Vágólapra másolva!
Már gyerekkorában is ő nyugtatta le az edzőt, a szerénykedő közhelyek ismételgetése helyett minden tornán gólkirály akar lenni Radamel Falcao García. Az Atlético Madrid kolumbiai csatára két év alatt két különböző csapattal lett Európa Liga-győztes, és a sorozat legjobb góllövője. A mélyen vallásos, de a pályán gyilkos ösztönökkel rendelkező játékos már tizenhárom évesen felnőttcsapatban focizott, mostanra pedig sorban állnak érte a leggazdagabb klubok. 

Ha öt évvel ezelőtt foci témában elhangzik a Falcao név, a legtöbben valószínűleg az 1982-es brazil válogatott klasszis középpályására gondoltak volna, de biztos lettek volna olyanok is, akiknek a pazar trükkjeiről elhíresült brazil futsalos ugrik be. Az elmúlt két szezon alapján viszont a Falcaók között csak a második és harmadik helyett foglalhatja el a két brazil, a kolumbiai Radamel Falcao García ugyanis előbb a Portóból, majd szerdán az Atlético Madridból csinált Európa Liga-győztest.

Az alma Falcao családjában sem esett messze a fájától - csak éppen átment a másik kapu elé, Európa egyik legjobb csatárának apja ugyanis szintén futballozott, de védőként játszott. Radamel Garcíára nagy hatással lehetett a már említett, az 1982-es és 1986-os vébén is szerepelt brazil középpályás, fiának ugyanis az ő tiszteletére adta a Falcao nevet. Akik látták mindkettőjüket játszani, azt mondják, Falcao az apjához hasonlóan, szenvedélyes stílusban futballozik, és már fiatal korában kitűnt azzal, hogy elképesztő hatékonysággal dolgozik a kapu előtt.

Amíg én itt játszom, nyerünk

"Nyugi főnök, csak kilencen vagyunk, de nyerni fogunk" - akkori edzője, Hernan Pacheco visszaemlékezése szerint Falcao ezzel a mondattal tüzelte a csapatát, a Lancerost egy serdülőmeccs előtt, amelyet végül úgy nyertek meg, hogy a csatár hét gólt vágott.

"Az első pillanattól kezdve kiemelkedett már a gyermekek között is. Kiskorától fogva magabiztos, és mindig azt mondta nekem: 'amíg én itt játszom, nyerünk'. Ez is azt mutatja, hogy győztes típus, és minden alkalommal, amikor pályára lép, főszereplő akar lenni" - nyilatkozta Falcaóról Pacheco.

Tizenhárom évesen Falcao a bogotái liga legjobb góllövője lett, be is került az országos döntőre utazó csapatba, és ellenfélként találta szembe magát későbbi válogatott csapattársával, a jelenleg a Wiganben futballozó Hugo Rodallegával. "Már akkor sztár volt. A csapattársai másolták, amit csinált, igazi vezér volt. Egyszer Pereirában, a Risaralda ellen egymaga oldotta meg a problémánkat: két bomba gólt lőtt 5 perc alatt, és 3-2-re nyertünk" - emlékezett vissza korábbi játékosára Henry Celis, a bogotái serdülőválogatott edzője.

Tizenhárom évesen már a felnőttek között játszott

Hogy kivételes tehetség volt, ahhoz elég egyetlen adalék: 13 évesen és 112 naposan bemutatkozott a kolumbiai másodosztályban a Lanceros felnőttcsapatában, ezzel ő lett a kolumbiai profi futball legfiatalabb debütánsa. Tizennégy és fél évesen első gólját is meglőtte, amivel csapata meg is nyerte 1-0-ra az El Condor elleni meccset.

2000-ben teljesült Falcao nagy álma, kedvenc csapata, a Santa Fé-i Millionarios igazolta le, itteni edzője, Jaime Rodríguez azt emelte ki vele kapcsolatban, hogy nagyon vallásos volt, és minden edzésen maximálisan odatette magát. Falcao mindössze egy évet húzott le a Millionariosban, majd az argentin sztárcsapat, a River Plate ifjúsági akadémiájára került, amely akkor szúrta ki, amikor a kolumbiai U17-es válogatottban szerepelt.

