Vágólapra másolva!
Az Európa-bajnoki kudarc után a holland szövetség úgy döntött, hogy a válogatottnak egy szigorú kapitányra van szüksége, így Louis van Gaalt nevezték ki. A sokak által arrogánsnak tartott edző egyszer már megbukott a válogatottal, de vele legalább biztosan nem mernek majd ujjat húzni Robbenék. 

Az Európa-bajnokság legnagyobb negatív meglepetése a holland válogatott szereplése volt. A csapatot torna egyik nagy esélyesének tartották, hiszen a két évvel ezelőtti világbajnokságon ezüstérmes volt, a selejtezőkön is remekül szerepelt, keretében pedig hemzsegtek a világklasszisok. Ehhez képest Hollandia a csoportjából sem jutott tovább, és mind a három mérkőzését elveszítette, a szövetségi kapitány, Bert van Marwijk pedig lemondott.

Helyére némi meglepetésre Louis van Gaal került, aki korábban csődöt mondott a válogatott élén, és autokratikus stílusa, arrogánsnak tartott viselkedése miatt sokak ellenszenvét kiváltotta már.

Mindig más a hibás

A holland válogatott az 1986-os világbajnokság óta (amikor selejtezőcsoportjában csak második lett Magyarország mögött, majd a pótselejtezőn Belgium ellen bukott el) csupán egyszer nem jutott ki valamelyik nagy tornára. A 2002-es vébéről hiányzott, miután csak a harmadik lett a selejtezőcsoportban, pedig a kispadon a kor legnagyobb edzői szaktekintélyének tartott Van Gaal ült. A csapat Portugália és Írország mögé szorult, ami kudarcnak számított, de az edzőnek eleinte esze ágában sem volt lemondani, szerződése pedig 2006-ig szólt. Tény, a mérlege nem volt olyan rossz, 14 mérkőzésből csak kettőt veszített el, de az a két legfontosabb volt, így végül Van Gaal tőle szokatlan módon engedett a közakaratnak.

Rá nagyon is jellemző módon azonban sohasem ismerte be, hogy bármiben hibázott volna, elsősorban a játékosokat tette felelőssé a kudarcért. "Sajnos nem jutottunk ki a 2002-es világbajnokságra, de a lemondásom oka az volt, hogy néhányan nem voltak hajlandóak alávetni magukat a módszereimnek" - jelentette ki évekkel később. Az önfejűség Van Gaal egyik legmarkánsabb tulajdonsága, gyakorlatilag egész karrierje során ez jelentette a legnagyobb problémát. Általában a végletekig ragaszkodott az elképzeléseihez, akár beváltak, akár nem, és szinte mindig ez okozta a vesztét.

Az edző a legfontosabb

Gondoljunk csak pályafutásának utolsó állomására, a Bayern Münchenre. A csapatot 2009 nyarán vette át, és első idényében bajnokságot és Német Kupát nyert, ráadásul BL-döntőt játszhatott. A második szezonban azonban nem jöttek a sikerek, elsősorban azért, mert a klub kérésének ellenére sem volt hajlandó új játékosokat igazolni, így a sérülések, illetve formahanyatlás után nem volt megfelelő minőségű cseréje. Valószínűleg ritkán fordul elő egy sztárklubnál, hogy az elnökség hajlandó lenne pénzt költeni, de a tréner ellenáll ennek, a Bayernnél viszont ez volt a helyzet. "Nagyon nehéz beszélgetni Van Gaallal, mert nem tudja elfogadni, ha valakinek más a véleménye" - mondta a hollandról a bajorok elnöke, Uli Hoeness.

Hátborzongató beszéd és tánc a 2010-es bajnoki cím ünneplésekor

Van Gaal szerint az edző személye a legfontosabb, és a futballistáknak szó nélkül végre kell hajtaniuk az utasításait, ez a hozzáállás pedig melegágya a konfliktusoknak.

"Az edző a csapat központi figurája, a taktikai felkészülés pedig létfontosságú. Mindenkinek tudnia kell, miként helyezkedjen, és segítenie kell a csapattársát. Az abszolút fegyelmezettség az alapja a kreativitásnak és a rugalmasságnak" - mondta egy interjúban, azonban ezt nem minden játékosával tudta elfogadtatni. Volt afférja az FC Barcelonánál Rivaldóval, a Bayernnnél pedig Franck Ribéryvel, utóbbi például azt állította, hogy sokkal jobban élvezi a játékot, amióta nem Van Gaal a trénere.

A fegyelemmel nem lesz gond

A holland válogatott élére azonban jelenleg éppen egy ilyen keménykezű szakember kell. Az Eb-n Van Marwijk képtelen volt elfogadtatni a játékosok egy részével, hogy csak a kispadon van helyük. Lehet azon vitatkozni, hogy jó döntést hozott-e, amikor Robin van Persie mellett voksolt Klaas-Jan Huntelaarral szemben, és kihagyta Rafael van der Vaartot, de az, hogy a focisták elégedetlenkedése után minden sztárt megpróbált bepakolni a kezdő, teljesen felbontva az egyensúlyt a védekezés és támadás között, biztosan rossz húzás volt. A torna végére Van Marwijknak semmi tekintélye nem maradt: Robben ráförmedt, amikor a pálya szélén instrukciókat akart adni neki, Van de Vaart pedig nyíltan kritizálta.

Van Gaalnál ez teljesen elképzelhetetlen. "Nem a játékosok számítanak, hanem a csapat. Sokkal fontosabbnak tartom egy focista karakterét, mint a játéktudását, főleg abból a szempontból, hogy hajlandó-e mindent megtenni a cél érdekében" - foglalta össze futballfilozófiáját Van Gaal, aki ebben az interjúban azt is elmondta, hogy szeretne még válogatott szinten is jó eredményt elérni. "A legfőbb ambícióm az, hogy részt vegyek egy nagy nemzetközi tornán egy válogatottal, és megnyerjem. Klubszinten már szinte mindent elhódítottam, ami lehetséges. Úgy érzem, hogy már csak egy Európa- vagy világbajnokság hiányzik a karrieremből".

Forrás: AFP/Christof Stache

Jöhetnek a fiatalok

A lehetőség tehát adott Van Gaal számára, hogy megvalósítsa utolsó nagy álmát a futballban. A vb-selejtezők során a hollandok Törökországgal, Magyarországgal, Romániával, Észtországgal és Andorrával vannak egy csoportban, és innen kötelező a továbbjutás. Menet közben pedig a csapatot is át kellene alakítania, ami szintén kifejezetten az új szövetségi kapitányra szabott feladat, hiszen Van Gaal mindig is előszeretettel épített be fiatalokat csapataiba. A Bayernnnél Thomas Müllert és Holger Badstubert fedezte fel, az Ajaxnál Clarence Seedorf, Patrick Kluivert és Edgar Davids is neki köszönhetően került az első csapathoz, és még a Barcelona-drukkerek is hálásak lehetnek neki, hiszen Xavi és Andrés Iniesta is az ő irányítása alatt mutatkozhatott be a felnőttek között.

A holland labdarúgás most sincsen híján ifjú tehetségeknek: az Eb-keretbe bekerült, de a tornán egyetlen másodpercet sem kapott Kevin Strootman, Luuk de Jong és Luciano Narsingh joggal bízhat abban, hogy Van Gaaltól több lehetőséget kapnak.

www.globalsoccerapp.com