Vágólapra másolva!
A fehéroroszországi döntetlen után a nyíregyházi visszavágón nem tudta bemutatni az ígért támadófocit a Debrecen, és a szerencsével is hadilábon állva simán kikapott a sokkal jobban és okosabban futballozó BATE Boriszovtól a BL 3. selejtezőkörében.

Élő közvetítés

Eredmény, BL-selejtező, 3. forduló, visszavágó:
Debrecen - BATE Boriszov (fehérorosz) 0-2 (0-1)
Nyíregyháza, 10 ezer néző
v.: Liani (izraeli)
Debrecen: Verpecz - Nikolov, Simac (Máté P., 84.), Mészáros, Korhut - L. Ramos - Nagy Z. (Sidibe, 46.), Szakály P., Bódi Á., Yannick (Rezes L., 65.) - Coulibaly
BATE: Gorbunov - Poljakov, Radkov, M. Simics, Bordacsov - Vologyko (Rugyik, 84.) - Oleknovics, Baga (Jurevics, a46.), A. Hleb, Mozolevszkij - Rogyionov (A. Pavlov, 63.).
gól: Mozolevszkij (25.), Vologyko (59.)
piros lap: Nikolov (57.)
továbbjutott: a BATE Boriszov, 3-1-es összesítéssel

Bár reményt keltő döntetlent játszott egy hete Fehéroroszországban a Debrecen labdarúgócsapata, nyugodtabban várhatta volna a visszavágót, ha Sidibe nem talál a 93. percben saját kapujába.

Az idegenbeli 1-1 veszélyes eredmény volt, tudta ezt Kondás Elemér is, aki kijelentette, csak akkor tudnak továbbjutni, ha nyernek. "Tény, a 0-0 is nekünk kedvezne, de erre játszani veszélyes lenne, ezért úgy lépünk pályára, hogy győzelemre játszunk" - fogalmazott.

Ennek ellenére Coulibaly mellé nem került be a csatársorba Sidibe, az eltiltás miatt hiányzó Varga József hiányában Kondás két új emberrel erősítette meg a középpályát: a bal oldalra érkező Yannickkal és a védelemből feljebb tolt Nagy Zoltánnal.

A vendégeknél az első mérkőzésen hiányoztak az olimpián járt fehérorosz fiatalok, az öt visszatérő közül végül a középpályás, Dzmitri Baga és a védő, Dzjanisz Poljakov került be a kezdőbe.

A Debrecen a győzelem alapvető törvényét akarta felrúgni, hiszen győzelmet ígért, de labda nélkül nehéz volt támadni, egyáltalán akciót vezetni. A fehéroroszok mezőnyfölényben játszottak, jól szűrték a debreceni lehetőségeket, és csak idő kérdése volt, mikor találnak be.

A 7. percben Radkov közelről hagyta ki a kihagyhatatlant, majd a mezőnybeli gyömöszölés után a 25. percben szerzett vezetést. Rogyionov nagy labdával ugratta ki Mozolevszkijt, Nikolov nem tudta lefutni a támadót, a labdához sem fért oda, így a csatár 16 méterről okosan lőtt Verpecz mellett a kapu közepébe (0-1).

Ettől sem lett bátrabb a Loki, csak idegesebb, előbb Coulibaly, majd Mészáros is sárgát kapott reklamálásért, és amikor a csapatkapitány, Szakály nyugtatni akarta a védőt, ő csak azt kiabálta, "Nem érdekel!" Pedig az izraeli bíró nem vétett olyan nagy hibát, amiért ennyire fel kellett volna kapni a vizet.

A debreceniek már az első meccsen is feltűnően sokat reklamáltak, többek közt Varga eltiltását is a középpályás fölösleges felháborodásának köszönhették, ami után ráadásul gólt is kaptak.

Félidőben jött a várható csere, Nagyot Sidibe váltotta, de negyedóra alatt nem történt érdemleges változás a játékban. Márpedig csak eddig volt létszámazonosság, Nikolov öt percen belül kétszer is visszarántotta ellenfelét, és a két sárga lapot beváltotta egy pirosra.

A BATE azonnal reagált a lehetőségre, Hleb okos visszagurítását Vologyko lőtte kapura, Verpecz talán hárított volna, ám a labda megpattant Korhuton, és a kapus lábai között a hálóba csorgott (0-2).

Innentől már nem volt kérdéses, a vendégek nem fognak rohamozni, az emberhátrányban lévő Debrecen pedig nem tud három gólt szerezni a továbbjutáshoz.

Az utolsó negyedórára sikerült felpörögnie a magyar bajnoknak, ezekben a percekben játszotta azt a bátor támadófocit, amivel lehetett volna keresnivalója az 1-1-ről induló visszavágón. Az emberhátrány ellenére jöttek is a helyzetek, Rezes kapufát lőtt, Coulibaly lövését pedig az ellenfél kapusa hárította lábbal.

A vége 0-2 lett, a fehéroroszok 3-1-es összesítéssel továbbléptek a BL-selejtezőben, a magyar bajnoknak maradt az Európa Liga.