A River akadémiáján ekkor olyan társai voltak, mint a jelenleg a Barcelonában szereplő Javier Mascherano és a Cataniában védő Juan Pablo Carrizo, és itt ragadt rá a Tigris (El Tigre) becenév is. "Megpróbáltam felrúgni párszor, de nem tudtam megállítani" - mondta a River egyik legendája, Hernán Díaz, amikor arról kérdezték, hogy emlékszik vissza a 15 éves Falcao első edzésére.

Jött a sérülés

Falcao 19 éves volt, amikor a River első csapatában pályára léphetett, rögtön egy duplával nyitott, és tizenegy meccsen hét gólt szerzett 2005-ben, 2006 januárjában azonban elszakadt az elülső térdszalagja, több mint egy évbe telt, mire felépült, és magára talált. 2007-től aztán ismét visszatért a Tigris étvágya, a korábbi argentin válogatott irányító, Ariel Ortega passzaiból szállította a fontos gólokat, és az El País című lap szavazásán Dél-Amerika ötödik legjobb játékosa lett. 2007 decemberében a magánéletben is fontos esemény történt vele, feleségül vette Loreley Dahiana Taront, akivel abban a templomban ismerkedtek meg, ahova mindketten jártak.

Falcao-gólparádé a Riverből:


"Nagyon vallásos, sokat imádkozik, templomba jár, de amikor a labda után megy, az egyik kezében kés van, a másikban pedig egy kibiztosított kézigránát" - mondta Falcaóról találóan Rolando Schiavi, a Boca Juniors védője, aki nagy párharcokat vívott a csatárral, és nem is jött ki rosszul ezekből, mert Falcao csak egy gólt szerzett a Boca ellen.

A Benfica nem adott érte pluszpénzt, a Portónál robbantott

Bár korábban is fűzték az európai csapatok, Falcao végül 45 River-góllal a háta mögött 2009 nyarán költözött át, új csapata a Porto lett, amelynél a Lyonhoz távozó Lisandro Lópezt kellett pótolnia. Az eset pikantériája, hogy egy ideig úgy tűnt, Falcao egy másik portugál óriás, a Benfica játékosa lesz, de a lisszaboni klubvezetőknek nem tetszett, hogy a csatár 700 ezer eurót követelt pluszban, ezért végül letettek a megszerzéséről.

Falcao első portói évében minden sorozatot tekintve 34 gólt szerzett 43 meccsen - a portugál góllövőlistán pedig másodikként zárt a benficás Cardozo mögött 25 góllal -, igaz, be kellett érnie egy kupagyőzelemmel és egy bajnoki bronzzal, mert a Benfica és a Braga is a Porto elé került.

Forrás: AFP/Francisco Leong
Fél lábbal a földön, de a szeme akkor is a labdán

Ahogy általában Mourinhónak szokott, úgy Falcaónak is ütősebbre sikerült a második idénye, kezdésnek gólt szerzett a Benfica elleni, 2-0-s Porto-sikerrel végződő Szuperkupa-döntőben, majd a folytatásban a bajnokságban és az Európa Ligában is megszórta az ellenfeleket. Falcao főleg az EL-ben nyújtott produkciójával lett felkapott játékos, 14 meccsen összesen 17 gólt szerzett, amivel megdöntötte Jürgen Klinsmann 15 gólos rekordját, és a döntőben is az ő fejesével nyert a Porto a Braga ellen.

Ha EL-döntő, akkor Falcao-gól:


Várható volt, hogy Falcao hiába hosszabbította meg a szerződését, a 45 millió eurós kivásárlási záradék sem fogja elriasztani a komoly vevőjelölteket. A portugál klub végül engedett is az árból, így Falcao 40 millió euróért - korábban egyetlen portóiért sem fizettek ennyit - az Atlético Madridé lett.

Csak Messi és C. Ronaldo előzi meg a spanyol bajnokságban

Az EL-specialista Falcao stílszerűen a második számú kupasorozatban, a Celtic elleni csoportmeccsen szerezte első madridi gólját, hogy az ezt követő két bajnokin, a Santander és a Gijón ellen előbb mesterhármast jegyezzen, majd duplázzon. Bár az Atlético elég hullámzó teljesítményt nyújtott a bajnokságban, Falcao folyamatosan hozta magát, egy fordulóval a vége előtt 23 gólnál tart, megelőzi többek között Benzemát és Higuaínt, csak a két sztahanovista, Messi és Cristiano Ronaldo van előtte, igaz, ők a dupláját termelték.

