Vágólapra másolva!
Egy amerikai sörgyár szponzori segítségének köszönhetően hat egykori világklasszist szerződtetett az angol kilencedik osztályban szereplő Wembley FC labdarúgócsapata. Az FA-kupára gyúró klubban folytatja többek között Martin Keown, Graeme Le Saux és az argentin Claudio Caniggia is.

A világ legrégibb és legrangosabb labdarúgó kupasorozata, az angol FA-kupa főszponzora, az amerikai Budweiser sörgyár úgy döntött, beszáll az amatőr bajnokságban szereplő Wembley FC együttesébe, és segít néhány játékos szerződtetésében.

Az 1946-ban alapított kiscsapat jelenleg a kilencedik ligában (Cherry Red Records Combined Counties Football League), de leigazolt néhány egykori világklasszist, hogy az FA-kupában így népszerűsítse az amatőr labdarúgást Angliában.

A kísérletről az amerikai ESPN televíziós csatorna dokumentumfilmet is forgat.

Korábban az egykori angol szövetségi kapitány, Terry Venables személyében már érkezett szakmai tanácsadó a klubhoz, ezúttal az egykori angol válogatott Ray Parlour, Martin Keown és Graeme Le Saux mellett a vb-ezüstérmes argentin csatár, Claudio Caniggia, illetve az amerikai támadó, Brian McBride is aláírt, míg az Arsenal és az angol válogatott egykori elsőszámú kapusa, David Seaman kapusedzőként dolgozik a továbbiakban.

Forrás: AFP/William West

Bár a szponzor hisz abban, hogy vissza tudja hozni a sorozat romantikáját, más amatőr csapatok már kritizálták és tisztességtelen lépésnek nevezték mindezt. Az angol szövetség (FA) szerint azonban a Budweiser nem szegett meg semmilyen szabályt, az FA úgy véli, egyszerű szponzori tevékenységről van szó, semmi többről.

"Ez a lépés fontos, mert mindenkit arra emlékeztet, a nemzeti futball fejlődése számára mennyire fontos az amatőr labdarúgás" - nyilatkozta a csapat menedzsere, Ian Bates. "Néhány éve üres stadionban játszottunk, ledőlt a klubházunk. Ehhez képest most óriási lehetőség előtt állunk, alig várjuk, hogy elinduljon az FA-kupa következő idénye."

Forrás: AFP/Odd Andersen

A Wembley FC tavaly a hatfordulós selejtezőben két kört ment, először rekordszámú, 1149 néző előtt 2-1-re győzött az Ascot United otthonában, majd hazai pályán 87 néző előtt 1-1-re végzett az Ardley Unitedtel, amelyet a megismételt meccsen, idegenben, 80 néző ewlőtt 2-1-re legyőzött.

A búcsút a harmadik forduló jelentette, a Hanworth Villa 1-0-s sikerét 106-an tekintették meg élőben.

A Wembley FC eddigi legnagyobb FA-kupa-sikerét 1980-81-ben érte el, amikor túléve a selejtezőt eljutott az első fordulóba.