Vágólapra másolva!
Debrecen a nyugalom szigete a magyar fociban, ahol mindenki elmondhatja, mi nyomja a szívét, és a tulajdonos a rosszabb eredmények után is igyekszik megnyugtatni a játékosokat. A csapatkapitány Szakály Péter szerint ez a speciális közeg, a csapategység és a focistákat tökéletesen ismerő stáb játszotta legnagyobb szerepet a DVSC hatodik bajnoki címében, ráadásul már Coulibalynak sem kell folyton cicának lennie.

A Pécs kiütésével lett hatodszor bajnok a Debrecen

A tavalyi szezonban 2003 óta először fordult elő, hogy a Debrecen nem került a dobogóra az NB I-ben, a címvédő akkori ötödik helye nagy meglepetésnek számított. Igaz, így sem lehetett egyértelmű kudarcként tekinteni az idényre, hiszen a Loki bejutott az Európa Liga csoportkörébe, de a fárasztó ősz és Herczeg András lemondása után a cseh Zdenek Scasny nem bizonyult jó megoldásnak, így a szezont végül egy harmadik edző, Kondás Elemér irányításával fejezte be a csapat. Kondás az NB II-es második csapattól lépett feljebb egy szintet, így ismerte azokat a fiatalokat, Korhutot vagy Bódit, akik ebben a szezonban húzóemberei lettek a Debrecennek.

"A mostani szereplésünk egyik legfontosabb tényezője, hogy nagyon együtt van a brigád, a játékosok ismerik egymás minden mozdulatát, és ehhez még jött egy fiatalos, ambiciózus edzői stáb, amely megtalálta velünk a közös hangot" - fejtegette a siker titkát Szakály Péter. "A mostani csapat egy jelentős része együtt nőtt fel, majd játszott az NB II-ben Kondás Elemér keze alatt, aki ismerte az emberi tulajdonságaikat és a tudásukat, így bátran nyúlt hozzájuk. Ha azt mondtam volna a bajnokság előtt, hogy Korhut Misi, Nagy Zoli vagy Bódi Ádi meghatározó játékosok lesznek, sokan kinevettek volna, pedig alapemberek lettek, és egyenletesen jó teljesítményt nyújtottak."

A csapatkapitány szerint törvényszerű volt, hogy a nagy a sikerek, az itthoni triplázás, a BL- és EL-szereplés után jön egy hullámvölgy, amit a tavalyi szezonban le is tudott a csapat. "Nem azt mondtam, hogy megcsömörlöttünk a sikerek után, de kicsit sok volt. A keretben is voltak változások, új stáb jött egy idegen közegből, és csapatot kellett építeni, ami hosszú folyamat. A Videotonnál is ez zajlott, de náluk ez tavaly ősszel végbement, míg nekünk szinte a komplett előző idényünk ráment, akkor kezdtünk kijönni a gödörből, amikor Eli bá vette át a csapatot Scasnytól" - mondta Szakály, aki előzetesen azt tűzte ki célnak, hogy a dobogóra érjen oda a csapat.

A Loki nagy szurkolója, a főiskolás András szerint az is fontos szempont volt, hogy a Debrecennek tavaly nyáron nem volt európai kötelezettsége, így több idő maradt a csapat összecsiszolására. Ahogy ő mondja, felesleges lett volna a csapatnak Albániába utaznia EL-selejtezőt játszania, mert akkor még nem volt olyan állapotban a Debrecen, hogy eljusson a csoportkörig. A törzsszurkoló Kondás Elemér szerepét is kiemelte, aki sikeresen építette be a fiatalokat, és jól meccselt, gyakran bejöttek a cseréi, de hozzátette, nem szabad elfeledkezni Herczeg Andrásról, aki letette az alapokat.

