Vágólapra másolva!
Néhány éve még az olasz bajnokság is legalább olyan vonzó volt a legnagyobb sztároknak, mint az angol vagy a spanyol liga, azóta viszont egyre több klasszis hagyja el a Serie A-t. A nyári átigazolási időszak eddig azt mutatja, hogy a Milan és az Inter nem tud versenyezni a leggazdagabb klubokkal, a Juventus ellenben visszanyerheti régi pompáját, a nyolcvanas, kilencvenes évek után újra igazi nagy csapatot építhet.

Részben anyagi megfontolásból mindkét milánói klubnál nagytakarítást végeztek a nyáron. Az Internazionale fiatal edzője, Andrea Stramaccioni nem tartott igényt az idősebb (és rendkívül magas fizetésű) sztárok közül Lúcióra, Diego Forlánra, Dejan Stankovicra és Júlio Césarra sem - utóbbi kettőnek még mindig élő szerződése van, de nem edzhetnek a kerettel, és jelenleg is csapatot keresnek.

Az AC Milannál hasonló okokból nem gördítettek akadályt Alessandro Nesta, Clarence Seedorf, Mark van Bommel, Filippo Inzaghi és Gianluca Zambrotta távozása elé, Thiago Silváért és Zlatan Ibrahimovicért pedig a Paris Saint-Germain olyan összeget kínált, amelyre nem lehetett nemet mondani.

Két klasszis 60 millióért

Az AC Milan a két szupersztárért kapott pénzből biztosan igazol még új játékosokat, ám hiába emlegetik például Edin Dzekót vagy Carlos Tévezt, sokkal valószínűbb, hogy a klub nem ilyen nagy neveket szerződtet, a legfrissebb hírek szerint inkább a Juventus támadója, Alessandro Matri lehet a befutó. Mindez jól mutatja a két egyesület ambíciói (és lehetőségei) közötti különbséget, a Juventus éppen Matri helyére szeretne egy középcsatárt szerződtetni, és és nem kisebb neveket célzott meg, mint az egyaránt Angliában szereplő Robin van Persie (Arsenal) és Luis Suárez (Liverpool).

Forrás: AFP
A Juventus a piacon is lenyomja az Intert

Ha csak egyiküket megszerzik, már az is ellentétes lenne az elmúlt évek tendenciájával, amikor is olasz csapat gyakorlatilag képtelen volt csúcson lévő sztárfocistát igazolni. A BBC információi szerint ráadásul a Juventus mind a két támadót akarja, és azzal csábítja a trófeákra vágyó Van Persie-t (természetesen a csillagászati fizetés mellett), hogy együtt játszhat Suárezzel. Ez a két igazolás körülbelül 60 millió euróba kerülne a torinóiaknak, akik pedig már eddig sem spóroltak.

Másfélszer annyi néző az új stadionban

Az olasz klubok közül eddig a Juventus költötte a legtöbb pénzt a nyáron, már most közel 46 millió eurót. Az eddigi új szerzemények közül azonban csak Sebastiano Giovinco került tízmilliónál többe (érte 11 milliót kellett fizetni), míg a rendkívül bő keretből eddig csupán Eljero Eliát és Cristian Pasquatót adták el, összesen hétmillióért. A kölcsönből visszaérkezettek közül Felipe Melóért, Vincenzo Iaquintáért, Jorge Martínezért vagy akár Michele Pazienzáért is komolyabb összeget kaphatnak, Matrit pedig a Milannak adhatják el.

Ezek a bevételek részben fedeznék a két Premier League-sztár megszerzésének költségeit, de összességében véve így is elég kockázatosnak tűnik ez a költekezés. Az előző években ugyanis nem alakult rózsásan a Juve anyagi helyzete, ami részben azzal magyarázható, hogy a klub két éven keresztül nem tudott bejutni a Bajnokok Ligájába. A 2010-2011-es idényben a torinóiak összbevétele csupán 153,9 millió euró volt (50-nel kevesebb, mint egy évvel korábban), amihez az is hozzájárult, hogy Olaszországban a klubok immár nem egyénileg állapodnak meg a tévéközvetítésekért kapott pénzösszegben, hanem kollektív megállapodás született.

Az elmúlt idényben aztán több kedvező fejlemény is felpörgette a Juve bevételeit, a legfontosabb, hogy elkészült a saját stadion, aminek köszönhetően az átlagnézőszám egy év alatt 23 ezerről 37 ezerre nőtt.

Forrás: AFP

További jelentős pénzforrás, hogy a bajnoki cím megnyerésével a csapat megint ott lesz a Bajnokok Ligájában, ahol persze jól is kéne szerepelnie az igazán nagy kaszálásához.

Eljöhet az újabb aranykor

A vezetőség alighanem úgy gondolkodik, hogy a számottevő bevétel eléréséhez érdemes többet befektetni az átigazolási szezonban, aminek az eredményeken kívül a médiajelenlét és az ajándéktárgyak eladása szempontjából is lenne hozadéka.

Akadnak olyan vélemények is, hogy a Juventus (kihasználva a Milan és az Inter gyengélkedését) a következő években egyeduralkodóvá válhat Olaszországban. "A Juvének minden adott, hogy a közeljövőben domináljon a Serie A-ban. A saját stadionjuk jelentős bevételt generál, van egy remek edzőjük, és a vezetőség is kiválóan végzi a munkáját" - jelentette ki a Tuttosportnak Ernesto Bronzetti FIFA-licences játékosügynök, aki Olaszországban nagy szaktekintélynek számít.