené, amikor az akadémistákra építve hét éven át az élmezőnyben voltak, begyűjtve egy arany-, egy ezüst és egy bronzérmet, valamint egy 4. és két 6. helyet.

A kiesés közös túró volt, de nem felejtette el a szakmát

Hogy az új idénynek vele vagy nélküle fut neki a csapat, arról hiába kérdeztük. "Természetesen megfordul a fejemben a jövőm, de egyelőre nem akarok, és nem is tudok erre mit mondani. Annyi bizonyos, hogy minden évben voltak, vannak megkereséseim más kluboktól is." Nem feltétlenül más csapatban gondolkodik, hiszen tavaly úgy fogalmazott, a pályafutása nem azt érdemli, hogy kieséssel fejezze be, most viszont ilyen akadálya nem lenne a hetvenkét éves edző visszavonulásának. "Nyilván az edző nimbuszát is megnyirbálja a kiesés, még akkor is, ha elment előtte 10-12 játékosa. Egyéni szempontból sem volt mindegy, hogy vissza tudunk-e jutni egyből, márpedig hogy ez nem magától értetődő, a Fradi példája is mutatja."

A szakember döntését befolyásolhatja a klubnál levő közeg, melyről egy évvel ezelőtt azt mondta az [origo]-nak, hogy már nem érzi azt a szeretetet, ami körülötte volt. "A sportban a győztes az győztes, a vesztes az vesztes marad, természetes, hogy megtaláltak a kiesésnél. Azt is el kell mondani, hogy közös túró volt, nem engem egyedül hibáztattak. Most kezd visszaállni körülöttem a rend, kiderült, hogy nem felejtettem el a szakmát. Ami összetört, újra összeállt, sőt kiderült, hogy nem is tört össze, csak berepedt."