"Kondás Elemér a második csapat edzőjeként állandó kapcsolatban volt Herczeg Andrással, és folyamatos volt az átjárás a két csapat között. Pedig szakmailag a Scesny-féle stáb is kimondottan jó volt, ha több időt kaptak volna, előbb-utóbb lehet, az eredmények is jöttek volna, de a vezetőség érezte, hogy váltani kell, Eli bá pedig tökéletes megoldás volt, hiszen A-tól Z-ig ismeri a Debrecent. Ez egy speciális közeg, nyugalom van, mások a szurkolók és az emberek, ami egy pesti ember számára talán érdekesen hat, de ha valaki eltölt itt egy kis időt, az tudja, hogy mennyire szerethető a város és a klub" - vette át a szót Szakály.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Szakály (balra) igazi vezére volt a csapatnak

A csapatkapitány úgy látja, a fiatal átlagéletkor ellenére érett játékot mutatott be a csapat, amelyben a rutinosabb játékosok is hozzátették a magukét: a kapuban Novakovic, a védelem közepén Mészáros nyújtott biztonságot, a középpályán Varga József is hozta magát, és ő is bele tudta rakni a közösbe azt, amit elvártak tőlük. Szakály a már méltatott fiatalokon kívül a gólkirályi címre esélyes Coulibalyt emelte ki, aki technikailag és összjátékban is sokat fejlődött, és nagyon bevált a Franciaországból érkező Bouadla is, akiről még a Loki-játékosok sem hitték, hogy ilyen jó lesz. "Posztra igazoltunk, nem az volt, mint korábban, hogy kis túlzással olyan játékosok jöttek próbajátékra, akik a bal cipőt a jobb lábukra húzták fel, minőségi játékosok közül lehetett választani."

Coulibaly fejlődése valóban szembeötlő, amikor feltűnt az NB I-ben, a sportcsatorna szakértője, a korábbi válogatott középpályás, Bognár György a bajnokság legrosszabb légiósának nevezte, de az elefántcsontparti ősökkel rendelkező francia csatár már nem csak a gyorsaságából él meg, a kapu előtt is higgadtabb lett. "Coulibaly a munkában és a hozzáállásban is alázatosabb lett, amikor idejött, elég öntörvényűen játszott, voltak balhéi is, de ezek is kellettek ahhoz, hogy megváltozzon, és beálljon a sorba. Sokat gyakorolja a kapu előtti szituációkat, és technikailag is fejlődött, már nem ő van folyamatosan középen a cicázásnál, sőt, még színezi is a játékot" - mondta társáról Szakály.

András főleg Novakovicot és Bouadlát fényezte, a szerb kapus szerinte túlszárnyalta a korábban etalonnak tartott Polesicet, a francia-algériai középpályás pedig kulcsfigurája volt a menetelésnek. "Az MTK elleni kupadöntőn három ember helyett futott, igazi univerzális játékos, szerintem a nyáron nem tudjuk megtartani, ő nem idevaló. Coulibaly is kapós lesz, korábban már el akart menni, de a szurkolók elfogadták, és rajta is látszott, hogy jól érzi magát. Nekem meglepő pozitívum volt, hogy amikor Simac a gyengébb formája miatt kikerült a csapatból, akkor Máté Peti remekül szállt be. Pedig a sok sérülés után nem vártam volna tőle, de több meccset is hiba nélkül hozott le" - elemzett a drukker, aki Szakályt is méltatta, amiért csapatkapitányként igazi vezéregyéniség volt, ha kellett, nyugtatta a többieket, de közben fontos gólokkal járult hozzá a sikerekhez.

Forrás: MTI/Beliczay László
Coulibalynál senki nem lőtt több gólt az NB I-ben

Szakályt a társak választották meg, de azt mondja, fiatalon az ember nem igazán tudja, mit is kell csinálni, ha ott a szalag a karján, önmagában a térfélválasztás nem elég. "Hosszú folyamat eredménye, hogy valakiből jó csapatkapitány legyen, és sokat beszélgettem Eli bával, Szabó György sportpszichológussal, akinek oroszlánrésze van a sikerben, valamint Sándor Tamással, a csapat korábbi klasszisával erről a szerepről. Egy csapatkapitánynak a mindennapokban, az ügyes-bajok dolgokban is segítenie kell a társaknak, ehhez jön még a pályán nyújtott teljesítmény, valamint az, hogy az ember magabiztosságot sugározzon, hogy a többiek lássak, van kire támaszkodni, ha elbizonytalanodnak. Az ősszel ez nem mindig sikerült, tavasszal viszont már sokkal jobban ment, a góljaimmal és az egyéniségemmel is hozzá tudtam tenni a játékhoz és a morálhoz".

