Vágólapra másolva!
Nagy lehetőség előtt áll a fiatal magyar labdarúgó, Tamás Krisztián, aki tavaly nyáron igazolt az AC Milan korosztályos csapatához, és olyan jó teljesítményt nyújtott, hogy az új idényt már a tartalékok között, a primaverában kezdi. Az olasz sztárkluboknál azonban borzasztó nehéz egy saját nevelésű játékosnak eljutnia a felnőttcsapatig.

Az 1995-ben született ballábas tehetség ugyan Újpesten kezdett el futballozni, de az olasz klub már a szombathelyi Illés Akadémia játékosaként figyelt fel rá egy korosztályos válogatott mérkőzésen. Hároméves szerződést kötöttek vele, és tavaly nyár óta az AC Milan U17-es csapatában, olasz nevén az Allievi Nazionaliban szerepelt. (A csapat az elmúlt szezonban bejutott az országos bajnokság rájátszásába, ahol nyolc együttes szerepel. Itt a mezőny két csoportra osztották, és a Milan a Fiorentinával, a Cataniával és az Empolival került egy négyesbe, ahonnan már nem sikerült továbbjutnia.)

Tamás idény közben pár mérkőzésen pályára lépett a primaverában is, ami gyakorlatilag a tartalékcsapatot jelenti. Ez már csak azért is nagyon fontos volt, mert a nyáron kiöregedett az Allievi Nazionaliból, amelynek keretéből csak öten kerültek fel a tartalékok közé - köztük a magyar focista is.

Inzaghival és Mexesszel egy csapatban

A primaverában már nem csak korosztályos játékosok szerepelnek, gyakorlatilag bárki pályára léphet, aki az AC Milan keretének tagja, de valamiért az első csapatban nem számítanak rá. Így aztán az elmúlt idényben szerepelt a Milan-tarcsiban Philippe Mexes, Rodney Strasser, Mathieu Flamini, Filippo Inzaghi és Stephan el-Shaarawy is azon fiatalok mellett, akik az U17-es korosztályból már kiöregedtek, de a nagycsapathoz nem elég jók.

A primaverát ezzel együtt erős túlzás lenne a nagycsapat előszobájának nevezni, az olasz sztárkluboknál kifejezetten ritkaságnak számít, ha egy saját nevelésű fiatalnak sikerül közvetlenül az utánpótlásból betörnie a felnőttek közé.

Az ifibajnoki cím sem garancia

Ugyan a Milan történetében a három legtöbb mérkőzést játszott labdarúgó mind saját nevelésű (Paolo Maldini, Franco Baresi és Alessandro Costacurta), de ők inkább kivételnek számítanak. A klub jelenlegi keretéből mindössze hárman játszottak a Milan utánpótlás csapataiban, de közülük csak a 19 éves Mattia de Sciglio tudott egyből a felnőttek közé ugrani. Ignazio Abate és Luca Antonini nem kis kerülővel jutott vissza a nevelőegyesületéhez: Abatét négyszer adták kölcsön, majd végleg megváltak tőle, hogy 2009-ben visszavásárolják a Torinótól, míg Antonini két kölcsönadás után szerződött a Sampdoriához, és 2008-ban, 26 évesen tért vissza az Empolitól.

Mindez nem új jelenség, hiszen a Milan U17-es csapata 1995-ben, 2003-ban és 2007-ben is megnyerte a bajnokságot, ám ezekből az együttesekből csak néhányan jutottak el az első csapatig - és ők sem váltották meg a világot. Az 1995-ös U17-esek közül Daniele Daino összesen 20 bajnokin szerepelt a Milanban, Alberto Comazzi csak kettőn, míg Massimo Maccarone válogatott lett ugyan, de a Milanban sohasem játszott a felnőttek között.

A 2003-as U17-es bajnokcsapatból mindössze Abate jutott el a Milan első csapatáig, a 2007-es együttesből pedig Alberto Paloschit lehet kiemelni. Az ő példája is mutatja, hogy milyen nehéz dolguk van a fiataloknak: a még mindig csak 22 éves támadó 2007 februárjában az első élvonalbeli bajnokiján betalált, majd amikor kölcsönadták a Parmának, 12 gólt szerzett, ám a milánóiaknál azóta sem lépett pályára, most éppen a Chievo Veronának adták kölcsön.

Két milánói sztárklubnál bajnoki nélkül

Persze nemcsak a Milanra, hanem a többi olasz sztárklubra is ez a jellemző, bár az elmúlt időszakban mintha az Internazionale és a Juventus is előrelépett volna ezen a téren. Az Internél a tartalékcsapattal bajnokságot és korosztályos BL-nek megfelelő NextGen Seriest nyert Andrea Stramaccionit nevezték ki a nagycsapat élére, az ificsapatból pedig Mario Balotelli és Davide Santon is válogatott lett az ificsapatból. Más kérdés, hogy mind a ketten fiatalon elhagyták a klubot, de előtte azért játszottak a felnőttek között.

Ugyanez viszont Filkor Attilának nem jött össze: a magyar középpályás 18 évesen került az Interhez, ahol egyetlen kupameccsen szerepelt, majd jöttek a kölcsönadások. 2010-ben váratlan fordulatként az AC Milan vette meg, ám azóta is a folyamatos kölcsönadás a sorsa.

www.globalsoccerapp.com