Vágólapra másolva!
A Videoton portugál vezetőedzője, Paulo Sousa szerint a magyar labdarúgó-válogatottnak ki kellett volna jutnia a 2012-es Európa-bajnokságra, mert jobb kerete van, mint a második helyen végzett svéd csapatnak.

A címvédő Videoton vezetőedzője, Paulo Sousa a FourFourTwo futballmagazin júniusi számának adott interjújában élesen bírálta a magyar labdarúgó-válogatott legutóbbi Európa-bajnoki selejtezőkön nyújtott teljesítményét. "Mivel legutóbb negyven éve szerepelt Európa-bajnokságon Magyarország, a futballtársadalomnak, a játékosoknak, az edzőknek - tulajdonképpen mondhatnám, hogy az egész nemzetnek - fontos lett volna, hogy a válogatott éljen az eséllyel, és részt vegyen a soron következő tornán. Egyszerűen szégyen, hogy Magyarország nem jutott ki a 2012-es Eb-re" - nyilatkozta a játékosként a Dortmunddal és a Juventusszal is Bajnokok Ligáját nyert tréner.

Sousa nem ápol jó viszont a válogatott szövetségi kapitányával: februári találkozásukkor nem fogott kezet Egervári Sándorral, később ezt azzal indokolta, hogy a kapitány rendre hátba támadta. Erre a kapitány úgy reagált: nem fecsérli az idejét a portugál edzőre.

A Videotonnal jelenleg második helyen álló Sousa szerint a legjobb másodikként az Eb-re közvetlenül kijutott svédeket kellett volna megelőznie a magyar csapatnak. "Ha az egyéni képességeket értékeljük, a magyar válogatott kerete jobb, mint a svédeké, amely csapat ugyebár a legfőbb rivális volt. Ráadásul tapasztalható volt egyfajta futball-láz az országban, a szurkolók a csapat mögött álltak, mondhatnám, hogy minden adott volt a kitűzött cél eléréshez" - fogalmazott a 41 éves szakvezető.

Az E csoportot Hollandia nyerte 27 ponttal, Svédország 24-gyel második lett, a magyarok pedig - a tízpontos finneket megelőzve - 19 ponttal a harmadik helyen végeztek.

A tréner arról is beszélt, hogy a magyar válogatottnak szerinte ki kell jutnia a brazíliai világbajnokságra. "Ha valaki a selejtezőcsoport nehézsége mögé bújik, az csak kifogást keres, mert a magyar futballban találni annyi kiváló játékost, hogy megfelelően teljesítsen, és sikert érjen el. A török és a román labdarúgás minimum egy lépéssel hátrébb jár annál, mint ahol állt az elmúlt években. Magyarországon több a tehetség, mint az említett országokban, ahogy több a minőségi futballista a nemzeti csapat keretében, mint a riválisoknál."

Sousa hozzátette, hogy Hollandia a vb-selejtezős csoport legerősebb tagja, de tavaly Amszterdamban sikerült megnehezíteni a vb-ezüstérmes dolgát, amikor 5-3-ra nyertek a hollandok, és ebből kellene önbizalmat meríteni.

A magyar válogatott kapitányi posztja nem érdekli, de tudja, hogy a labdarúgásban bármi megtörténhet. "Pillanatnyilag egy megtisztelő projektért vagyok felelős Fehérváron, és nem mellesleg a magyar válogatottnak van szövetségi kapitánya, tehát a kérdés nem aktuális. Ellenben mi, edzők sosem feledhetjük el: a futballban minden a feje tetejére állhat" - mondta a FourFourTwo-nak.