A középpályás azt mondja, nagyon sokat jelent, hogy egy olyan stáb dolgozik a csapat mellett, amely folyamatosan kétoldalú kommunikációt folytat a játékosokkal, ez történt a meglepő hazai döntetlennel záruló Siófok meccs után is, amikor az öltözőben az edzők és a játékosok két és fél órát beszélgettek, és mindenki elmondhatta, ami a szívét nyomja. "Előfordult olyan is, hogy Szima Gábor elnök úr is bejött az öltözőbe, de sosem azért, hogy lehordjon minket, hanem, hogy nyugtasson. Ez volt a kulcs, itt minden úgy működik, ahogy kell, a nyugalom szigete ez a klub".

A bajnoki címhez az is kellett, hogy a jól sikerült őszt - tizenöt plusz a tavaszról előrehozott két forduló után négy pont volt az előny a Győr előtt - egy hasonlóan eredményes tavasz kövesse, amit a Loki egy minden szempontból ideális felkészüléssel alapozott meg. A sérülések elkerültek a csapatot, és a formát is sikerült átmenteni tavalyról, a tavaszt két győztes rangadóval, a Fradi és a Kecskemét elleni 2-1-gyel nyitotta a Debrecen.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Az elmúlt években megszokotta vált jelenet: a Loki-játékosok ünnepelnek

"Önbizalom szempontjából jól jött, hogy úgy mentünk a Videotonhoz, hogy előtte zsebben volt két fontos győzelem, éreztük, hogy visszatértünk a régi kerékvágásba, és ment minden magától. Eli bá mindig azt mondja, ha egy csapat ikszre játszik, annak vereség lesz a vége, úgyhogy mi Fehérvárra és Győrbe is azért mentünk, hogy nyerjünk. A Pápa és a Siófok elleni döntetlennel a hullámvölgyet is kipipáltuk, és a bajnokság akkor dőlt el, amikor egy héten belül felforgatott csapattal nyertünk Diósgyőrben, majd megvertük a Győrt, a kettő között pedig 120 perces csatában kerekedtünk az MTK fölé a Magyar Kupa-döntőben" - tekintett vissza a szezon legfontosabb pillanataira Szakály.

András a fehérvári győzelem után kezdte el komolyan hinni az aranyéremben, de élmény szempontjából az Üllői úti és az újpesti sikert is előre teszi, mindkét helyszínen először élt át Debrecen-győzelmet. A mostani bajnoki címet a második helyre tette a rangsorban, mert a 2006-os aranyérmet nála nem übereli semmi, akkor a debreceni szurkolók a szakadó esőben rádión hallgatták, ahogy a Fehérvár az Újpest legyőzésével kikaparja a gesztenyét csapatuknak.

András szerint a kupadöntő azért megmutatta, hogy a nyáron lehetne tovább erősíteni a Lokit, mivel a Novakovicot nélkülöző, Coulibalyt és Bouadlát csak csereként bevető csapat alaposan megizzadt az NB II-es bajnok MTK ellen, de Szakály szerint van elég potenciál a jelenlegi keretben, és ha nincs Nikolov kiállítása, akkor magabiztosan nyertek volna. A jövővel kapcsolatban Szakály úgy tudja, Szima Gábor egyben akarja tartani a mostani csapatot, és szerinte a külföldi játékosoknak is csábító, hogy a Bajnokok Ligája átalakítása miatt a magyar bajnoknak is könnyebb útja lehet a főtábláig, mint korábban.