Vágólapra másolva!
Két évvel ezelőtt az Internazionale és a Bayern München játszotta a Bajnokok Ligája döntőjét, a nemrég véget ért idényben viszont mind a két egyesület trófea nélkül maradt. A nyáron mind a két klubnál újítással próbálkoznak: Milánóban a keret változott radikálisan, Münchenben pedig új sportigazgató látott munkához.

Két évvel ezelőtt még egyértelműen az Internazionale számított a legjobb klubcsapatnak Európában, a milánóiak 2010-ben José Mourinhóval az olasz bajnoki cím és az olasz kupa mellé a Bajnokok Ligáját is begyűjtötték. Azóta viszont az együttesnek szinte semmi nem jött össze, két év alatt öt edző irányította a csapatot, amely a legutóbbi szezonban csak hatodik lett, így csupán az Európa Ligában indulhat. A jelek szerint a tulajdonos, Massimo Moratti radikális lépésre szánta el magát: a csapat irányítását a korábban az utánpótlásnál dolgozó Andrea Stramaccionira bízta, és nem tart igényt a nagy öregek egy részére sem.

Fiatalítás Milánóban

Az átigazolási időszak hivatalosan csak július elsején kezdődött, de az Inter kerete alig több mint egy hét alatt máris jelentősen átalakult, ami elsősorban a távozók személyében mérhető le. A kolumbiai hátvéd, Iván Córdoba visszavonulása már korábban is ismert tény volt, azonban az, hogy a milánóiak inkább felbontották Lúcio, illetve Diego Forlán szerződését, mint hogy továbbra is megtartsák őket, nem kis meglepetés.

Forrás: AFP
Forlán nem sokáig volt az Internél

A brazil középhátvéd alapember volt az előző idényben, az uruguayi csatár pedig tavaly nyáron érkezett az Atlético Madridtól ötmillió euróért. A három játékosban közös, hogy egyaránt elmúltak 30 évesek, és a fizetésük sem volt kevés: Lúcio és Forlán egyaránt évi 3,5 millió eurót keresett, Córdoba juttatása pedig hárommillió volt szezononként.

De nem csak ők távozhatnak a keret idősebb tagjai közül: a csapat a napokban megkezdte a felkészülést a következő idényre, ám Stramaccioni kijelentette, hogy nem tart igényt Dejan Sztankovicsra és Júlio Césarra sem, akik így nem edzhetnek az első kerettel. A szerb középpályás nyolc, a brazil kapus pedig hat éve van az Internél, mindketten elmúltak 30 évesek, és kifejezetten sokat keresnek: Sztankovics évi hárommilliót, Júlio César pedig 4,5 milliót, utóbbi összeg a második legnagyobb a keretben.

Olasz lapértesülés szerint a 30 éves brazil jobbhátvéd, Maicon szinte biztosan a Chelsea-ben köt ki: ő évi négymillió eurót keresett. A szándék nyilvánvalónak tűnik: megszabadulni a kiöregedőben lévő, a bérköltséget jelentősen megterhelő játékosok egy részétől, akár azon az áron is, hogy egyetlen eurót sem kapnak értük. A város másik felében, az AC Milannál is hasonló változtatások vannak folyamatban.

Forrás: AFP
Maicon is elbúcsúzik

A nulladik év

Mindezt részben maga Moratti sem cáfolja, legalábbis a La Gazzetta dello Sportnak adott nyilatkozata alapján. "Egy új projektbe kezdtünk elsősorban a fiatalokra építve, és ebben Stramaccioninak szimbolikus szerepe van. Ez a nulladik év az Inter számára. Tény, hogy minden lépésben van kockázat, de nem szabad félnünk: olyan dolgot építünk, amelynek ereje és hitelessége van, és ami maradandó lehet" - jelentette ki az elnök. Más kérdés, hogy az eddigi érkezők sem éppen a legfiatalabbak, hiszen a Genoától megvett csatár, Rodrigo Palacio 30, a Palermótól kölcsönvett védő, Matías Silvestre és az Udinesétől érkezett szlovén kapus, Samir Handanovic pedig egyaránt 27 esztendős. Viszont egyikük sem a klasszikus értelemben vett sztár, és a tréner jó előre kijelentette: nála nem lesznek bérelt helyek a csapatban.

A 2010-es BL-döntőben az Inter ellenfele a Bayern München volt, amely akkor a kupát nem hódította el, ám abban az évben megnyerte a Bundesligát. A klub azóta viszont semmilyen trófeát nem nyert, most a bajnokságban, a Német Kupában és a Bajnokok Ligájában is második lett. A "kudarcok" után itt nem hoztak ugyanolyan radikális lépéseket a keretet illetően, mint Milánóban, de a törekvés a Bayernnél is nyilvánvaló. Egyrészt igyekeztek már nagyon hamar kialakítani a következő szezon játékoskeretét, másrészt pedig új szakmai igazgató érkezett Matthias Sammer személyében.

Nem lesznek kifogások

Korábban ezt a pozíciót Christian Nerlinger töltötte be, akit a hivatalos indoklás szerint azért küldtek el, mert nem értett egyet a vezetőséggel a klub jövőjét és játékospolitikáját illetően. Arról nem szól a fáma, hogy ez mit jelent, Sammer kinevezése viszont abból a szempontból mindenképpen meglepő, hogy a Bayernnél eddig mindig fontos szempont volt, hogy olyan szakembert alkalmazzanak, aki kötődik az egyesülethez. Sammer azonban sohasem játszott a bajoroknál, hanem a nagy rivális Borussia Dortmund focistája, majd edzője volt, az elmúlt években pedig a német szövetség alkalmazásában állt, az utánpótlásért felelt.

Forrás: AFP/Guenter Schiffmann
Hoeness és Sammer

Münchenben kifejezetten széles lesz a feladatköre, a klub alelnöke, Karl-Heinz Rummenigge szó szerint úgy fogalmazott, hogy Sammer lesz a "Bayern szívverése". Ő lesz felelős az első csapatért, a szakmai stábért, az utánpótlásért és a tehetségkutatásért, a játékosmegfigyelésért is. Nagy kérdés, hogy a rendkívül erős egyéniségnek számító Sammer miként lesz képes együtt dolgozni a Bayern vezetőségével, amelynek tagjai (elsősorban az elnök, Uli Hoeness) előszeretettel szólnak bele a szakmai munkába - de az is érdekes lesz, hogy miként oszlik meg a felelősség az edző, Jupp Heynckes és a sportigazgató között. Sammer mindenesetre a bemutatásakor rögtön erős szavakat használt: elmondta, hogy a játékosok számára nem lesz kifogás, vállalniuk kell a felelősséget. Hasonlóan fogalmazott egy nappal később Heynckes is, aki elmondta: csak a teljesítmény számít.

A keret mindenesetre papíron jelentősen megerősödött az előző idényhez képest: az alapemberek maradtak, a kiegészítő embereket pedig jobbakra cserélték. Danijel Pranjic, Ivica Olic és Nils Petersen távozott, érkezett viszont Claudio Pizarro, Xherdan Shaqiri, Dante és Mario Mandzukic. Egyikük sem világsztár, viszont a kispad sokkal erősebb lett velük - és a hírek szerint a bajorok még nem tettek le az Athletic Bilbao világ- és Európa-bajnok középpályásának, Javi Martíneznek a megszerzéséről sem.

www.globalsoccerapp.com