Vágólapra másolva!
A holland Ricardo Moniz lett a Ferencváros labdarúgócsapatának új vezetőedzője - jelentette be hivatalos honlapján a zöld-fehér klub. A 48 éves szakember a hétfőn menesztett Détári Lajost váltja a kispadon, és már kedden megtartja első edzését a Fradinál.

Ezt is megtaníthatná a Fradi új edzője

Moniz játékosként megfordult az FC Eindhoven, a HFC Haarlem, a Waalwijk, az FC Eeklo, valamint a Helmond Sport csapatában, 29 évesen hagyta abba a profi futballt, és edzőnek állt.

Dolgozott többek között a Feyenoord pályaedzőjeként, majd 1999 és 2004 között a svájci Grasshoppers technikai edzője volt. A következő szezonban a PSV utánpótlásában dolgozott, majd három évig az angol Tottenham technikai vezetőjeként dolgozott. Moniz ezután a Bundesligába igazolt, 2008 és 2010 között a Hamburg pályaedzője volt, két meccs erejéig megbízott trénernek nevezték ki.

Forrás: AFP/DDP/Philipp Guelland

A 2010/2011-es szezonban a Red Bull Salzburg pályaedzőjeként tevékenykedett, ekkor kiépítette az osztrák klub - Brazíliára, Németországra, Ausztriára, az Egyesül Államokra, valamint Ghánára kiterjedő - utánpótlásbázisát. Moniz a 2011/2012-es idényben vezetőedzőként irányította, és bajnoki címhez, valamint kupagyőzelemhez vezette a salzburgiakat. Az idén júniusban lemondott posztjáról, így nem hozzá köthető, hogy a Salzburgot a luxemburgi Dudelange búcsúztatta a Bajnokok Ligája selejtezőjében.

A jelenlegi bajnokságban négy forduló után - egy-egy győzelemmel és vereséggel, illetve két döntetlennel - kilencedik a Ferencváros, amely vasárnap Újpesten vesztette el veretlenségét. Moniz szombaton debütálhat az NB I-ben, akkor a veretlenül listavezető Budapest Honvédot fogadja a Ferencváros.