Az Atléticónál az EL-szereplés miatt egy idő után háttérbe is szorult a bajnokság, a csapat az Udinesét, a Celticet és a Rennes-t megelőzve csoportelsőként jutott a 32 közé, majd az egyenes kieséses szakaszban mind a kilenc meccsét megnyerte, ami páratlan teljesítmény. Falcao a döntőig tíz góllal vette ki a részét a menetelésből, majd a Bilbao ellen ugyanazt csinálta, ami gyerekkora óta a védjegye, két parádés góllal gyakorlatilag egy félidő alatt eldöntötte a sorozat legfontosabb meccsét.

Megfogadta apja tanácsát az első gól előtt:


"Falcao egy Hugo Sánchezt idéző gólvágó, aki dominál a 16-oson belül, egyből lő, ahogy helyzetbe kerül, és mire felocsúdnál, már megnyerte a meccset a csapatának" - mondta róla Rafael Alkorta a döntőbeli ellenfél, az Athletic Bilbao korábbi védője. "Mindig azt mondta, hogy minden tornán, ahol elindul, gólkirály akar lenni. Ezért egyáltalán nem is lepett meg, hogy mi történt vele Európában" - nyilatkozta honfitársáról Rafael Robayo, aki jelenleg a Chicago Fire játékosa.

Falcao döntőbeli első góljánál úgy tűnt, nem lesz semmi a lehetőségből, amikor egy váratlan mozdulattal a jobb felsőbe csavarta a labdát, a másodiknál pedig egy szemtelen cselt bemutatva hozta még nagyobb helyzetbe magát. "Apám mindig azt tanácsolta, mindig a hosszú sarkot vegyem célba, az első gólnál pont így tettem, úgyhogy boldog lehet" - mosolyogott a lefújás után a döntő hőse, aki visszavágott azoknak, akik ellenezték, hogy klubot váltson: "Sokan azt mondták, nagy hibát követtem el azzal, hogy az Atléticóba igazoltam, eddig vártam a válasszal, de most már elmondhatom, ők hibáztak azzal, hogy előre leírtak engem."

Szép csel után higgadt befejezés:


Meg tudja-e tartani az Atlético?

A mostani EL-idényben 12 góllal ismét gólkirály lett, és két idény alatt 29 meccsen összesen 29 gólt szerzett, mondhatjuk tehát, hogy neki lett kitalálva a BL renoméjától még mindig távol lévő kupasorozat. Falcao erőssége, hogy gyakorlatilag minden megvan benne, ami egy csatárt félelmetessé tesz, villámgyorsan rajtol a labdákra, jobbal-ballal egyformán jól lő, és bár csak 177 centi, elsőrangú emelkedése miatt nagyon jól fejel. Amilyen veszélyes a pályán, olyan szerény és nyugodt azon kívül, bár az öltőzőben szeret a középpontban lenni, csapattársai szerint folyton poénokkal szórakoztatja a többieket.

Forrás: AFP/Mexsport
A kolumbiai válogatottból is kihagyhatatlan

Hogy a következő szezont az Atléticóban kezdi-e, nagy kérdés, ugyanis a Real Madrid, a Manchester City és a katari pénzből felturbózott Paris Saint-Germain is vinné. Az Atlético jelenleg csak az ötödik a spanyol bajnokságban, és mivel hátránya két pont a Málaga mögött, nagy szerencse kéne ahhoz, hogy a csapat ősztől a BL-ben indulhasson.

"Ha nem kvalifikáljuk magunkat a BL-be, akkor a bevételek szempontjából problémás időszak következik" - mondta Gil Marin, az Atlético elnöke. "Az első négyben kell végeznünk, különben nehéz lesz megtartanunk Falcaót. Fernando Torres elment, mégis nyertünk egy Európa Ligát, aztán Agüero és Diego Forlán is elment, de ismét elhódítottuk a kupát. Ez a klub nagyobb, mint bármelyik játékosa" - tette hozzá Marin, úgyhogy a szavaiból kiindulva izgalmas nyár elé néznek a Falcaóért rajongó Atlético-drukkerek.